Slåpetornlikør / Sloe Gin

hjemmelaget slåpetornlikørVil du ha oppskrift på noe som smaker kjempegodt, er veldig lett å lage, og som kan bli en en kjempefin julegave til slektninger som «har alt»? Slåpetornlikør er veldig enkel å lage, blir ferdig i passe tid til jul, og gjør bruk av gratis naturressurser. (At gin ikke er særlig gratis snakker vi ikke om….) I England er hjemmelaget Sloe Gin en «favourite tipple», til jul og ellers i vintersesongen. I England vokser slåpetorn vilt i mesteparten av landet, her i Norge finnes den viltvoksende i kystnære strøk på øst- og sørlandet. Hvordan busken ser ut kan du se her.  Som mange andre steinfrukter inneholder kjernene prunasin, som gir likøren litt mandelsmak. Prunasin er forsåvidt giftig, men omdannes greit av kroppen så lenge det ikke er snakk om store doser, så det er ikke verre å drikke et glass slåpelikør enn å drikke et glass kirsebærlikør. Så da er det sagt.

Oppskriften har kun 3 ingredienser: slåpetornbær, gin og sukker. I tillegg trenger du et stort Norgesglass eller lignende, som rommer minst 2 liter.

Slåpetornbær smaker forferdelig surt og snerpete, så det er ganske magisk at likøren blir så god. Bærene skal plukkes når frosten kommer, og kan gjerne legges i fryseren fram til du er klar til å lage likør, smaken mildnes litt av frost. Jeg plukker en torn eller to fra busken samtidig, for den bruker jeg til å prikke små hull i alle bærene. Det sies at det skal gjøres sånn. Om du ikke gidder det, så går det nok bra å hoppe over, men for meg så øker magien litt når jeg må bruke litt tid på likøren.

Slåpetornlikør

(denne er bortimot allergenfri…..)

  • 1 stort norgesglass e.l. (2 liter)
  • 600 g slåpetornbær
  • 1 torn fra slåpetornbusken (eller tannpirker…)
  • 300 g sukker
  • 1 liter gin (billigste type)

slaapelikor3_web

Bærene plukkes gjerne etter en frostnatt, eller du kan la dem ligge i fryseren fram til likøren skal lages. Prikk de tinte bærene med tornen slik at de får noen små hull. Legg bærene i Norgesglasset. Hell over sukker og hele ginflaska. Skru lokket godt til og vend på glasset et par ganger. La glasset stå framme på et sted du ser det, så du husker å riste/vende litt på det innimellom. Etter noen uker er likøren klar, 9-12 uker er ideelt. Deretter siles bærene fra, og likøren helles i fine glassflasker eller karafler. Supert å gi bort som julegave eller servere til julegjestene. Om du vil kan du lagre en flaske til neste år. Da blir den mindre rød, mer rødbrun (som Tawny Port) og visstnok ekstra god.

slaapelikor_flaske_web

(hikk)

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *