Madeleines vanille & citron

madeleines_melis_web
Endelig er det tid for madeleines igjen. Selv kan jeg styre min begeistring for små bakverk dynget ned av glasur og frosting, jeg ble aldri særlig betatt av sugar cookie-trenden eller cupcakesmanien. Madeleines derimot…. Nydelige skjellformede små kaker med et lett dryss av melis. Lettbakte og lettspiste for både store og små, og kan varieres i det uendelige.
Madeleines skal ha en vulkanaktig topp eller pukkel midt på, og den får du til om du følger instruksjonene. Trikset er å la formene med røre kjøles over natten, og deretter sette dem i varm ovn. Slik vil røra steke i kantene før den er varm nok til å heve seg i midten, og til slutt har den ingen andre veier å heve seg enn oppover. Det gir den festlige toppen på kakene.

madeleines_topp_web

Jeg har kjøpt søte små poser med fransk vaniljesukker i supermarkeder i Paris, en fin liten suvenir fra Frankrike. Det franske vaniljesukkeret smaker nydelig, og litt annerledes enn det norske.
Bruk gjerne Tørsleffs Vanila eller økologisk vaniljesukker fra helsekosten.

madeleines_vanille_web
Kakerøra er enkel. Det vanskelige er at du bør kjøpe inn to brett med madeleineformer før du starter å bake. Jeg kjøpte mine via amazon, ebay er også et godt sted å sjekke. Vil du kjøpe fra Norge, se her eller her. Du trenger to brett fordi oppskriften gir ca 24 stk og begge brettene med røre skal kjøles over natten (eller fra morgen til kveld).

Fordelen med at brettene skal stå med ferdig kakerøre i noen timer før steking, er at dette blir kaker du lett kan gjøre istand på forhånd, og så steke dem litt før du får gjester. Steketid er bare ti minutter, så de to brettene er ferdig stekt på 20 minutter. Dermed kan du servere lunkne, perfekte madeleines med melisdryss når gjestene kommer, helt uten stress.

Vil du ha inspirasjon til flere smaksvarianter? Prøv mine madeleines med honning, mandler og sitron, som i tillegg er uten raffinert sukker og nesten uten stivelse. Eller forsøk pinterest.

Denne madeleinerøra bruker jeg også til småkaker i kakejern og minismultringjern, se bilder og beskrivelse nederst i oppskriften.

Madeleines med sitron og vanilje

24 stk

Uten gluten, hvete, melk, soya, mais, gjær….

Du trenger: 2 madeleinebrett med plass til 12 kaker i hvert brett. Om du ikke har eller kan kjøpe, bruk minimuffinsbrett/former, eller sandkakeformer.

Til å smøre formene:

  • myk melkefri margarin (gjerne rapskokos)
  • fint rismel, f.eks søtrismel fra asiabutikk (glutinous rice flour)

Ingredienser:

  • 3 egg
  • 1 dl sukker
  • 1/4 kopp/ 60 ml smeltet melkefri margarin (gjerne rapskokos)
  • 1/4 kopp/60 ml hvitt rismel
  • 1/4 kopp/60 ml potetmel
  • 1/4 kopp/60 ml søtrismel (glutinous rice flour)
  • 1 ts vaniljesukker, eller en pose fransk «sucre vanillé»
  • revet skall av 1/2 (økologisk) sitron
  • 1/2 ts bakepulver
  • evt 1/4 ts xanthan*
  • melis til å drysse på kakene

Smør først formene: Jeg liker å bruke romtemperert smøremyk rapskokos til dette, om du bruker andre typer melkefri margarin bør den smeltes. Jeg bruker en silikonpensel og pensler et tynt lag margarin i alle de skjellformede fordypningene. Deretter strør jeg litt søtrismel i formene og rister melet rundt slik at margarinen dekkes av mel. Hell ut overflødig mel. Gjenta med brett nummer to.

Røre: Pisk egg og sukker til eggedosis, men det er ikke nødvendig å piske den helt stiv. Rør inn smeltet og avkjølt melkefri margarin, og de tørre ingrediensene. Røra minsker litt i volum når melene røres inn, det gjør ingenting. Bruk en vanlig spiseskje, og legg en liten spiseskje røre i hver fordypning på brettene. Det skal være passe mye til 24 kaker, om du får røre til overs kan du ha resten i minimuffinsformer eller i sandkakeformer som er smurt på samme måte som brettene.

madeleines_brett_web
Sett brettene kjølig (kald kjeller/bod eller kjøleskap) i minst en time men helst over natten. Kakene får finest topp når røra er helt avkjølt.

Steking:  Varm opp stekeovnen til 200 grader. Ta fram ett av brettene med røre. Sett et avkjølt brett i ovnen, midterste rille, steketid ca 10 minutter. Stek deretter neste brett. La kakene være i brettet i noen få minutter etter steking. Dunk deretter brettet mot bordet, da løsner de lett og det skal gå fint å få dem løs uten at de går istykker.
madeleines_brett2_web

Avkjøles på rist, drysses med melis.

madeleines_ferdig_web
Serveres til en god kopp kaffe eller te.

*Jeg pleier å bruke xanthan i røra når jeg lager smultringer eller småkaker i kakejern. Nå testet jeg uten, og det gikk helt fint.
Om de skal spises samme dagen så trenger du ikke xanthan, men de får muligens litt lenger holdbarhet med xanthan.

Varianter: minismultringer eller småkaker i kakejern:

kakejern_madeleines_websmultringjern_madeleines_web

Jeg bruker madeleinerøre til disse. Jeg pleier å bruke litt mindre sukker da: 1/4 kopp/60 ml, men du kan gjerne bruke full sukkermengde om du vil. Du kan også ha i et par ss rismelk, appelsinjuice eller lignende. Jeg smører jernet med litt melkefri margarin. Vanskelig å si noe konkret om steketid, men de pleier å være ferdige når det ikke lenger kommer damp ut fra jernet. Småkakene kan gjerne få litt melisglasur og kakestrø på, om man vil, men det er ikke strengt nødvendig. Minismultringene blir kjempegode med en sjokoladeglasur laget av smeltet melkefri mørk sjokolade med en skje melkefri margarin og kanskje en skje melis oppi. Kommer litt an på sjokoladen, om det er 55%, 60% eller 70%. Litt kakepynt på toppen er ekstra stas for barna.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *