Risgrøt uten melk

risgrøt, risengrynsgrøt, melkefri risgrøt, risgrøt uten melk

Det er like lett å koke melkefri risgrøt som å lage vanlig risgrøt. Man må bare bytte ut melka med noe som tåles og likes. Det finnes flere muligheter for valg av plantemelk, noen velger soya- eller havremelk, mens andre liker mandelmelk. Selv har jeg landet på en blanding av rismelk og kokosmelk, som jeg synes gir fyldig og kremete grøt med deilig smak.
Spis grøten varm, eller bruk den som utgangspunkt for riskrem, rislapper eller rispudding.
Vanlig grøtris fra matbutikken er naturlig glutenfri. Jeg bruker alltid vanlig langkokt grøtris, grøtris med kortere koketid får ikke samme gode, kremete konsistens.

Mer næring: Risgrøt er ikke spesielt næringsrik mat. Serverer du grøten som dessert etter en suppemiddag, blir måltidet mer balansert. Eller du kan servere grøten sammen med spekemat som «grøtpinne». Vi synes det er kjempegodt med et lite fat med morrpølse og spekeskinke ved siden av grøten.

Risgrøt til allergiske og intolerante barn som skal spise julegrøt/nissegrøt på skole og i barnehage: Kok grøten hjemme (1/2 porsjon av oppskriften her) og fyll i en godt forvarmet mattermos. Pass på at grøten ikke er altfor tykk når den has i termosen, for den vil tykne fram mot grøtlunsjen.

Risgrøt uten melk
Uten gluten, hvete, melk, soya, mais….

til 4 porsjoner og kanskje litt til overs.

Koketid: ca 45 min

  • 3 dl grøtris, vanlig type, ikke hurtigkokt.
  • 1 liter rismelk
  • 2-3 dl kokosmelk, helst en fyldig og god variant*
  • 1/4-1/3 ts salt, eller etter smak
  • Valgfritt: litt vaniljesukker eller kokossukker

Tilbehør: Sukker (jeg bruker ofte kokossukker), kanel og smørøye. Her hos oss bruker vi Smøremyk rapskokos overalt der man trenger smør eller margarin.
Litt morrpølse, spekeskinke og litt rå oppskårne grønnsaker er kjempegodt som tiltygg.

Sånn gjør jeg: 

3 dl grøtris has i en kjele sammen med ca 3 dl rismelk. Jeg bruker ikke vann som første væske i grøten, siden rismelken er mye tynnere enn kumelk.
Når ris og rismelk koker, skrur jeg ned varmen på plata. Grøten må passes ganske godt på, og røres i for at den ikke skal legge seg ved i bunnen. Skru på radioen, og kjenn at kjøkkenet lukter barndom og jul. Spe med mer rismelk mens grøten koker. Ha i kokosmelken når du har igjen ca 2-3 dl rismelk i kartongen. Om du trenger mer væske i grøten eter det så sper du med så mye rismelk som trengs. Grøten er ferdig når risen er mør, og grøten har en fyldig og kremete konsistens. Om grøten blir stående lenge før servering, vil den trenge litt mer melk.

Ha i salt når grøten begynner å nærme seg ferdig, og smak den gjerne til med litt vaniljesukker om du har lyst. Jeg pleier ikke å bruke det, men jeg smetter noen ganger oppi en skje eller to med kokossukker. Om grøten er litt søt bruker ungene litt mindre strøsukker oppå.

Rester av grøten kan has i vaffelrøresunne frokostvafler eller brukes til rislapper.

*Jeg får ikke noe for å anbefale denne, men Coop Änglamark har en nydelig, kremet kokosmelk som også er økologisk, den kjøper jeg ofte.

risgrøt uten melk, melkefri risengrynsgrøt

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Risgrøt uten melk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *