Havreterninger

Her kommer en hjemmelaget variant av «Farmors Havreterninger» som finnes i enkelte helsekostbutikker. Det er en tett sjokoladekake laget med havregryn, kokos og daddelmasse. Dette er fin turproviant, de er mettende og har mye næring fra havre, kokos og dadler. Og dette er super niste å ha med på kafé, du vet sånne kafébesøk der du ellers blir sittende med bare en kopp te, fordi alt som finnes å få kjøpt inneholder melk og hvete. Så mens de andre sitter og smuler med croissanter og skolebrød, smetter du bare en sånn liten havreterning fram fra veska, og dagen er reddet. Passer like godt på skitur i påskefjellet eller hjemme i sofakroken, for den del.

Havreterninger

Uten gluten, hvete, melk, soya, mais, egg, nøtter

Ca 8 stk.

  • 2,5 dl / 1 kopp glutenfrie havregryn
  • 1,2 dl / 1/2 kopp kokosmasse
  • 1/2 ts havsalt**
  • 1 ss Tørsleffs vanila vaniljesukker (eller bruk hjemmelaget vaniljesukker). Freias har en bitter smak som jeg ikke liker.
  • 200 g daddelpasta (date paste fra innvandrerbutikk) eller dadler uten stein
  • 75 g extra virgin kokosolje
  • 3 ss kakaopulver
  • 10 dråper romessens (valgfritt)
  • 1 ts koffeinfri pulverkaffe
  • 50-75 ml kokende vann
  • Evt. noen steviadråper
  • 250 g mørk sjokolade uten melk
  • Kokosmasse til pynt

Rør ut kaffepulveret i kokende vann. Om dadlene/daddelpastaen er ganske tørre, bruker du 75 ml vann, om du bruker myke, ferske dadler bruker du 50 ml.

Ha alle ingredienser i bollen til kjøkkenmaskinen, bruk hakke/foodprocessorblad.

Kjør maskinen til alt har blitt en jevn masse, du må sikkert skrape ned fra kantene noen ganger.

Smak, er den salt nok, søt nok? Jeg brukte bare dadler som søtning, men om du vil ha dem enda søtere kan du tilsette steviadråper etter smak.

Hell massen ut på bakepapir, og form den til et rektangel. Det skal bli terninger, så rektangelet skal være tykt, ca 4-5 cm høyt. Bruk slikkepott for å jevne til kantene slik at de blir rette. Sett massen i kjøleskap i minst en time, gjerne lenger. Del den avkjølte massen i 2 på langs og 4 på tvers, så det blir 8 terninger.

Ta fram et nytt ark bakepapir, legg det på et brett og strø med kokosmasse.

Smelt mørk sjokolade forsiktig i vannbad (bruk en kjele med varmt vann og sett en mindre kjele eller bolle oppi, med sjokoladen i. Rør så sjokoladen smelter, og ta den deretter av varmen. Bruk to gafler, (evt sjokoladegafler) og dypp hver terning i sjokolade. Settes på arket med kokos, strø mer kokos oppå hver terning. La avkjøles i kjøleskap til sjokoladen er helt fast.
Det blir litt sjokolade til overs etter dyppingen, den brukte jeg til å lage konfekt: Rør inn nøtter, kokosflak, rosiner, tranebær eller annet godt i den smeltede sjokoladen. Settes med teskje i små konfektformer av papir, og avkjøles. Nam!

havreterning2_web

Da er det klart for prøvesmaking 🙂 Jeg pakket noen terninger i matpapir og bandt hyssing rundt, la dem i en plastpose og puttet dem i fryseren. Neste gang jeg skal på kafé eller ut på tur, tar jeg med meg en ferdig pakket frossen havreterning, som kommer til å være passe tint innen jeg spiser den. Lurt, ikke sant 🙂

Havreterning1_web

**Jeg liker litt saltsmak på søtsaker. Om du vil ha mindre salt tar du 1/4 ts først og smaker til.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *