Jeg heter Kristin, og har bakt og bakt, og bakt igjen, for at du også skal klare å bake kjempegode brød og kaker uten gluten og melk, og uten ferdige melmikser. Jeg er opptatt av gode matopplevelser og gode matminner, og bestemte meg for at sønnen min ikke skulle gå glipp av gode smaksopplevelser og sosiale sammenhenger der mat er viktig. Mine barn skal også synes at mammas boller og mammas kjøttkaker er verdens beste, og oppskriftene deler jeg med deg – helt gratis.
Her på bloggen finner du et stort utvalg av oppskrifter på brød, kaker, smarte basisoppskrifter som gjør livet som gluten- og melkefri litt lettere, og ganske mye saltmat som middager, supper og salater også. Jeg er opptatt av å spise så allsidig som mulig innenfor de begrensningene vi har.
Brødoppskriftene fra bloggen, og mange flere, finner du i boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser, og jeg har også holdt endel bakekurs.
Jeg har alltid likt å lage mat, og har i store deler av mitt voksne liv hatt ulike allergier og intoleranser,
så jeg har lang erfaring med å lage mat med begrensede ingredienser. Vi la om alle familiemåltider og all
bakst til gluten/melke/mais/ og soyafritt i begynnelsen av 2008, på grunn av at sønnen min ikke tålte disse
matvarene. Jeg har ikke hatt hvetemel i huset på 13 år!
Fra før har jeg lang erfaring med vegetarmat, gjærfri og sukkerfri matlaging.
I mitt daglige virke er jeg lærer i mediefag på videregående skole, etter å ha jobbet i over 20 år som illustratør og designer.
Når jeg lager oppskrifter kommer kreativitet og problemløsningsevner godt med!
Jeg har mange hyllemeter kokebøker, og setter meg ofte og koseleser i dem.
Håper mine oppskrifter og erfaringer kan gjøre det litt enklere for noen der ute. Jeg har mange år med oppskrifter å hente fra,
men har ikke hatt tid til å legge ut alt her enda, send meg en mail om det er noe spesielt du ønsker oppskrift på!
På bildet her ser du meg med et nybakt glutenfritt surdeigsbrød, så godt!
Har du spørsmål om boken min, baking, kurs, intervju, foredrag eller annet, send meg en mail.
Hilsen Kristin
Presse:
Tusen takk for fin side som jeg vil følge med stor interesse fremover, uansett resultat av nært forestående gastroskopi.
Varm hilsen fra May Brit Lysaker
Takk for det, May Brit! Lykke til med undersøkelsen.
Hei! Jeg så i ett av innleggene dine at du bruker Soyatoo fløteerstatning. Har lett overalt, men finner det ikke noe sted. Hvor kjøper du det? Utrolig fin og inspirerende blogg forresten!
Hei igjen og takk for hyggelig tilbakemelding! Ja, jeg bruker Rice Whip fra Soyatoo, og nei, den er ikke helt lett å få tak i. Om din lokale helsekost har soyaproduktene fra Soyatoo, så kan de kanskje bestille risfløten for deg, det er samme importør/leverandør.
Hei, og tusen takk for at du deler dine oppskrifter og gode tips. Har en sønn som må spise glutenfritt, og er glad for å ha funnet dine gode og sunne oppskrifter. Et spørsmål: hvordan gjør du det når du bestiller mel fra Usa? Blir det ikke fryktelig dyrt? Eller bestiller du mel fra norske nettbutikker? Kunne tenke meg å prøve bakst uten hvetestivelse, så da må jeg på jakt etter de meltypene du bruker 🙂
Hei, jeg bestiller mesteparten av melet fra http://www.utengluten.no, der kjøper jeg hvitt og brunt rismel i storsekk, for å få ned kiloprisen. På høyre side på bloggen min finnes en link dit, det er mulig å bestille en melpakke med de meltypene jeg bruker mye, pluss bindemiddelet xanthan. Kanskje det hadde vært lurt? Jeg tjener ikke noe på dette altså, men fordi mange spør hvor det er lurt å kjøpe mel, så fikk jeg hjelp av utengluten til dette. Tapiokastivelse og sørtismel/glutinous rice flour kjøper jeg oftest i asiabutikk, type thai- eller vietnamesisk butikk, der er det veldig billig.Potetmel, havre og bokhvete kjøper jeg i vanlig norsk butikk, f.eks Meny. Lykke til!
Det går an å bestille noe fra USA også, men det er litt tungvint. Jeg bestiller kokosmel og chiafrø fra iHerb, fordi prisen er så utrolig mye bedre der. Pass på å ikke bestille for mer enn 200 kr og dersom du bestiller lette varer (under 1,8 kg) blir portoen bare 4 dollar. Ved høyere vekt blir det 8 dollar.
Hei og takk for svar. Jeg var innom utengluten.no og kikket, og så at de hadde flere gode melblandinger der. Har du et bilde av tapiokastivelsen og søtrismelet?
Jeg kan legge inn et bilde på siden med ingredienser, klarer ikke å legge inn bilde i et svar her dessverre. Søtrismelet/glutinous rice flour ser likt ut men med grønt istedenfor rødt.
Heisann sveisann
Herlig side 🙂 Her er det mye som skal testes ut 🙂
Du skal ikke ha et brødbakingskurs før jul? I en eller flere av oppskriftene dine? Hilsen Tone på Sandnes
Hei Tone, det var en god idé, og jeg vil gjerne ha kurs etterhvert, dersom det er interesse for der, men da må jeg først finne et lokale som er stort nok til å ha kurs. Usikker på om kjøkkenet mitt er stort nok.
Skulle gjerne arrangert et kurs med deg som lærer her i Sandnes… hm… kanskje et skolekjøkken kunne fungere?
Ja, det er nok lurt med noe slikt. Jeg vet ikke hvor NCF pleier å holde sine kurs, det går jo an å sjekke med dem hvor de har kurs i ditt område.De har vel kurs på ulike steder rundt i landet, og har sikkert ikke egne kurslokaler. Sikkert mulig å bruke samme steder som til NCF sine bakekurs. Dem har jeg forøvrig kontaktet flere ganger og tilbudt kurs, men det har vært fullstendig taust, de har ikke kontaktet meg tilbake. Om du ringer/mailer dem og sier at du og evt flere er interessert i å lære å bake uten melblandinger, så kanskje de kunne hatt kurs med meg som lærer. Flere muligheter her….
Hei Kristin
Det er stor interesse for at du deler din kunnskap. Det er utrolig mange der ute som trenger hjelp til å få et bredere utvalg av mattips. Det hender at man blir ensporet i kostholdet fordi man ikke vet hvor man skal starte når man får en intoleranse eller en allergi. Du bure så visst ha kurs 🙂
Takk for det 🙂
Kanskje det er enklere å starte et eget firma og ta oppdrag fra dem du vil?
Jo, det kunne nok vært en idé. Foreløpig har jeg tjent kroner null eller kanskje litt mindre på bloggingen 🙂 Jeg har eget firma fordi jeg er illustratør, men det går jo an å lage ett til, kanskje du satte meg på en god idé 🙂
Så bra! Nå ble jeg glad 🙂 Eller du kan ha to ulike «salgsvarer» under samme firmanavn?
Hei og tusen takk for en fin blogg!! Du har virkelig reddet hverdagen min! Setter så utrolig stor pris på alle oppskriftene du legger ut og at du deler dine erfaringer med oss leserne. Du har vel ikke en oppskrift på pølsebrød også vel?
Hei, og tusen takk, det var hyggelig å høre. Jeg har ingen oppskrift på pølsebrød som sådan, men pleier å bake ut deigen som avlange pølsebrød noen ganger. Forsøk deigen til eggeloff, lyse rundstykker eller småbrød med bokhvete, bare bruk olje på hendene og bak den ut som lange tynne brød som du legger litt tett på stekebrettet. Pensle gjerne med egg, og strø med sesamfrø om du vil. Om du vil ha søtere smak på pølsebrødene kan du ha i en ss honning ekstra og gjerne en ts bakepulver. Stekes på 225 grader til de ser ferdige ut. om de har vokst sammen under steking, så vent med å ta dem fra hverandre til de er helt avkjølt. Det kommer nok en ordentlig pølsebrødoppskrift fra meg etterhvert, håper dette hjelper deg i mellomtiden.
Hei! Jeg baker og baker fra boken din, og er kjempefornøyd. I går bakte jeg havrerundstykkene med tyttebær; bakte dobbel porsjon, uten tyttebær, brukte halv mengde tapioka, bokhveteflak i stedetfor bokhvetemel, og masse forskjellige frø ( etter inspirasjon fra noen raske rugrundstykker jeg pleide å bake). De ble gode. Lurte på å droppe tapioka helt neste gang. Har du prøvd det?
Hei, så hyggelig å høre! Ja, du kan gå ned på tapiokamengden dersom du ønsker det, men må altså prøve deg fram litt, for avhengig av oppskriften så vil konsistensen endre seg. Vil anta at det går greiest i oppskrifter med mye grovt, jeg anbefaler ikke å kutte stivelsen for mye i de lyse oppskriftene som f.eks loff, da blir resultatet tungt og kompakt.
Lykke til med videre baking!
Hei!
Artig å se at du også «koseleser » kokebøker. Jeg kan sitte en hel kveld med det!
Jeg har boka di, og har prøvd mange av oppskriftene med godt resultat. Du skriver i mange oppskrifter at brødene skal heves med undervarme. Er dette veldig viktig? Jeg har ingen god løsning for det, så jeg setter dem i en lun krok på kjøkkenet.
Jeg synes også at mine brød blir veldig tette i konsistensen, ikke slike luftige og fine som på bildene dine. Hever jeg dem for lite da?
Hilsen Inger
Hei, undervarme er valgfritt, det gjør jeg fordi det er praktisk fr meg og gir godt resultat, men du kan også heve over oppvaskkummen, for eksempel, fyll kummen med varmt vann, sett på en rist eller stekeplate, og brødet oppå der, dekk med rent håndkle. Det gir veldig god heving. Mange av oppskriftene mine angis små gjærmengder, du kan øke til en pose tørrgjær per brød, og få raskere heving, om du vil. Det er lengden på hevetiden som bestemmer hvor luftig brødet blir, så pass på a det har hevet seg ganske bra før du steker. Å sprute med vann under heving og når du setter i ovenen gjør skorpen mer fleksibel, så brødet hever seg bedre. Lykke til 🙂
Hei Kristin,
jeg håper alt står bra til 🙂 Kom over siden din da jeg googlet rundstykker uten gjær. Skal prøve å lage denne: https://kristinkoker.com/tag/gluten-og-melkefrie-rundstykker-uten-gjaer/
Er nysgjerrig; hva får denne deigen til å heve?
Hei, i denne deigen er det fiber husk/psyllium som danner et seigt nett, som gjør at rundstykkene hever seg under steking når vannet i deigen fordamper. Bare pass på å steke dem lenge nok, og å avkjøle dem før de skjæres i. De er veldig gode. Lykke til med bakingen! Hilsen Kristin
Tusen takk Kristin 😀 Jeg går nylig begynt å bruke kokte linfrø istedenfor egg av og til også. Vet det ikke er egg i denne oppskriften, men kokte linfrø blir jo veldig seigt. Kan det erstatte fiberhusk/psyllium? 🙂
Hei, jeg anbefaler ikke å erstatte fiber husk/psyllium med kokte linfrø i denne oppskriften, det komemr nok ikke til å fungere.
Supert, takk for svar 😀