Glutenfritt kosthold: Meninger som ekskluderer, mennesker som inkluderer.

 

Nå har det igjen vært avisoppslag i fete typer om at glutenfri mat er usunn. Og at «altfor mange» spiser glutenfritt.

I det jeg skriver her fokuserer jeg på gluten, men det samme gjelder for matreaksjoner på melk og andre matvarer som f.eks soya.

Ikke cøliaki og ikke straksallergi, hvorfor glutenfritt da?

Nesten uten unntak velger disse artiklene å trekke fram at nesten ingen av de som opplever matvarereaksjoner har straksallergi (IgE-allergi) Her forteller dere oss noe vi allerede vet. Hveteallergi finnes, men er mye sjeldnere enn cøliaki. Det finnes dessuten mange andre grunner til å utelukke gluten og andre matvarer fra kostholdet enn IgE-reaksjoner og cøliaki: Forskning.no anslår at 10-20% av befolkningen i Norge har irritabel tarm. Mange av disse blir bedre av tilpasset diett, som for de fleste betyr glutenfri lav fodmap-diett. Tenk så flott at de nå kan legge om kosten og bli bedre av livslange mage/tarmproblemer. Det er å ta ansvar for sin egen helse og livskvalitet.

Svært mange med autoimmune og/eller inflammatoriske sykdommer opplever også forverring av sykdomssymptomer ved inntak av enkelte matvarer, og forbedring ved diett. Selvfølgelig skal vi kunne være rause nok til å la folk få styre dette selv, slik at de kan leve bedre med sykdommene sine. Dette gjelder blant annet dem som har revmatiske sykdommer, psoriasis eller stoffskiftesykdom. Også enkelte nevrologiske sykdommer, f.eks. migrene, kan bli bedre av glutenfritt kosthold.

Det finnes en annen autoimmun glutensykdom også, som nesten aldri nevnes, DH eller Dermatitis Herpetiformis, en smertefull hudsykdom som krever fullstendig glutenfritt kosthold for å gå i remisjon.
I tillegg finnes det matintoleranse med IgG antistoffer og forsinket reaksjon som viser seg i dager og uker etter inntak av mat som ikke tåles.
Og proteinintoleranse, der mangel på enzymer som trengs for å spalte tungt fordøyelige proteiner som gluten og melkeprotein gir både fysiske og psykiske plager hos dem som er rammet.

Når flere pasientgrupper nå har funnet ut at glutenfritt kosthold kan hjelpe dem, så ser vi et økende antall artikler om at glutenfritt er blitt «trendy». Forstå det den som kan. Om noe er blitt trendy så er det faktisk kunnskapen om at vi kan og bør ta ansvar for vår egen helse.

Diett gir utenforskap

Det er svært mange som ikke legger om kostholdet selv om de har irritabel tarm, andre tarmsykdommer eller andre inflammatoriske eller autimmune sykdommer. Det er veldig forståelig. Det er et sosialt stigma å ikke spise som andre, og stigmaet blir sterkere når den journalistiske agurken byttes ut med gluten.

Disse artiklene øker utenforskapet for oss som ofte ikke kan delta i sosial spising, fordi vi blir syke av maten. De øker ekskluderingen av våre behov der vi går for å ta en kaffe og forhåpentligvis finne noe å spise.

Sosial kakespising

Vi som blogger om glutenfri mat merker godt at det er kakeoppskriftene som er mest populære. Hvorfor det? Er det fordi de som spiser glutenfritt lever på kake? Nei, de spiser selvfølgelig også salat, grønnsaker, smoothie, kjøtt og fisk, vanlig og næringsrik mat.

Nei, kakefokuset handler om sosial spising og inkludering. For hva er det som serveres når vi samles for å feire hverandre? Kake selvfølgelig. Eller vafler. Og det er ikke gøy å være den som ikke kan delta i spisingen. Derfor tror jeg mange tenker som meg, at ved å ta med kake selv til fester og tilstelninger så inkluderer vi oss selv i den sosiale spisingen og feiringen. Vi vil selvfølgelig at det vi har med oss er minst like godt som de vanlige kakene med hvetemel, smør og fløte.

Ros for inkludering

Jeg skal ikke bruke tiden din på å fortelle hvor slitne vi blir av å forsvare at vi har gjort noen vanskelige valg som innebærer at vi spiser mye dyrere mat, som vi stort sett må lage selv fra bunnen av, fordi vi blir syke av butikkmaten.
Jeg vil heller bruke tiden på å rose alle som har et barnebarn med cøliaki eller eller en slektning eller venn med autoimmun sykdom. De som har omsorg nok til å kjøpe glutenfri vaffelmiks eller kjeks når de får besøk av barnebarnet eller venninnen. Ros til onkel som tar seg tid til å lete etter melkefri is i butikk etter butikk, før han endelig finner den. Morfar som kjøper egen stekepanne for å steke gluten- og melkefrie karbonader til barnebarnet som reagerer på spor. Farmor som baker noe som alle kan spise. De som skal arrangere barnebursdag og tar seg bryet med å kjøpe pølser som alle tåler.

Kanskje legger de lista enda høyere og sparer på kakeooppskrifter fra ukeblader, oppsøker allergimatblogger eller kjøper en glutenfri kokebok eller allergikokebok, for å kunne lage måltider eller kaker til mennesker de bryr seg om.

Tusen takk! Dere er med på å inkludere dem som altfor ofte står utenfor når sosiale bånd skal styrkes med mat og drikke, som vi så ofte gjør det her i Norge.

Du som ikke har allergi eller intoleranser kan bidra ved å inkludere dem som ikke tåler gluten eller melk, egg eller nøtter. Ressursene og oppskriftene finnes i hopetall på nettet, og butikkene har heldigvis fått bedre utvalg. Det synes jeg vi skal applaudere, ikke kritisere.

Herved deler jeg ut en kaktus til dem som velger å ekskludere andre på grunnlag av maten de trenger å spise, og en diger bøtte med roser til inkluderende tanter og bestemødre, butikker som hører på forbrukerne og tar inn mer glutenfritt, samt matprodusentene i Norge, som i økende grad tar hensyn til at ikke alle tåler alt.

❤️

Her får du oppskrift på inkluderende festkake og inkluderende sjokolademuffins.

Litt om meg: Jeg er mamma til to: en med proteinintoleranse, straksallergi og langvarig immunsykdom, og en som tåler det meste. Har en mann som spiser gluten- og melkefritt på grunn av autoimmun sykdom, og har selv proteinintoleranse, pollenallergi med kryssreaksjoner til mat, migrene som ble borte etter overgang til glutenfritt, og en lang historie med matintoleranser. Jeg har til og med en allergisk hund. 

På bloggen deler jeg oppskrifter på bakst og mat uten gluten og melk, samt uten soya og andre problematiske ingredienser. 

Jeg brenner for inkludering og har arrangert Kaker for alle – allergivennlig pop-up café sammen med tre andre allergimatbloggere, les mer på facebook. Det varmet skikkelig å se barn og voksne som er vant til å ikke finne noe de tåler velge fritt blant alle kakene våre. 

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Glutenfritt kosthold: Meninger som ekskluderer, mennesker som inkluderer.

 1. Du glemte oss med IBD (crohn og ulcerøs). Mange av oss har IBS symptom oppå alt. Jeg feks får straks div symptomer om jeg spiser gluten. Heldigvis trenger jeg bare naturlig glutenfrie produkter. Her slår eksem ut for fullt etter inntak oppå fordøyelsesproblemene som kommer. Mange med adhd blir også «friske» uten gluten.

  1. Ja, det har du rett i. Ifølge artikler fra USA så er listen på sykdommer som kanbli bedre av glutenfritt kosthold på nærmere 200. Det er andre jeg har glemt å nevne i innlegget også, som dem som får bedring av autismesymptomer og andre utviklingsforstyrrelser, men det kreves gjerne mer enn bare diett da.

 2. Takk for god beskrivelse. Har slitt med «vondt i magen» i åresvis, men fant ut at low FODMAP ga meg et nytt liv. Trist at det skal være så lettvint å «henge ut» oss som ikke kan spise som alle andre.

 3. Takk for at du tar dette opp. De som tåler alt, burde være glade for at mange kan holde seg friske( friskere) på diett som f. Eks. Glutenfri kost, ikke motarbeide de som sliter. Tror ingen gjør dette for moro skyld. Slitsomt både fysisk, økonomisk og psykisk.

 4. En ting som vår familie stadig får høre da vi er 3 med cøliaki og derfor le er vi alle glutenfritt hjemme – vi får høre at det ikke er sundt for han ene som kunne spise gluten, Men ikke gjør det hjemme. Den ideen at det er farlig og usundt for de som ikke behøver å spise glutenfritt – at de gjør det!!
  Jeg blir så provosert – det er jo viktig at vi alle 4 spiser sundt og variert, jeg har jo blitt enda mere opptatt av mat og kosthold nå etter at vi fikk diagnosen!! Han som kan spise gluten spiser ikke gluten hjemme, pga at vi spiser naturlig glutenfritt – lite er kjøpt i den glutenfrie delen av butikken!!

  Det eneste som vi ikke spiser hjemme er hvete – noe vi har erstattet med mange andre meltyper som er helt uttrolige – vi savner hvetebrødet/ lukten Men bare pga at vi er så vant til den – flotte og kjempe godt brød får jeg til uten!!!

  Det er en stor forskjell på å kutte ut hvete og det å bare kjøpe glutenfrie produkter!!!

  Og som Kristin skriver – det værste er jo ikke alt det vi ikke kan spise, Men det at vi ikke kan spise det alle andre gjør – noe som gjør at vi ikke kan spise hvor som helst akkurat der og da når vi er sultne!!!

  Jeg har alltid vært glad i å lage mat og invitere venner på min mat – slik sett har det nå blitt en større grunn til å gjøre det enda mere og skal si at det er samme begeistring for min mat nå som for 4 år siden – da vi ikke kunne i vår villeste fantasi trodde at vi noen gang måtte forandre noe ved måten vi spiste på!!!

  1. Takk for kommentar, Josefin! Vi er tre av fire på glutenfri og melkefritt kosthold her hjemme, det ene barnet mitt tåler «alt», men alle fellesmåltider, kaker og vafler er laget sånn at alle kan spise sammen. Man får ikke glutenmangel av å ikke spise gluten hjemme 🙂 Og helt enig, nydelig brød er fullt mulig å få til glutenfritt, der har du kanskje sett oppskriftene mine og boka mi?

 5. Tusen takk til alt arbeidet du gjør og den fine informasjonen du kommer med. ❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *