Deilig vegetarisk alternativ til leverpostei.
Jeg pleide å være vegetarianer, i hele 14 år faktisk, før jeg gikk tilbake til å spise kjøtt og fisk. Mange gode retter fra den tiden følger meg fremdeles, og denne linse- og solsikkepatéen er noe jeg virkelig kan gå og fyse på, den er kjempegod. Anbefaler å prøve den, enten du er vegetarianer eller alteter. Sunn er den uansett, og smaksrik. Jeg liker å spise den på ferskt glutenfritt brød, med sylteagurk oppå.
Legg først i bløt 100 g grønne linser eller puylinser. Jeg liker å la dem ligge i bløt over natten, gjerne med noe surt* i bløtevannet for å bryte ned antinæringstoffer. Hell av bløtevannet. Deretter kokes de myke i nytt vann, og kokevannet helles av.
Om det høres ut som mye jobb, kan du forsøke å bruke ferdig kokte grønne linser i kartong, fra merket Go Green. Jeg synes det er så hyggelig å ha linser og bønner stående i bløt på kjøkkenbenken, så jeg pleier ikke å bruke den snarveien her, men det burde fungere helt greit.
Linsepostei med solsikkefrø
Uten hvete, gluten, melk, sukker… Kan lages uten soya og egg.
Tilpasset fra en oppskrift i boken Mat som gir energi av Nic Rowley. Utsolgt på norsk, men kan kjøpes på engelsk på amazon.
- 100 g solsikkefrø
- 1 ss glutenfri soyasaus eller tamari, eller bruk 2 ss coconut aminos(kokosbasert saus) for soyafri versjon
- 2 ss extra virgin olivenolje
- 1 finhakket sjalottløk
- 200-250 gram kokte grønne linser
- 2 ss sitronsaft
- 1,5 -2 ts havsalt
- 1 ts malt koriander
- 1/2 ts malt hvit pepper, eller knust grønn pepper
- evt. 1 egg, valgfritt
- solsikkefrø eller laurbærblad til pynt
Slik gjør du:
Varm en støpejernsstekepanne og ha i solsikkefrøene. Rist dem i tørr stekepanne til de får fin farge og lukter godt. Hell de ristede solsikkefrøene i en bolle. Hell over soyaaus eller coconut aminos mens frøene er varme, rør rundt med en skje. Ha solsikkefrøene i en foodprosessor og mal dem til et grovt pulver.
Hakket sjalottløk stekes i panne med olivenoljen og malt koriander, til løken er myk og blank. Has oppi foodprocessoren med solsikkefrøene.
Resten av ingrediensene utenom egg tilsettes, og alt kjøres til en jevn masse.
Nå er patéen i prinsippet ferdig, og det er slik den blir servert i boken. Men jeg liker å ovnssteke patéen, og da tilsetter jeg et egg, og har massen i en ovnsfast form. Pynt gjerne med solsikkefrø eller laurbærblad.
Stekes i vannbad på 150 grader i 20-30 minutter. Vannbadet lager du ved å sette formen med paté oppi en større form som er fylt med vann.
Avkjøles, og serveres. Holder seg godt i kjøleskap i noen dager.
*Bløtlegg linser og bønner med litt eddik eller saften av 1/2 -1 sitron oppi vannet. Da blir antinæringstoffene brutt ned og næringstoffene bedre tilgjengelig for kroppen og lettere fordøyelig.