Kokosyoghurt

Kokosyoghurt, melkefri yoghurt laget av kokosmelk.

Hjemmelaget yoghurt uten melk eller soya. Men stapp full av gode bakterier og med tydelig yoghurtsmak.

Kokosyoghurten smaker godt, og kan brukes som vanlig yoghurt til musli, smoothie og med litt syltetøy eller frukt rørt inn, som fruktyoghurt. Mine barn liker jordbærsyltetøy og vaniljestevia i yoghurten, og smoothies med kokosyoghurt går ned på høykant. Smoothien kan også fryses til smoothieis. Og hjemmelaget biola med aprikoser er godt, kjør ferdig yoghurt i blender med noen bløtlagte aprikoser, og vaniljestevia etter smak. Jeg synes det er kjempegodt med en kjapp lassivariant også, da halvblander jeg mango/eplejuice med kokosyoghurt, deilig og forfriskende. Bruk også yoghurten i naanbrød, indiske karrigryter og dressinger.

En måte å gi tilskudd av probiotika er å lage yoghurt av de bakteriene som finnes i probiotikakapslene. Det er god økonomi i dette, fordi bakteriene mangfoldiggjøres og noen få kapsler probiotika vil gi 1/2 liter aktiv og levende yoghurt.

For et barn som reagerer negativt på probiotika i kapsler, kan det være lurt å forsøke med hjemmelaget yoghurt i små doser, og øke etter toleranse. Forsøk med en teskje om dagen først. Bland i smoothie, søt den med steviadråper eller bland i litt juice. Men de fleste av oss tåler å spise denne som vanlig mat, uten opptrapping.

Oppskriften er enkel:

 • 1 helt rent norgesglass som rommer minst 1/2 liter, vasket og sterilisert (kokt eller varmet i stekeovnen)
 • Ca 1/2 liter kokosmelk, bruk evt. en boks (400 ml omtrent) Jeg liker best kokosmelk fra Coop Änglamark eller Aroy-d (kjøpes i literskartong på etniske matbutikker).
 • 1 ss sukker, som skal fungere som mat for bakteriene. Økologisk er best. Kan sløyfes, men sukkeret gjør at bakteriene jobber mer effektivt,
  og blir spist opp av bakteriene, så det blir lite faktisk sukker i den ferdige yoghurten.
 • Pulver fra 3-4 probiotikakapsler. Pass på at du velger en type uten melk og soya. Jeg kjøper probiotika fra iHerb.com.
  Jeg bruker 3-4 kapsler av disse: Healthy-Origins-Probiotic-30-Billion-CFU-s-60-Vcaps

De fleste oppskriftene angir at melken skal varmes opp og så avkjøles til fingervarm, med kokosmelk går det greit uten, men med kumelk er det muligens best. Hvis du bruker en boks kokosmelk som har skilt seg, så varm den opp for å smelte ut kokosfettet så melken blir jevn.

Bland sammen kokosmelk (kald eller lunken), sukker og pulveret fra probiotikakapslene. Bruk visp eller gaffel, probiotikapulveret klumper seg litt. Rør godt. Sett glasslokket på norgesglasset, strikk og ring er unødvendig.

Bruk en yoghurtmaskin for å fermentere yoghurten, eller sett på lyset i stekeovnen og la glasset stå inntil lampen i stekeovnen i 8-12 timer. Lukt på den og smak om den er syrlig. Må den stå lenger?

yoghurt3_web

Settes i kjøleskap når den er ferdig. Den har sannsynligvis skilt seg, om du vil ha en helt jevn yoghurt er det lurt å røre den opp før den settes i kjøleskapet.
Det tynne som samler seg i bunnen av glasset er fint å bruke i smoothie. Yoghurten vil i noen fall bli enda tykkere etter noen dager i kjøleskapet, andre ganger forblir den tynn.

Yoghurten holder seg i ukesvis i kjøleskapet når man bruker helt rent glass. De levende melkesyrebakteriene holder mugg og uønsket bakterievekst unna.

Yoghurtmaskinen jeg bruker er omtrent som denne.

 

yoghurt1_web

Jeg bruker ikke plastbeholderen som følger med, men setter norgesglasset oppi.

Man kan også bruke en kjølebag som fylles med noen cm. ganske varmt vann, 50 grader kanskje, og sette yoghurtglasset nedi, sette på lokket på kjølebagen og la stå i 8-12 timer, se beskrivelse her: http://yogurt-everyday.com/making-yogurt.html

Eller man kan bruke en dehydratormaskin, om man har det, bare ta ut tørkebrettene og sett varmen på 42 grader, og la yohurten stå inni maskinen og fermentere.

Her er noen flere tips: http://homecooking.about.com/od/dairyrecipes/r/bldairy9.htm

 

Og om du heller vil lage yoghurten av kumelk, så gjør du på samme måte. Jeg ville brukt økologisk helmelk i såfall.

Om ting går feil og du får muggvekst eller uønsket bakterievekst (rødlige bakteriekolonier) i yogurten så må den kastes og du må forsøke på nytt.

Du kan starte neste yoghurtporsjon med ca 1 dl av den ferdige yoghurten istedenfor å bruke nye kapsler hver gang.

Lykke til 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

15 thoughts on “Kokosyoghurt

 1. Så flott dette skal jeg prøve, jeg har brukt sånne poser fra Fit Line men de koster en formue! Jeg har sånn yogurtbeholder fra Fit Line,kan jeg bruke den plastbeholderen? Er det fordi du stereliserer at du ikke bruker plastbeholderen inni boksen?

  1. Hei, ja jeg synes det er enklere å få til en yoghurt uten mug og uønsket bakterievekst med glassbeholder istedenfor plastbeholder. Oftest går det fint å finne et glass som passer i yoghurtmaskinen. Men du kan selvfølgelig fint bruke plastbeholderen om du vil, men da vil jeg anta at yoghurten ikke holder seg så lenge i kjøleskapet.

 2. Har du noen gang forsøkt å bruke kokosfløte i stedet for melk? *savner tykk og god gresk yoghurt*…

  1. Hei, det er lite protein i kokosmelk, kokoskremen er tykkere på grunn av fettinnholdet. For å få tykkere yoghurt trenger man egentlig mer protein. Om du vil ha tykkere yoghurt må du gjøre som meg og bruke en probiotikatype som gir tykkere resualtat, selv om jeg er den første til å innsømme at det ikke slår til hver gang, eller du kan lese mer om kokosyoghurt på bloggen http://www.spunkycoconut.com. Der er det ulike varianter med gelatin som fortykningsmiddel. Kanskje det er noe du kan forsøke?

 3. Hei! Så flott, dette skal jeg prøve, kokosyoghurt i butikken koster en formue. Jeg lurte på en ting, må jeg har på varme i stekeovnen når den skal stå inntill lyset i 8-12 timer?

  1. Poenget med at den skal stå inntil lyset er at varmen fra lyspæra skal være nok til at melkesyrbakteriene formerer seg. Det skal altså ikke være nødvendig med ekstra varme. Sjekk et par timer etter at stekeovnslyset er skrudd på om det er varmt nok i ovnen. Dersom du har en ovn som kan stilles inn på veldig lave temperaturer (max 40 grader) så kan du evt. sette varmen forsiktig på. Lykke til!

 4. Hei. Så flott oppskrift ? jeg lagde denne med en liten vri, litt fløte i tillegg, for å dempe kokossmaken. Ble veldig god, men veldig stram syrlig lukt! Jenta mi som jeg gjerne sku sett spiste denne, gikk nesten i bakken ? er det vanlig med såpass sterk lukt? Kan jeg gjøre noe for å fordekke den?

  1. Hei, hvilken lukt og smak yoghurten får er avhengig av flere faktorer: 1: Hvilken type probiotika som brukes, altså hvilke bakteriestammer. Ulike bakteriestammer kan ha forskjellig smak. Tradisjonelle bakterier til yoghurt er L. bulgaricus og S. thermophilus. Disse stammene finnes sjelden i probiotika, så derfor vil det ikke bli identisk smak som på kjøpeyoghurt. De fleste stammer som heter noe med lactobacillus pleer å fungere greit. Yoghurten skal lukte godt og friskt, ikke stramt. 2: Hvor lenge yoghurten står til syrning før den settes kjølig.Yoghurten skal lukte godt og friskt, ikke stramt. Forsøk kortere syrning neste gang, eller en annen type probiotika. (Hva fløten har tilført vet jeg ikke, siden jeg selv ikke tåler melkeprodukter har jeg ikke forsøkt med det. Det er vanligst å bruke helmelk til yoghurt).

 5. Hei! Jeg prøvde å lage denne i går, den stod i ovnen i 13 timer, men smakte kun frisk kokos, ikke syrlig i det hele tatt…. Jeg lot den stå på kjøkkenbenken under ett kjøkkenhåndkle i natt, fortsatt ingen forandring. Brukte 4 kapsler probiotika. Tips? Jeg vil så gjerne få den til ?

  1. Hei, da har det snnsynligvis ikke vært nok futt i probiotikaen. Det kan skyldes at temperaturen har vært litt for høy for bakteriene, at probiotikaen var av et merke som ikke er så aktivt, eller at du trenger innholdet fra flere kapsler av det merket du har brukt. Det er lurt å telle antall organismer per kapsel.Lykke til, håper du får dreisen på det. Hilsen Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *