Krumkaker med konjakk og kardemomme

glutenfrie krumkaker med nydelig smak av kardemomme og konjakk

Uten gluten, hvete, melk, soya, mais, nøtter…

Det er aldri for sent å lage krumkaker. Tar ikke særlig mye lenger tid enn å steke en porsjon vafler, så disse rekker du fint å lage i tide til nyttårsdesserten. Jeg liker at krumkakene har en tydelig kardemommeduft, det løfter smaken!

Form dem gjerne over et glass, så de blir små kurver, fyll dem med is eller sorbet, bærcoulis og friske bær, så er nyttårsdesserten i boks. Bruk is som tåles. På bildet er det hjemmelaget vaniljeis laget på cashewfløte og eggeplommer. Om du ikke rekker å lage is selv, kan du bruke Rys ris-is. Eller pisk krem som tåles og fyll krumkakene med moltekrem, soyatoo rice whip fungerer fint til moltekrem.

 

Krumkaker

Stor porsjon, kan halveres.

  • 200g egg (ca 3 store)
  • 200 g myk melkefri margarin
  • 200 g mel: 75 g potetmel, 65 g søtrismel, 60g hvitt rismel
  • 1/2 ts xanthan (bruk knapt mål)
  • 150g sukker
  • 3 ts kardemomme
  • 3 ss konjakk + 2 ss vann, eller bruk bare 5 ss vann

Smelt margarinen og avkjøl litt. Pisk eggedosis av eggene og sukkeret, rør inn smeltet margarin, konjakk/vann og melblandingen vekselsvis. Rør godt til jevn og fin røre. Kan stekes med én gang, eller oppbevares i kjøleskapet i noen dager. Om du ikke rekker å steke hele porsjonen så kan røra stå i kjøleskapet til det passer å steke resten.

Du trenger krumkakejern og en krumkakesnurrer (har de et eget navn tro?) Steketid og temperatur må du finne ut med ditt eget jern, de er ofte forskjellige. Bruk omtrent en spiseskje røre til hver kake. Jeg anbefaler et nytt og ubesudlet krumkakejern til glutenfri bakst, gamle jern er vanskelig å få rene nok. Nye jern steker ikke så tynne kaker som de gamle, for å bøte på dette klemmer jeg lokket på krumkakejernet ned med grytekluter i hendene, i ca 1/2 minutt for å presse røra tynt ut på hele stekeplaten. Bruk dobbelt lag rent kjøkkenpapir under den varme nystekte krumkaken, så brenner du ikke fingrene når krumkaken skal rulles, her må det jobbes raskt! Om kakene skal formes over et glass så setter du et vannglass opp ned og legger den flate nystekte kaken oppå, legg kjapt et dobbelt ark kjøkkenpapir over og klem ned rundt kantene slik at kaken formes til en kurv.

Kakene avkjøles på rist og oppbevares i romslig og tett kakeboks. Holder seg fint i noen uker i boksen.

Smakstesterne mine er gjerne folk som kommer på besøk, familie og venner. Ingen har klaget på at det ikke er meierismør i kakene, men mange har sagt at de er gode.

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *