Belgiske vaniljevafler med sjokoladebiter

glutenfrie vafler uten melk, med gulrot og ostVaffeldagen må feires, og vi lager disse i dag. De er lubne, gode og må forsøkes. Belgisk vaffeljern fås kjøpt i de fleste velassorterte elektrobutikker eller på nettet. Belgiske vafler er ikke smakssatt med kardemomme som de nordiske vaflene, men med vanilje. Dessuten stivpiskes eggehvitene, slik at røren blir ekstra luftig. Noen oppskrifter sier også at belgiske vafler skal heves med gjær, ikke bakepulver. Det har jeg forsøkt, men synes at gjærsmaken ble veldig kraftig, så heretter lager jeg mine med bakepulver. I min variant er det sjokoladedråper. Du kan lage vaflene uten også, eller bruke (frosne) blåbær isteden om du vil. Oppskriften min er omarbeidet fra denne.

Belgiske vafler med vanilje og sjokoladebiter

ca 9 firkantede vafler.

Uten gluten, hvete, melk, mais, soya, gjær, kan lages sukkerfri og nøttefri

 • 4 egg, skilt.
 • 1 kopp/2,4 dl melk som tåles, jeg bruker mandelmelk
 • 2 ts presset sitronsaft
 • 4 ss/60 ml smeltet melkefri margarin
 • 1 ts vaniljepasta + 1 ts vanila vaniljesukker, eller 1/2 ts vaniljepulver, eller 2 ts vanila vaniljesukker.
 • 1 kopp/2,4 dl brunrismel
 • 1/4 kopp/60 ml hirsemel (hirseflak malt til mel i kaffekvern e.l.)
 • 1/4 kopp/60 ml kopp potetmel
 • 1 ts xanthan
 • 2-3 ss sukker eller kokossukker
 • 10-20 dråper stevia med vaniljesmak (valgfritt)
 • 1/2 ts salt
 • 2 ts bakepulver
 • 1/2 ts natron (kan sløyfes uten problemer, jeg glemte det sist)
 • 1/2 kopp sjokoladedråper eller (frosne) blåbær
 • Lønnesirup eller melis til servering.

Melkefrie sjokoladedråper: Du kan selvfølgelig hakke en plate mørk sjokolade utenmelk også, men plamil har sjokoladedråper, og Enjoy Life.

Med ferdig glutenfri melblanding: Bruk 1,5 kopp/3,6 dl ferdig melblanding etter eget ønske

Uten sukker: Bytt ut sukkeret med annen søtning. Kokossukker, sukrin eller det du liker og tåler.

Uten nøtter: Bytt ut mandelmelken med en annen type melk.

Bland melk, eggeplommer, sitron og smeltet margarin i en bolle. Rør inn de tørre ingrediensene. Ha i sjokolade eller blåbær om du bruker det. Eggehvitene stivpiskes i en egen bolle, og foldes forsiktig inn i vaffelrøren.

Varm opp det belgiske vaffeljernet, det skal bli middels varmt om du har et jern med justerbar temperatur. Smør det med litt melkefri margarin og ha drøyt 1 dl røre i hver halvdel av jernet. Lukk jernet og la vaflene steke til det slutter å komme mye damp ut fra jernet. ca 3-5 minutter. Sjekk etter et par minutter for å se hvor mye stekt vaflene er. Når de er passe gylne tas de ut av jernet og prosessen gjentas. Legges på rist til avkjøling. Serveres lunkne, drysset med melis eller ringlet med lønnesirup. De smaker absolutt best samme dag, men kan gjerne fryses, og varmes litt før de spises.

belgiske_vafler1_web

En belgisk- og franskinspirert vaffelstund.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *