Woket blomkålgrønt

woket_blomkaalgront_web

Jeg er så heldig at jeg har barn som liker grønnsaker, både kokte og rå. De er bare ikke så begeistret for blandede woker og grønnsaksstuinger. Så jeg vet at jeg ikke burde klage. Men etter noen år med kokte gulrøtter og blomkål og erter, så er jeg ganske lei, og lager helst en ekstra grønnsaksrett med mer voksne smaker. Her er en kjempegod måte å få brukt opp stilkene og de grønne bladene som er på sommerblomkålen. Smaker litt som pak choi når de er woket. Oppskriften fungerer nok best med norsk sommerblomkål, som selges med endel grønt på. Importert vinterblomkål smaker bitrere og ikke på langt nær så godt, og har ikke friske blader.

Woket blomkålgrønt

uten gluten, hvete, melk (og soya, om man dropper soyasaus eller bruker coconut aminos) 

Til 3 voksne eller 2 voksne og 2 barn.

  • Stilker og grønt fra et stort blomkålhode (norsk sommerblomkål)
  • + 1/4 av blomkålhodet
  • 1/2 (rød)løk i skiver
  • 1 ss kokosolje
  • ca 1/2-1 dl vann
  • 1-2 fedd hvitløk, presset eller hakket
  • 1-3 ss asiatisk fiskesaus/nam pla*
  • chili (bruk det du har: chiliflak, pulver, sambal oelek eller hot sauce)
  • en god knott revet ingefær (etter smak)
  • frisk koriander til servering

*Vegetarvariant: dropp fiskesaus, bruk salt etter smak og gjerne glutenfri soyasaus som tåles eller Coconut Aminos (soyafritt alternativ)

woket_blomkaalgront2_web

Sånn gjør du: Skjær blomkålstilker og blader fanske fint, og strimle det kvarte blomkålhodet. Omtrent som på bildet. Skjær løken i skiver.

Smelt kokosoljen i en varm stekepanne og surr løken i oljen i et par minutter. Ha i blomkålen, og rørestek i et par minutter. Hell i fiskesaus og ca 1/2 dl vann så det ikke svir seg, blomkålen skal dampstekes. Ha i hvitløk, ingefær og chili etter smak, og rørestek videre til grønnsakene er møre, men fremdeles har god tyggemotstand. Ha i mer vann om det behøves. Smak til, kanskje trengs det mer fiskesaus eller salt. Rør inn hakket frisk koriander, ha grønnsakene i en serveringsbolle, og sett gjerne en flaske Coconut Aminos eller glutenfri soyasaus på bordet.

*Fiskesaus (nam pla): Asiatisk matlagningssaus som fremstilles av saltet småfisk. Den smaker svært salt, og har en umamivirkning på maten, dvs at den fungerer som smaksforsterker. Den kan brukes som erstatning for buljong, og i Thailand og andre asiatiske land brukes den hele tiden. Er stort sett alltid helt glutenfri, men les på flaska for sikkerhets skyld.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *