Proteinrundstykker uten gluten og melk

Proteinrundstykker uten melk og gluten, med quinoa, glutenfri havre og mandelmel, uten cottage cheese.
Her er en ny favoritt hos oss! Mange lurer på hvordan de kan lage proteinrundstykker uten både gluten og melk. Proteinrike havrerundstykker med egg og cottage cheese har vært populære de siste årene, men for oss som ikke kan spise melkeprodukter er det ikke lett å finne en god erstatning for cottage cheese. Jeg har eksperimentert litt, og har kommet fram til en alternativ oppskrift, rik på proteiner, fiber, smak og næring, men helt fri for både gluten og melk.

Disse er raske å bake, og er supre til frysing. De blir nokså flate, og kan derfor tines i brødrister. Eller tin dem i stekeovn eller mikro om du vil. Oppskriften er uten bindemidler, så de vil bli litt løsere i konsistensen etter omtrent et døgn, så frys ned det som ikke er spist til da.

I oppskriften bruker jeg kokt quinoa. Du kan koke den som anvist på pakka, eller du kan følge mine tips for bløtlegging og koking. Jeg synes quinoa blir både bedre og mer magevennlige på denne måten. Koketips nederst i oppskriften.

Glutenfrie proteinrundstykker med quinoa

Uten gluten, hvete, melk, soya, mais, gjær

4 egg

1,5 dl plantemelk som tåles. (jeg bruker mandelmelk eller rismelk*)

100 g glutenfrie havregryn, malt til grovt mel i blender

100 g avfettet mandelmel

30-50 g revet ost som tåles. Jeg bruker wilmersburger, violife, jeezly eller lignende, de er helt melkefrie. (kan utelates)

2 ss chiafrø

2 ss sesamfrø

2 ts bakepulver

3/4 ts salt (om du ikke bruker ost, så bruk 1 ts salt)

200 g kokt quinoa

Bland egg, plantemelk og melkefri ost i en bakebolle. Rør inn grovmalt havremel, avfettet mandelmel, quinoa og frø. Rør inn bakepulver til sist, og legg ca 12 litt flate rundstykker på stekeplate med bakepapir. Bruk skje. Sprut litt vann på, og glatt til rundstykkene med en slikkepott.

Stekes på 200 grader i ca 25 min. De er ferdige når de er litt gylne oppå.

Serveres med pålegg etter ønske. Også gode ved siden av suppe.

Vil du ha flere av mine brødoppskrifter? Ta en titt på boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser.

Enda mer proteiner?
Ha 1-2 ss kollagenpulver i deigen. Påvirker ikke smaken. 

Snillere mot magen?
Bland deigen men vent med bakepulveret. Tilsett 1 ts eddik til deigen, og la den hvile i kjøleskap over natten eller fra morgen til kveld. Rør inn bakepulver og bak ut som anvist i oppskriften. Lenger liggetid og noe surt i deigen bidrar til å bryte ned antinæringsstoffer i korn og frø.

Koking av quinoa

Jeg liker å bløtlegge quinoa lenge før koking, for å bli kvitt mest mulig av såpestoffene og fytinsyren som finnes i skallet.
På denne måten får den også en bedre og mildere smak. Jeg bløtlegger og koker en hel pakke, og fryser ned det jeg ikke trenger i porsjoner som passer til brødbakst eller til denne oppskriften.

Legg quinoa i bløt i omtrent et døgn, eller minst over natten eller fra morgen til kveld. Ha gjerne en skvett eddik oppi vannet. Jeg bytter bløtevann minst en gang.

Hell av bløtevannet og skyll quinoaen. Kok opp rikelig med saltet vann. Ha gjerne et par teskjeer buljongpulver i vannet.
Kok quinoaen mør, men ikke bløt, ca 10-15 minutter. Den begynner å bli ferdig når noen av de små hvite båndene langs hvert frø løsner.

Hell av vannet, jeg synes det er enklest å helle quinoaen i en finmasket sil.

Kokt quinoa holder seg fint i kjøleskapet i 2-3 dager. Lag gjerne quinoakaker og quinoasalat når du har nykokt quinoa. Frys ned det som blir til overs.

Les mer om bløtlegging av korn og frø her.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Proteinrundstykker uten gluten og melk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *