Havrebrød

havrebrod1_web

Dette er også et veldig godt matpakkebrød. Grovt og mettende, og uten egg. Om du ikke spiser havre, forsøk matpakkebrød eller halvkoppbrød isteden (bytt ut havregrynene i halvkoppbrød med flak av f.eks bokhvete.)

Tørt:

 • 3 dl hvitrismel ( 1 1/4 kopp)
 • 2 dl tapioka (drøyt 3/4 kopp)
 • 1,2 dl havregryn (1/2 kopp)
 • 0,6 dl (1/4 kopp/4 ss) havremel
 • 1,5 ts salt
 • 2,5 ts xanthan
 • 3 ss fibrex, malt
 • 2 ss solsikkefrø eller gresskarfrø, malt
 • 2 ss linfrø, malt
 • 2 ts palmesukker (eller annet søtt)
 • 1 pose tørrgjær
 • 1/2 ts kalsium** (kan sløyfes. )

Mal fibrex og frø i en elektrisk kaffekvern, det er enklest. Frøene kan selvfølgelig brukes hele også, men malte frø er fine til å gi en grovbrødtekstur til glutenfrie brød.

Bland alt det tørre i mikserbollen til kjøkkenmaskinen. Bruk deigkrok/blad.

Vått:

 • 5 dl vann
 • 2 ss malte chiafrø
 • 3 ss olivenolje

Ha kaldt vann i en kjele, visp inn malte chiafrø mens vannet er kaldt, det kan fort klumpe seg. Her har chiafrøene samme funksjon som fiberhusk.

Ta kjelen av platen når vannet er lunkent. La svelle i noen minutter, det skal bli tykt og seigt. Ha i oljen.

Hell væsken oppi mikserbollen og sett på  mikseren. Kjør til deigen er tykk og seig.

Smør en stor brødform, strø den evt. med brunrismel. Hell i deigen, sprut på litt vann og klapp den jevn med en slikkepott. Strø med havregryn om du vil.

Sprut med mer vann, legg et rent, brettet kjøkkenhåndkle oppå. Heves med undervarme, i ca 30 minutter. Mine brød hever oppå en varmeovn, men varmekabler går veldig fint. Sprut med vann et par ganger under hevingen, og når brødet settes inn i ovnen.

Varm opp ovnen til 200 grader. Stekes i ca 45 minutter med form og deretter 15 minuttene uten form. Legg matpapir på toppen om det blir mørkt oppå. Avkjøles på rist, forsøk å ikke skjære i brødet før det er avkjølt.

** Fordi vi ikke drikker melk og spiser melkeprodukter, har jeg ofte litt kalsiumpulver oppi bakst som barna skal spise. Kjøpes her.

Tips:

Alle brøddeigene mine kan også bakes ut som rundstykker, flate «polarbrød» eller baguetter, eller hva du vil. Jeg varierer sånn at det ikke blir kjedelig for matpakkespisende barn. Grove baguetter er stas i matpakka!

 

Vil du ha flere av mine brødoppskrifter? Ta en titt på boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser.

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Havrebrød

 1. Hei! Jeg tåler ikke havre heller, hva anbefaler du å bruke istedenfor? Produktene ser jo så gode ut:)
  Har prøvd eggeloffen, var kjempegod. Ble så glad når jeg fant denne bloggen. Tåler heller ikke hvete-mais eller korn i det hele tatt. Så takk for en fantastisk blogg:-)

  1. Hei, og takk for hyggelig kommentar! Jeg anbefaler at du prøver matpakkebrødet istedenfor, der bruker jeg hirseflak og det fungerer veldig bra. De to brødene er ikke så ulike. Det går fint å lage grøt av hirseflak også, og «havreflarn». Vi spiste heller ikke havre de første årene, men har gjort det i et års tid nå og det går fint. I de oppskriftene hvor jeg bruker havre kan du som oftest bytte ut med hirseflak. For hirsemel kjører jeg flakene i mikser eller kaffekvern.Ha posen med hirseflak i fryseren, de blir fort harske ellers. Lykke til!

 2. Takk for en god tilbakemelding. Jeg er allergisk mot alle kornsortene og går derfor tett. Må gå med epi-penn bestandig.
  .Så derfor er jeg svært takknemlig for denne fine bloggen.

  Mvh Anne Mari

 3. Jeg lurer på en ting da, hvordan oppbevares de grove brødene best, som vanlig brød, eller i kjøleskap? Vet at de jeg har kjøpt i butikken står det at de skal ligge i kjøleskap men jeg liker det egentlig ikke.

  1. Hei, de holder seg mye bedre i romtemperatur. Dette havrebrødet er fint og ferskt i ca 2 døgn, deretter kan du skive resten og fryse, og tine skivene i brødristeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *