Grove rundstykker uten gjær

gjaerfrie_rundstk1_web
Dette er en kjempesmart og helt unik oppskrift. Det er ikke meg som har funnet på den, men jeg har endret den etter våre behov, og bruker den ofte. Om du trenger ferske rundstykker og ikke helt har tid til heving, eller om du må unngå gjær, så anbefaler jeg disse. Rundstykkene har også høyt fiberinnhold, mye næring fra glutenfrie fullkornsmel og frø, og ingen tilsatt stivelse. Det er ingen hevemidler i oppskriften, det er seigheten i fiberhusken som gjør at rundstykkene blåser seg opp og blir luftige i løpet av steketiden.

Originaloppskriften fant jeg på facebook, da het den «unikke boller», og var opprinnelig en dansk oppskrift.

Bakst uten gjær kan få en litt flat smaksprofil, derfor har jeg lagt til krydder og litt eddik i oppskriften, det gir veldig bra resultat. Du kommer ikke til å kjenne eddiksmak, den er der som «surhetsregulerende middel».

Luftige rundsrykker uten gjær
Uten gluten, hvete, mais, soya, melk, gjær

Vått:

 • 1/2 dl fiberhusk
 • 6 dl vann (lunkent eller kaldt)
 • 1 ts honning
 • 2 ss olivenolje
 • 2 ss riseddik eller 1 ss vanlig 7% eddik

Tørt:

 • 150 g hvitt eller brunt rismel
 • 70 g bokhvetemel
 • 50 g bokhveteflak
 • 65 g havremel eller hirsemel (bruk flak og mal dem til mel i kaffekvern eller blender)
 • 3 ss solsikkefrø
 • 3 ss sesamfrø
 • 2 ss linfrø
 • 1 ss gresskarfrø
 • 3/4 ts malt koriander
 • litt tørket rosmarin, støtt i morter eller malt i kvern. Jeg har alltid tørket rosmarin på en krydderkvern fra ikea, og bruker den hver dag.
 • 1 1/3 ts salt
 • Vann til spruting eller pensling
 • Blå valmuefrø til pynt.

Bland alt det våte i mikserbollen til kjøkkenmaskinen, og la den gå til alt er godt blandet. Hell i de tørre ingrediensene, og la kjøkkenmaskinen gå i 10 minutter.

Deigen skal være tett og seig. Bruk en våt spiseskje og våte hender til å forme rundstykker, deigen er nok til 12-15 stk. Sprut med vann og strø på blå valmuefrø, det er kjempegodt.

Bruk to stekebrett om du trenger det, det er viktig at rundstykkene ikke står for tett. Når de er ferdig stekt vil de klappe sammen dersom de ikke har sterke skorpevegger rundt hele, så om de vokser sammen under stekingen får du rundstykker som klapper sammen.

Stekes med én gang, på 200 grader i 45 minutter, deretter settes varmen ned til 160 grader i 20 minutter. IKKE åpne ovnsdøra underveis i steketiden, da risikerer du at rundstykkene faller sammen. Avkjøles på rist. De blir litt tette nederst, men luftige og fine allikevel. Kjempegode 🙂
gjaerfrie_rundstk2_web

Print Friendly, PDF & Email

24 thoughts on “Grove rundstykker uten gjær

 1. Disse ble veldig gode og veldig fluffy som kjøpte rundstykker. Jeg hadde ikke bokhveteflak og brukte havregryn i stedet ellers fulgte jeg oppskrift. Tror du disse kan fryses?

 2. Disse ble veldig gode og veldig fluffy som kjøpte rundstykker. Jeg hadde ikke bokhveteflak og brukte havregryn i stedet ellers fulgte jeg oppskrift. Tror du disse kan fryses?

 3. Ser du bruker honning i omtrent alt av bakst. Hva kan det erstattes med og er det eventuelt samme mengde på erstatningen?

 4. Ser du bruker honning i omtrent alt av bakst. Hva kan det erstattes med og er det eventuelt samme mengde på erstatningen?

  1. Du kan bytte ut honning med en annen type sirup, lønnesirup, yaconsirup eller om du ønsker et lavkarboalternativ så vil jeg tro at fibersirup går fint. Det går også an å hoppe over det søte, jeg legger det stort sett til for å få en god balanse i smaken, slik som vi også har litt salt i søte kaker. Der hvor det er mer enn 1 ss honning i oppskriften kan honningen bidra til bedre konsistens og holdbarhet.

 5. Hei! Ser du bruker mye honning i baksten din. Har du noen tips til erstatning for dette og eventuelt hva som er korrekt mengde å erstatte med? 🙂

 6. Hei! Ser du bruker mye honning i baksten din. Har du noen tips til erstatning for dette og eventuelt hva som er korrekt mengde å erstatte med? 🙂

 7. Kan jeg bytte rismel med feks Kokos/havre/bokhvetemel eller ferdig toro lys mix? Og kan bokhveteflak byttes med hirseflak eller havregryn? Vil bake men langt til nærmeste butikk med utvalg i dag..

  1. Mulig dette svaret kommer litt seint, men du kan godt forsøke å bytte ut meltypene. Kokosmel trekker for mye væske, det ville jeg holdt meg unna, men havre eller bokhvete burde gå fint. Hirseflak og/eller havregryn burde også gå fint.

 8. Hei! Disse ble kjempegode ??? Brukte varmluft ettersom jeg valgte å bruke 2 brett (a 7 stk), og det står at de skal stekes med en gang. Det ble veldig rar fasong (som store knoklete poteter ?). Må kanskje steke alle på ett brett?

 9. Hei! Disse ble kjempegode ??? Brukte varmluft ettersom jeg valgte å bruke 2 brett (a 7 stk), og det står at de skal stekes med en gang. Det ble veldig rar fasong (som store knoklete poteter ?). Må kanskje steke alle på ett brett?

 10. Hei. Prøver igjen. De ble kjempegode! Men, fasongen ble rar, som store klumpete poteter – stekte med varmluft (2 brett) ettersom det stod at de måtte stekes med en gang, og ikke måtte stå for tett. Det ble kanskje feil å bruke varmluft? Kan det ene brettet stå mens det ene stekes på vanlig måte med over/undervarme?

  1. Det går fint å steke ett brett av gangen, grunnen til at jeg skriver at de skal stekes med en gang er at de ikke trenger hevetid. Jeg pleier å få plass til alle på et brett, faktisk.Og hjeg har aldri forsøkt å stekedem med varmluft. Høres ut som de har hevet seg veldig godt med varmluft, da, selv om fasongen ble pussig. Bra at de ble gode 🙂

 11. Ok, takk for tilbakemelding 🙂 skal prøve med vanlig steking og alle på et brett ?

 12. Hei! Jeg tåler ikke fiberhusk. Tror du det vil fungere med en teskjed bakepulver i stedet? Er ikke så god på bakst at jeg vet sånt :p

  1. Hei, denne oppskriften kommer dessverre ikke til å fungere uten fiberhusk, det er både bindemiddel og heveteknisk hjelpemiddel i oppskriften. Men du kan forsøke med samme mengde malte chiafrø pluss en ts bakepulver, og se hvordan det går. Lykke til 🙂

   1. Takk! Tåler ikke det heller :p
    Men prøvde med 1ts bakepulver, 1 egg og linfrø+vann. Men holdt det til samme væskenivå totalt som oppskriften din. Byttet ut bokhvete med maismel. Og bokhveteflak med hirseflak. Ellers alt likt. Og deigen ble som knekkebrøddeig: flytende. Måtte ha i nesten dobbelt med mel til slutt tror jeg!.. aner du hvorfor?.. absorberer bokhvete eller fiberhusk så mye fuktighet?.. Rundstykkende endte opp veldig harde utenpå. Veldig. Men de hevet litt da hvertfall! Haha!

    1. Ja, det forundrer meg ikke. Bokhvete absorberer mer væske enn mais også, og fiber husk /psyllium gjør væske om til seig gele, så det er ikke rart at konsistensen endret seg dramatisk. Prøv med mindre væske neste gang, og kanskje litt mer olje også.

     1. Skjønner! Jeg tåler ikke bokhvete heller, ellers hadde jeg brukt det. Det virker som oppskriften ikke vil fungere uten fiberhusk da dessverre, siden den ble såpass tørr når jeg endelig fikk fast nok konsistens til å kunne lage rundstykker. Men takk for all hjelp 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *