Lussekatter

 lussekatter1_web

Uten gluten, hvete, melk, mais, soya, kan lages uten raffinert sukker

Jeg har brukt denne oppskriften i noen år nå, og de blir gode hver gang. Deigen er fin å arbeide med og forme til lussekatter. Pass bare på å ikke steke dem for kort, da kan de falle litt sammen etter steking.

Som med annen glutenfri gjærbakst er de myke og gode den dagen de bakes, men stivelsen i glutenfri bakst tørker/stivner raskere enn i hvetebakst. Det er også et eller annet med safranbakst, den virker raskere tørr, sånn opplevde jeg det før også, da jeg bakte med hvetemel. Om du baker disse dagen før luciafeiringen så bør de faktisk varmes i ovnen om morgenen. Alternativt kan de bakes i god tid og puttes i fryseren, og så tines i stekeovnen om morgenen den 13.

Lussekatter uten gluten og melk

ca 15 stk, 2 stekebrett.

 •  1/2-1 ts. safrantråder, så mye du synes du har råd til*
 • 100 g melkefri margarin (evt kokosolje)
 • 5 dl mandelmelk (kan byttes ut med annen melk som tåles, men mandelmelken er fyldig og god.)
 • 2 ss fiberhusk
 • 1 ss agavesirup
 • 1 pose tørrgjær
 • 2 egg

Støt safranen i morter med en klype sukker. Og ikke tro at det går greit med gurkemeie, for det er slett ikke det samme, her må det være ekte safran. Smelt margarin på lav varme i en kjele, hell over mandelmelk og safran, la det bli lunka (37-40 grader) Ta av platen. Ha i gjær, fiberhusk og agave/honning/sukker, rør godt. La svelle i 10 minutter omtrent, skal begynne å heve og øke litt i volum. Rør inn eggene. Hell denne blandingen i kjøkkenmaskinens miksebolle. Ha i:

 • 2 ss appelsinjuice**
 • litt revet appelsinskall (av ca 1/4 appelsin eller så.)

Deretter has følgende ingredienser i bollen:

 • 2,5 ts xanthangummi
 • 1/2 ts salt (finmalt havsalt)
 • 1 dl agavesirup eller flytende honning (eller 1,5 dl sukker)
 • 4 dl brunrismel, eller kanskje 4,5 dl.
 • 2,4 dl (1 kopp) tapiokastivelse
 • 1,2 dl (1/2 kopp) havremel, bokhvetemel eller sorghummel,
 • 1,2 dl (1/2 kopp) hirseflak, males til mel i kaffekvern eller blender.
 • 15-20 dråper stevia
 • 1 egg til pensling
 • rosiner og evt. skåldede mandler til dekor
 • evt. perlesukker

Arbeid deigen godt sammen i kjøkkenmaskinen. Skal være seig og ha ganske tykk konsistens, men mer klissete enn en hvetedeig. Det som er fint med denne deigen er at den er god å forme. Bruk finmalt rismel til utbaking, jeg liker best søtrismel (glutinous rice flour). Klikk ut et passe deigemne (som til en bolle) med slikkepott eller deigskraper. Trilles til en pølse, strø med litt mer rismel om det kleber til underlaget. Formes til ønsket lussekattfasong. Legges på stekeplate med bakepapir.

lussebakst_web

Når brettet er fullt, sprayes lussekattene med vann fra spruteflaske, legg et rent kjøkkenhåndkle over og sett til heving på et lunt sted. Hever til de ser fyldige og fine ut.

Pensle lussekattene med sammenvispet egg, pynt med rosiner og strø eventuelt litt perlesukker over. Går fint uten også, hvis du ikke ønsker å bruke sukker.

Stekes på 200 grader midt i ovnen i ca 15 minutter. Avkjøles på rist, spises lunkne! God luciafeiring!

lussekatter2_web

lussekatt3_web

** Om du ikke tåler sitrus sløyfer du appelsinjuice og skall, og bruker bare et par ss mer mandelmelk.

* Det er lurt å kjøpe safran i etniske matbutikker, de som har varer fra Tyrkia/midtøsten pleier å ha safran fra Iran i hele tråder. Det skal være litt dyrt også der, ellers er det garantert ikke safran. Ikke kjøp pulver, safran er verdens mest forfalskede krydder….

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *