Juliakaker: chocolate chip cookies med solsikkefrø

juliakakor_stor_web

Uten gluten, melk, soya, mais, nøtter. Kan være sukkerfri.

Disse gode sjokoladekjeksene har jeg bakt i årevis, jeg fant dem i et nummer av Lantliv for mange år siden. Da het de Juliakakor, og det heter de fremdeles her hos meg. Originaloppskriften er bakt på hvetemel og sammalt hvete, og har havregryn. Jeg gjorde oppskriften glutenfri etterhvert, de er like gode nå :-). En fin ting med disse kjeksene er at de har en deilig nøtteaktig smak fra solsikkefrøene, men kan spises av nøtteallergikere.

Juliakaker

ca 18 stk.

 • 100 g solsikkefrø
 • 50 g melkefri margarin
 • 50 g kokosolje (cocosa)
 • 1 ss melasse, mørk sirup, daddelsirup eller yaconsirup.
 • 1 egg
 • 2 dl sukker* (kokossukker går fint).
 • 1 dl hirseflak eller glutenfrie havregryn
 • 1 dl brunrismel
 • 1 dl søtrismel (klebrig/glutinous rice flour fra utengluten.no eller asiabutikk)
 • 1 ts vaniljesukker (tørsleffs vanila)
 • drøyt 1/2 ts salt
 • 1 ts bakepulver
 • 1/2 ts xanthan
 • 100 g melkefrie sjokoladedråper eller hakket melkefri mørk sjokolade.

Sett stekeovnen på 180 grader. Hell solsikkefrøene i en paiform e.l. og rist dem i stekeovnen i 10 minutter. Ta ut og avkjøl. Sett ovnen på 190 grader. Mal halvparten av frøene til et grovt mel  i kaffekvern. Smelt margarin, olje og sirup i en liten kjele.

Ha smeltet margarin, olje og sirup i en bakebolle, tilsett sukker og egg. Rør godt. Deretter has de solsikkefrøene og resten av de tørre ingrediensene oppi. Deigen blir kanskje litt tørr, men det skal gå bra. Form spiseskjestore kuler av deigen i hånden, legg dem på stekebrett med bakepapir, og klem kulene flate. Det er plass til ca 9 kjeks på hvert stekebrett, så dette blir to brett. Stekes på 190 grader i ca 12 minutter. Avkjøles på rist.

De har veldig kort holdbarhet: et døgn eller to etter at de er bakt er nemlig boksen tom 🙂

* Sukker: Her kan du bruke halvparten vanlig sukker og halvparten brun farin, eller du kan bruke hvit sukker, fruktose, gyllent rørsukker, kokossukker eller (vil jeg tro) tagatesse eller lignende søtningsmiddel. Kjeksene blir ikke sprø med sukrin, det har jeg forsøkt, og anbefaler det ikke.

juliakakor_web

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *