Hummus (Hummus bi tahina)

 

hjemmelaget hummus, hummous med kikerter fra boks og tahini. garnert med olivenolje, røkt paprika.

Her er en oppdatert hummusoppskrift. De som virkelig kan lage hummus, sier at man må koke kikertene selv. Jeg får ofte vondt i magen* av hjemmekokte kikerter, men tåler myke kikerter fra boks, og viser deg hvordan du kan lage luftig og silkemyk hummus av kikerter fra boks. Trikset er å koke opp kikertene i nytt vann, så de blir gjennomvarme, og å bruke kokevannet for å spe hummusen til ønsket konsistens.

Du må ha god tahini for å lage god hummus, den beste tahinien kjøper du i innvandrerbutikker, se bilde litt lenger ned. Det skal være litt olje i hummus for at den skal bli kremete nok, men ikke fall for oppskrifter som har olivenolje i seg. Det blir ikke godt. Det er oljen fra tahinien som gir hummusen den kremete konsistensen, og tahinien fungerer også som en emulgator som blander olje, vann og kikerter.

Hummous

  • 1 boks (400g) kokte kikerter. Merket TRS er myke og gode.
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 store ss tahini, og gjerne litt av oljen på toppen av glasset
  • 1/2 ts salt
  • saft av 1/2 sitron
  • evt litt spisskummen eller oregano, eller begge deler
  • 1 dl eller mer av det varme kokevannet fra kikertene
  • paprikapulver eller sumak
  • god olivenolje

Her der dere bilde av kikertene jeg liker best, og en veldig god tahini. TRS kikerter er kokt helt myke, og gir mindre mageplager enn «al dente» kikerter som selges på kartong med lite lake. Kikertene finnes i to størrelser, bokser på hhv 400 og 800 g. Om du kjøper den store boksen så blir det dobbelt oppskrift.

Ingredienser til hummus: kokte kikerter fra boks, merke TRS, tahini fra innvandrerbutikk, etnisk matbutikk.

Åpne kikertboksen og hell av vannet, skyll dem gjerne. (Dette for å bli kvitt mesteparten av laken, som kan bidra til å gi luft i magen.) Kok kikertene opp i en liten kjele, med nok vann til at det dekker. Kikertene skal bli gjennomvarme. Ha de varme kikertene i en food processor/matmølle, og spar på det varme kokevannet.

Ha de andre ingrediensene oppi til kikertene. Bruk nok tahini, minst 2 ss, og gjerne litt av oljen fra toppen av glasset. Kjør til det blir en jevn mos. Når alt er blandet sper du med varmt kokevann, til hummusen er luftig og kremete. Smak til om det er nok salt, sitron og tahini oppi, juster etter ønske. Smak ev. til med ekstra krydder som spisskummen og oregano. Jeg synes det blir best når hummusen er ganske salt, så jeg har nok mer enn 1/2 ts oppi.

Bruk slikkepott, og ha hummusen i en pen bolle. Lag en fordypning i toppen, strø på paprikapulver og ringle over litt olivenolje. Kanskje en liten kvist persille eller koriander på toppen.

Supergodt som fyll i glutenfrie chapati. Eller ved siden av kjøttboller. Libanesiske kibbeh for eksempel. Eller server den sammen med et fat med gulrotstenger, agurkstenger og selleristenger. Kjempegodt!

chapati4_web

* Bønner, linser og kikerter er høy fodmap og gir ofte mye luft i magen. Jeg reagerer på noen varianter men har lært meg hvilke jeg tåler. Kikerter fra TRS er helt mykkokte og er dem jeg reagerer minst på, så lenge jeg skyller bort laken. Om du følger en lav fodmap diett må du selv vurdere hva du tåler i denne oppskriften.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *