Risnudler med biffstrimler, avocado og asiatisk saus

biffstrimmelmiddag2web_ny

Dette er en av de absolutte favorittmiddagene våre. Den ble til ved en tilfeldighet, men har vist seg å være veldig populær her hos oss.
Risnudler kokes, biffstrimler stekes, avocado skjæres i skiver, og en syrlig, salt, søt og litt sterk saus lages raskt i blender. Kjempegod middag på en knapp halvtime. Serveres med frisk koriander og gjerne med flere typer grønnsaker, om dere vil. Bønneskudd, gulrot i tynne fyrstikkstrimler og tynne agurkstrimler passer veldig godt. En sterk chilisaus i tillegg gjør seg også godt.

Sausen blir litt forskjellig fra gang til gang, alt etter hva jeg har i huset. Grunnstammen i sausen er en asiatisk fiskesaus, nam pla. Den får du kjøpt i asiabutikker, og kanskje i asiahylla i supermarkedet. Den skal bare inneholde ansjos og salt og evt sukker og vann. Om den inneholder masse annet så velg et annet merke. Fiskesausen er en naturlig smaksforsterker som brukes omtrent på samme måte som soyasaus. Fisk saltes og fermenteres over lang tid, og proteinet i fisken brytes ned til frie aminosyrer. Sammen med det høye saltinnholdet gjør det at fiskesausen får en umamieffekt, en smaksforsterkereffekt, som fremhever de andre smakene i retten. Sausen kan virke litt skummel ved første møte, men man skal ikke bruke store mengder, den er et krydder. Gi den en sjanse!

Det er også et poeng å lære seg hvordan man kan lage en god asiatisk saus uten å ty til soyasaus, som vi ikke tåler, enten den er glutenfri eller ei. Min saus til denne retten er en kald dressing. Den har alltid salt fiskesaus, noe surt (lime), noe søtt (søt chilisaus eller kokossukker) og noe sterkt (chili fra chilisausen eller chilipasta fra glass). Tørket mynte er også alltid med, det gir en helt spesiell og veldig god smak.

Risnudler med biffstrimler og avocado

ca 4 porsjoner

Uten gluten, hvete, melk, soya……

 • 1 pk risnudler, Santa Maria er greie å få tak i.
 • 1-2 avocadoer
 • ca 2 pakker biffstrimler

Saus: 

 • 2-3 ss fiskesaus, nam pla
 • saft av 1 lime (eller 1/2 sitron)(riseddik kan også brukes)
 • 1/2 dl Blue Dragon Oyster Sauce, om jeg har. Går fint uten også.**
 • 2-3 ss søt chilisaus eller 2 ss kokossukker og chili* etter smak.
 • 1 fedd hvitløk eller en halv stilk vårløk
 • 1 ts tørket mynte (viktig, ikke hopp over!)
 • frisk ingefær, revet (valgfritt)
 • stilkene fra en korianderbunt (valgfritt)

Valgfritt tilbehør:

 • frisk koriander
 • 1/2 slangeagurk, i tynne strimler
 • 2 gulrøtter i tynne fyrstikkbiter
 • bønneskudd
 • søt chilisaus eller sterk chilisaus fra flaske

Nudler kokes samtidig som biffstrimlene stekes og resten av ingrediensene tilberedes.
Biffstrimler stekes i stekepanne med salt og pepper, men om du vil ha mer eksotiske krydder på dem er det fritt fram. Vi bruker oftest melkefri margarin til steking, men olje går fint.

Kok opp en romslig kjele med vann og lag risnudlene etter anvisning på pakken. Vanligvis skal vannet kokes opp, og nudlene skal ligge i det varme vannet i ca 4 minutter før vannet helles av og nudlene skylles i kaldt vann.

Slik lager du sausen: Bland alt i en liten blender og kjør til en jevn saus. Ha i en skvett vann dersom det trengs. Smak til om det trengs mer søtt (kokossukker), salt (fiskesaus), surt (lime/sitron) eller sterkt (chili). Hell sausen i en liten mugge eller bolle.

Vi serverer nudlene i kjelen, sausen i mugge og biffstrimler og avocado i hver sin bolle, siden lillesøster ikke er klar for sausete mat med chili. Frøkna på åtte år spiser nudler, kjøtt og grønnsaker uten saus, det går så fint så. Om retten serveres til voksne kan man blande endel av sausen med nudlene og legge nudlene i en stor bolle, med biffstrimler, avocado og resten av grønnsakene oppå. Resten av sausen serveres ved siden av, sammen med chilisaus.

*Med barn i huset er det begrenset etterspørsel etter fersk chili, det har jeg ikke så ofte.
Men Sambal Oelek har jeg alltid i kjøleskapet, denne chilipastaen er sterk og god.

**Vi tåler Blue Dragon Oyster Sauce, som er en mørk, seig og søt saus med mye av de samme egenskapene som soyasaus, men den er altså helt soyafri og basert på fermenterte østers, lekkert nok. Andre typer østerssaus kan inneholde hvete, så vær nøye med å lese på flasken.

biffstrimmelmiddag1_webbiffstrimmelmiddag_webbiffstrimmelmiddag_a_web

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *