Andeconfit eller kyllingconfit

andeconfit_b_web

 

Hvis jeg skulle trenge et argument for å være kjøtteter så er smaken av andeconfit argument godt nok. Desidert det beste jeg vet av kjøttmat. Jeg lager det alltid til jul, og ellers når jeg kommer over andelår til en pris jeg ikke besvimer av. Et godt alternativ til andelår er å bruke lår fra ekstra gode kyllinger, som økologisk kylling fra Holte gård eller Stange gårdskylling.

Andeconfit eller kyllingconfit

  • 2-4  andelår eller kyllinglår fra gårdskylling (Stange e.l.)
  • Helios fint havsalt eller annet uraffinert salt
  • 1 glass gåsefett, fås kjøpt i store matbutikker som meny eller ultra.
  • 2  laurbærblad
  • 1 ts hele pepperkorn
  • 3-4  hvitløkbåter
  • friske urter som timian og rosmarin

Vask og tørk lårene, og gni dem godt inn med havsalt. Legges i en ildfast form og settes i kjøleskapet over natten.

kyllingconfit2

Tørk deretter av mesteparten av saltet igjen, ha oppi pepper, hvitløksbåter delt i i 2 på langs, laurbærblader og urter. Dekk det hele med gåsefett. Andefett er vel egentlig enda bedre, men er vanskelig å få tak i.

andeconfit_a_web

Stekes i ovnen på 125 grader i ca 4 timer. Kan stekes ved 100 grader i ca 5 timer, eller på 150 grader i 1,5-2 timer, men jeg liker best 125 grader. And inneholder mye fett, og sammen med gåsefettet vil andekjøttet kokes i det aromatiske fettet. Det gir kjøttet nydelig smak og gjør det utrolig holdbart, dette kjøttet holder i kjøleskapet i flere uker, teoretisk sett. I praksis blir det spist opp ganske raskt, fordi det smaker så godt.

Når kjøttet løsner fra beina er confiten ferdig, ta den ut av ovnen og avkjøl. Jeg pleier å ta ut lårene av fettet, sile fettet og spare på det. Det kan fryses til neste gang du skal lage confit, eller brukes som stekefett til annet kjøtt, poteter eller grønnsaker. (Gåsefett gir de aller sprøeste crispy roast potatoes, helt etter engelsk juletradisjon.)

Kan serveres som middag, med potetmos og rødkål ved siden av, men jeg liker best å spise det kaldt, gjerne som pålegg på godt surdeigsbrød, med aioli. Veldig fint som del av en buffet eller koldtbord også.

I Paris har jeg spist «confit de canard» på fortausrestaurant en kveld om våren, med ekte pommes frites og litt hvitvin i glasset. Der selges andeconfit  i dagligvarebutikkene også, deilig til frokost på hotellrommet.

Og kommer du over en restaurantmeny med andeconfit eller kyllingconfit så er det et godt valg for oss som ikke tåler melkeprodukter og gluten. Fordi confit skal lages med gåse-eller andefett skal den være helt fri for smør og andre melkeprodukter. Men spør for sikkerhets skyld, da 🙂

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *