Sjokoladekarameller med kaffe og vanilje

tre slag juleknask på vakkert fat

M-mmmm-mmm….. Klissete, søtt og skrekkelig usunt sikkert, men én gang i året er det vel greit….

Karamellene ser du foran på fatet på bildet her. Oppskriften har jeg tilpasset fra en oppskrift i boka «Gott utan gluten soja laktos vete mjölk ägg» Det er en nyttig bok som kan bestilles på nettet, jeg kjøpte min i en bokhandel i Sverige. Jeg går alltid i bokhandler når jeg er i utlandet, og tar en titt i kokebokhylla, det kunne jo hende at det er noe lurt der, og det var det denne gangen. Salt, vanilje, kaffe og kokoskrem er mine tillegg, bare prøv, det blir kjempegodt.

Sjokoladekarameller med kaffe og vanilje

Uten gluten, hvete, melk, soya, mais, egg, nøtter…….

  • 2 dl sukker
  • 1/2 dl melkefri margarin (Smøremyk rapskokos er god)
  • 1 dl mørk sirup
  • 3 ss kakaopulver
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts brunt vaniljepulver (fra helsekost eller okosjokolade.no)
  • 0,5 dl sterk kaffe (jeg bruker koffeinfri)
  • 2 ss tykk kokoskrem, fra det stive på toppen av en boks kokosmelk
  • Cellofan til innpakning, eller bakepapir.

Ha alle ingrediensene i en stålkjele og kok opp under omrøring. Sett en liten tallerken i fryseren, den trenger du når du skal finne ut om karamellene er ferdig kokt.

La karamellmassen koke i kanskje 15-20 minutter før du tar første karamelltest. Rør når det trengs, du må passe på. For mye røring kan gjøre at det sukrer seg, så en gyllen middelvei er bra. Ta ut den lille kalde tallerkenen fra fryseren, og drypp en dråpe karamellmasse på den. Om den stivner og får en hinne som ikke klisser er karamellene ferdige, om massen fremdeles er klebrig må karamellene koke lenger. Ta ny karamellprøve etter et par minutter. (Jeg pleier å ta ca 3 prøver før jeg synes det er greit.)

Dekk et stekebrett eller en liten langpanne med et ark bakepapir. Når karamellmassen er ferdig helles den ut på papiret.

La massen avkjøles til den er avkjølt og har begynt å stivne, men den skal ikke være altfor hard. Klipp karamellmassen i striper og deretter passe karamellbiter med en god kjøkkensaks. Jeg har prøvd kniv, altså, den blir sittende fast, det er saks som gjelder.

La bitene avkjøles helt, og pakk hver bit i cellofan, eller legg dem lagvis i en liten kakeboks, med bakepapir i bunnen og mellom hvert lag. Karamellene må ikke ligge for tett, da kleber de seg sammen. Sett boksen i kjøleskapet. Når du skal servere karameller tar du fram en passe porsjon og lar resten stå i kjøleskapet, helst et kjøleskap du ikke har tilgang til hele tiden….

Det smaker utrolig godt med en karamell når jeg er i kjelleren for å hente poteter eller sette på en vask, så det er mulig jeg må koke en ny porsjon før jul….

Håper det smaker!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *