Glutenfri brødøkonomi: krutonger, varme smørbrød, arme riddere og strøbrød.

armeriddere_webDet har seg sånn at jeg samler på gamle husmorbøker fra femtitallet og sekstitallet. Der er det mye snakk om husholdningsøkonomi. Dengang da var det ikke snakk om å kaste tørt brød, da ble det tørket og malt opp til strøbrød. Moren min gjorde det samme da jeg vokste opp.

Jeg baker brødet vårt selv, egeninnsatsen er ikke ubetydelig og råvarene er ganske dyre. Råvarene til et glutenfritt brød koster 6-10 ganger så mye som råvarer til et brød med hvetemel. Så jeg vil nødig kaste en eneste smule. Brødene jeg baker holder seg stort sett myke og gode i minst tre dager, fordi de inneholder relativt lite stivelse. Jo mer stivelse, desto fortere vil brødet bli tørt og smulete. Så om du ikke har forsøkt noen av brødoppskriftene mine enda, så kan du jo ta en titt og se om du vil prøve.

Men rester blir det uansett, og hva gjør man med dem? Alt brød som ikke spises i løpet av to dager etter baking skjæres i skiver og fryses. Så tar vi fram skiver etter behov og tiner i brødristeren.

KRUTONGER

krutonger2_web

Skalkene har en tendens til å bli liggende igjen i fryseren. Innimellom tar jeg en opprydning i brødskuffen i fryseren, tiner alle skalker og gjenglemte brødskiver, og lager suppe eller gratinert blomkål til middag, servert med krutonger. Nam! Ungene elsker det, og det er kjapt å lage, forutsatt at jeg har husket å tine brødskivene.

krutonger1_web

Skjær glutenfrie brødskiver og skalker i terninger. Det kan godt være ulike brødtyper, det gjør ingenting. Varm olivenolje i en god stekepanne, og stek brødterningene. Pass på så de ikke blir svidd! Salt litt, og når de begynner å bli gylne og fine er det veldig godt med litt hvitløk oppi. Jeg presser et fedd eller to rett oppi pannen og rører så hvitløken blander seg godt med brødterningene. (Om du tar i hvitløken for tidlig, blir den svidd og smaker fryktelig.) Så er det klart! Smaker supergodt til suppe eller gratinert blomkål.(gjerne sammen med baconterninger.)

—-

VARME SMØRBRØD

varmesmorbrod_web

Ikke alle mine gode hjemmebakte brødskiver blir spist opp, spisepausen på skolen er kort. Når brødskivene blir med hjem igjen fra skolen setter jeg matpakka i kjøleskapet, og bygger om brødskivene til litt småvarmt til kveldsmat.

Brødskiver med skinke, salami eller servelat blir gode varme smørbrød. Du kan bruke ost om du tåler, men vi bruker melkefri ost som Wilmersburger eller Jeezini, eller bare litt majones og provencekrydder, bretter brødskivene sammen og steker dem i smørbrødjernet. Pizzakrydder funker også. Noen vil kanskje ha litt ketchup inni også. NB. Ikke bruk samme smørbrødjern til glutenfritt og glutenholdig brød. Om du gjør det, hold ihvertfall den ene siden glutenfri. Vaffeljern går også bra.

—-

ARME RIDDERE

armeriddere_web

Tørre brødskiver som ikke er frosne blir til luksusfrokost:

  • 1 egg og en liten klunk melk som tåles (vi bruker rismelk)
  • et dryss kanel, kardemomme og vanilje
  • noen dråper stevia
  • brødskiver

Vispes sammen i en dyp tallerken.
Vend brødskiver i blandingen og stek i stekepanne, jeg bruker oftest melkefri margarin til å steke i, men kokosolje går også fint.
Serveres evt med et lite dryss av noe søtt, litt syltetøy eller lønnesirup.

GLUTENFRITT STRØBRØD

Jeg har prøvd gjentatte ganger å tørke brød og male det opp til strøbrød. Jeg synes ikke det blir så bra, mitt glutenfrie brød blir litt hardt og seigt på en gang når det er tørket, kanskje fordi jeg bruker xanthangummi som glutenerstatning. Ferdigkjøpt glutenfritt strøbrød inneholder ting som ikke sønnen min tåler, og jeg har gått over til følgende:

strobrod_web

Glutenfritt kjøpeknekkebrød! Det er alltid smuler i bunnen av esken, og et par knekkebrød som går i stykker. Disse har jeg i et glass med lokk, og når jeg har nok kjører jeg det i mikseren til et grovt pulver. Perfekt strøbrød!

gari_web

Gari! Et fantastisk, men lite kjent produkt. Kalles også farofa. Kjøpes i etniske matbutikker. Et grovt mel av kassava eller maniok, samme som tapiokastivelse lages av. Kassava/maniok er en rotfrukt som ser litt ut som søtpotet. Den er ikke så lett fordøyelig i naturlig form, og må forbehandles. Derfor blir den revet, fermentert,og tørket til dette sprø melet som ligner på strøbrød eller grovt maismel. Fordi det er behandlet på denne måten har det en lett syrlig smak. Perfekt som topping på lasagne, grateng eller pastaform, eller som strømel til fiskepinner eller lignende. når jeg bruker det som topping, strør jeg gari på, deretter litt urtesalt, og så ringler jeg litt olivenolje på toppen. Så stekes lasagnen eller gratengen i ovnen. Kan også helt fint brukes som strøbrød i f.eks kjøttkaker og lignende.  Anbefales! Les mer her og her. I Brasil lager de en siderett med pannestekt farofa, som brukes som tilbehør til blant annet deres nasjonalrett feijoada.

Vil du ha flere av mine brødoppskrifter? Ta en titt på boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser. Der finner du også disse tipsene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *