Lomper

lomper_web

Lomper er en nyttig ting å kunne lage! Det er stadig pølser som skal spises, og det er lurt å ha et lite lager ferdigstekte lomper i fryseren.

Tin ønsket antall lomper i en plastpose på kjøkkenbenken. Aller best blir de tinte lompene om de varmes litt før de spises.

For å steke lompene er det best med en takke, jeg har en liten takkeplate som jeg legger på koketoppen, den tar ikke stor plass å lagre. Om du ikke har takke så går det bra med en tørr stekepanne.

Dette trenger du til 8-9 lomper:

  • Ca 5 middels poteter

Kokes med skallet på. (Bruk 4 om de er store, 6 om de er mindre) Skrell og mos dem i en bolle, bruk potetmoser om du har, eller bruk gaffel.

Bland melet i en bolle:

  • 1/2 dl brunrismel
  • 1/2 dl tapioka
  • 1/2 dl valgfritt glutenfritt mel, du kan bruke f.eks hvitt rismel, havremel eller bokhvetemel.
  • 1/4 ts xanthan (eller evt guarkjernemel/johannesbrødkjernemel)
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker eller annet søtt
  • Rismel (hvitt rismel eller søtrismel) til utbaking

Bland melet inn i de moste potetene, og tilsett litt vann, ikke for mye, bare så mye at du får en smidig deig. Skal ikke være altfor klissete, da blir den umulig å kjevle. Juster evt. med litt mer rismel.lomper2_web

Kjevle ut en golfballstor/eggestor deigkule på melet bakematte.lomper3_web

Sånn skal det se ut. Stikk ut passe stor sirkel med et grytelokk eller en plastboks. Lompene krymper litt når de stekes, så ikke bruk for lite lokk. Deigrestene samler du og kjevler omigjen.lomper4_web

Varm opp takke eller stekepanne, det skal være middels varmt, dvs. ikke så varmt at lompene svir seg. Stek lompene på begge sider, snu dem innimellom så de ikke svir seg. Når de har klassiske mørke lompeflekker er de ferdige.

Stable ferdigstekte lomper i et sammenbrettet rent kjøkkenhåndkle, så blir de ikke tørre. lomper5_web

Nå er du klar for et godt pølsemåltid, men det er også lov å bruke lompene til annet enn pølser. Smaker fryktelig godt nystekte, med litt smør (dvs melkefri margarin her hos oss) et dryss (kokos)sukker og masse kanel.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Lomper

    1. Hei, takken jeg har er en pannekaketakke fra Europris, den er ca 30 cm i diameter. Jeg har også en takkeplate i aluminium fra Høyang, men den er visst ikke i produksjon lenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *