Safranbiscotti

Biscotti med safran og mandler, uten melk og gluten.

Safran igjen, jeg blir aldri ferdig med den rare, komplekse smaken av safran, og denne gangen er det sprø biscotti som får et løft av det gylne krydderet.
Ikke et av de tradisjonelle sju slagene, men et veldig godt alternativ om du har lyst på noe litt annerledes til jul.
Og de kan selvfølgelig bakes resten av året også.
Biscotti er enkle å lage, så ikke vær bekymret om du ikke har forsøkt tidligere. Det vanskeligste er å skålde mandlene,
og det er jo ikke så skremmende, eller hva?
Mengden safran kan du tilpasse selv, jeg brukte ca 1/3 gram / l løs ts tråder av safran med veldig god kvalitet. Kjøp alltid safran i hele tråder, ikke malt, det er verdens mest forfalskede krydder. Om du ikke vil ha safran oppi så kan du ha i revet skall av en usprøytet sitron, det blir også godt.
Disse egner seg kjempegodt til spiselige gaver 🙂

Hvis du heller vil ha biscotti med appelsin, sjokolade, tranebær og mandler, ta en titt her.

Safranbiscotti

uten gluten, hvete, melk, soya, mais

  • 200 g mandler
  • 3 dl sukker ( jeg liker best økologisk gyllent rørsukker fra Urtekram)
  • 3 store egg
  • 1/2-1 ts safrantråder
  • 3 ss melkefri margarin (smøremyk rapskokos)
  • 2 dl mandelmel (skåldede malte mandler)
  • 2 dl potetmel
  • 2 dl brunrismel (om du ikke har det kan du bruke hvitt)
  • 1/4 ts xanthan
  • 1/4 ts salt
  • 1 ts bakepulver

Skru stekeovnen på 175 grader.
Skåld mandlene, legg dem på et stekebrett og rist dem i ovnen i 5 minutter. La dem avkjøles på en rist.
Støt safrantrådene i en morter sammen med en skje av sukkeret. Støt godt slik at safranet fordeler seg fint i deigen og biscottiene får flott farge.
Rør sammen egg, sukker, safran og margarin i en romslig bakebolle. Ha i meltypene, xanthan, salt og bakepulver. Rør inn mandler.
Dekk et stekebrett med bakepapir. På en godt melet bakematte (rismel er fint til utbaking) formes halvparten av deigen til en pølse som er like lang som stekebrettet.

Legg pølsen på brettet, og lag en pølse til av den andre halvparten av deigen. Klapp pølsene litt flate. Sett brettet inn i ovnen og stek lengdene i 25 minutter, ta dem så ut av ovnen.
Skru ned varmen til 125 grader.
La lengdene hvile på stekebrettet i 10-15 minutter. Med en skarp kokkekniv kappes lengdene i ca 2 cm tykke skiver på skrå. Kakene er porøse og endel av skivene vil nok gå litt i stykker, men fortvil ikke, det blir flere smakekaker til deg. Legg skivene forsiktig med snittsiden opp, fordel dem utover stekebrettet slik at alle skivene ligger med snittsiden opp. Sett brettet i ovnen i 15 minutter. Ta ut brettet, snu skivene forsiktig, slik at de får tørke på den andre siden. Stekes i 20 minutter til. Løft biscottiene forsiktig over på rist, bruk en bakespade. Avkjøles helt, oppbevares i tett kakeboks.

Serveres med søt vin, gløgg, te eller kaffe.

safranbiscotti_web

Skålde mandler: Kok opp en kjele med vann og ha mandlene i det kokende vannet. La ligge i vannet i noen få minutter. Øs ut en skje med mandler av gangen, og smutt av skallet ved å klemme skallet bakover i den spisse enden. Da revner skallet i den butte enden og mandlene glir ut av skallet. Tørk mandlene med litt tørkepapir før de settes i ovnen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *