Endelig Madeleines!

madeleines_web

Du verden, der gikk det noen uker før jeg rakk å poste flere oppskrifter. Men her kommer endelig første oppskrift i min – ta-da – nye kategori: madeleines.

Hæ, egen kategori for én type kaker? Jo, fordi her har jeg mange spennende planer, som kommer i tiden framover.

Hvorfor akkurat madeleines, da? Madeleines er «the new cupcakes», helt sant, jeg har lest det i en blogg 🙂

Jeg har vært noen ganger i Paris de siste årene, og det er jommen ikke mye de har å tilby en som ikke kan spise melk og gluten, så da blir det å stirre inn av vinduene i bakeriene og patisseriene, sukke litt og tenke: sånne kan jeg jo bake hjemme. Og det kan jeg jo. Selv om jeg aller helst vil spise mine madeleines ved et kafebord i Paris, så smaker de veldig godt her hjemme også. Madeleines er små og lettspiste, og faller i smak hos barna også!

Når jeg finner noe jeg vil lage så googler jeg det først på nettet, i dette tilfellet «gluten free madeleines recipe». Så samlet jeg sikkert 20 ulike oppskrifter i et dokument og printet, da hadde jeg noe å jobbe utfra. I tillegg har jeg kjøpt en liten fransk bok om madeleines (amazon.fr for de som vil prøve seg på franske bøker), og listen med smaksvarianter jeg har lyst til å forsøke blir lenger for hver dag.

Som sagt så kommer det flere i denne kategorien etterhvert, så jeg anbefaler å kjøpe et Madeleines-brett eller to, f.eks fra amazon.co.uk. Om du ikke har madeleineformer men har lyst på kake nå! i dag! så kan du ta fram sandkakeformene, pensle dem med smeltet melkefri margarin og strø dem med litt mandelmel eller rismel, så er du klar for madeleines. Det er også fullt mulig å bruke muffinsformer i silikon eller papir, men da blir det muligens mer muffins, om du skjønner hva jeg mener. For å få riktig heving på madeleines, skal formene med røre stilles kaldt i minimum én time, men gjerne over natten. Så skal det kalde brettet settes inn i varm ovn, og resultatet er et «shock thermique», dvs et temperatursjokk som gjør at kakene får den karakteristiske vulkanformen oppå. Mine hevet fint men ble ikke helt vulkanformede, så jeg måtte opp i temperatur. Det med avkjøling er veldig praktisk, dette er supre gjeste-kaker som kan forberedes i god tid og allikevel spises helt nystekte. Lag røra dagen før, fyll former og sett til avkjøling, og stek kakene dagen etter, en halvtime før gjestene kommer.

madeleinesbrett_web

Her kommer uansett den første: Første variant ut er honning og sitron, og de ble kjempegode! Jeg forsøker å unngå for mye sukker og stivelse nå om dagen, så disse er søtet med honning og laget med mel som går i kategorien grain free eller paleo, dvs. mel av nøtter og frø, (ikke av korn, glutenfritt eller ikke). Så disse kan faktisk spises med relativt god samvittighet, mye egg pluss proteinrike og fiberrike melsorter gjør at ikke blodsukkeret går helt i taket.

Madeleines med honning og sitron

ca 20 stk.

 • 3 egg
 • 100g /1/4 kopp flytende honning. Jeg brukte akasiehonning.
 • Finrevet skall av 1/2 sitron (helst økologisk….)
 • 1/2 ts vaniljepulver 
 • 1 ss arrowroot (stivelse fra helsekosten) Det er mulig å bruke tapiokastivelse eller potetmel isteden.
 • 3 ss kokosmel
 • 6 ss/90 ml mandelmel
 • 1/2 ts bakepulver
 • en klype salt
 • 1/4 ts xanthan (kan sløyfes, men konsistensen blir aller best med)
 • 60 ml/ 1/4 kopp melkefri margarin (blå soft), smeltet og avkjølt.  Om du tåler ekte smør, så bruker du selvfølgelig det.

Bland arrowroot, kokosmel, vanilje, mandelmel, bakepulver, salt og xanthan i en liten bolle.

Pisk eggene til de blir skummende og luftige, ha i flytende honning og pisk litt til.

Sikt oppi det tørre, og ha i revet sitronskall. Bruk håndmikser og visp til røra blir fyldig og fin.

Smør madeleineformer med litt smeltet melkefri margarin. Om formene har slippbelegg behøver du ikke å strø dem, men om det er lyse metallformer uten slippbelegg er det lurt å drysse f.eks litt mandelmel oppi formene. Bruk en spiseskje og fyll formene. De skal ikke være for fulle, så en liten spiseskje er nok. Legg evt et ark plastfilm over, kanskje er det lurt å smøre litt smeltet margarin på plastfilmen også, slik at den ikke kleber seg til røra. Sett brettene kaldt i minst en time, men gjerne lenger.

Varm opp stekeovnen til 200 grader.

Sett inn ett brett av gangen og stek kakene i ca 10 minutter. Pass på, det er forskjell fra ovn til ovn. Stikk en tannpirker e.l. i en av kakene for å teste om de er ferdig stekt, det skal ikke være røre på tannpirkeren. Avkjøles noen minutter i brettet, deretter klasker du brettet litt hardt i benken, så slipper kakene formen og kan avkjøles på rist. Om du bruker sandkakeformer får du gjøre det du kan for å få kakene ut, det går stort sett greit å kakke dem i benken, bruk en liten kniv til hjelp om det behøves.

Aller best lunkne med et lite dryss melis på, og med en kopp kaffe eller te ved siden av. Mmmm…..

madeleines1_web

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *