Suppe for Syria, og tanker om takknemlighet.

Ezogelin corbasi, linsesuppe med mynte, tyrkisk linsesuppe, linsesuppe uten melk og gluten, glutenfri linsesuppe
uten gluten, hvete, melk, soya, mais, egg, nøtter……

Takknemlighet

Denne oppskriften er et av mine bidrag til den norske matbloggutfordringen for november 2016, som tar utgangspunkt i den britiske aksjonen #cookforsyria

Jeg tenkte at det er på sin plass med noen ord om takknemlighet i dag. De som flykter må legge bak seg alt de hadde, og av alt det trygge de engang har kjent er bare et lite håp tilbake, et håp om at man en gang kan vende hjem igjen.

Selv er jeg dypt takknemlig for å bo i kalde men trygge Norge, med tak over hodet, ved i ovnen og mat nok til både dagen i dag, og dagene framover. Ingen av oss har noen garantier for hva livet vil bringe oss. Og den som ikke klarer å kjenne lykke over en enkel bolle linsesuppe har et og annet å lære om takknemlighet. Lag denne suppa og kjenn på den gode følelsen av å være trygg, mett og varm.

Næring for en uviss fremtid

Linsesuppe er ydmyk vegetarmat. Billig og enkel mat. Men du verden så godt! Dette er en tradisjonell tyrkisk suppe. Nabolandet til Syria, og det landet som nesten alle Syriske flyktninger på vei til Europa er innom. Syria og Tyrkia har naturlig nok overlappende mattradisjoner, i likhet med alle de andre landene i midtøsten. Denne suppen gis visstnok til tyrkiske bruder for å forberede dem på den uvisse fremtiden de går i møte. På samme måte vil jeg by på denne styrkende og nærende linse- og kornsuppen, til alle som trenger styrke før de går en uviss fremtid i møte.

Denne her er en reprise fra januar 2014. Men da bloggutfordringen for november 2016 viste seg å være Cook for Syria, så måtte jeg bare ta fram denne suppa en gang til.

Det er en fryktelig god suppe, og oppskriften gir nok til å mette en skokk gjester, så hvorfor ikke forsøke denne neste gang du skal servere nattmat på en fest? Eller kanskje på hytta i vinterferien? Dette er god, mettende mat etter en tur ut i skogen på ski eller beina. Lag den gjerne dagen før, den er minst like god dagen etter. Stor porsjon gjør at det blir hyggelige mengder suppe til overs, jeg har fryst ned noen porsjoner med varmende suppe til lunsjer utover vinteren.

Linser og korn

Et viktig poeng: denne linsesuppen er basert på en smart blanding av linser og korn, som gjør den ekstra mettende og kremete, og som er smart for å få fullverdig protein i en vegetarrett. Suppa lages tradisjonelt med bulgur, som er forkokt og grovknust durumhvete, og en av basismatvarene i de gamle midtøstenkulturene. Jeg har byttet ut bulguren med couscous av ris, kjøpt på iHerb. Dessverre er den ikke å få tak i lenger, så når jeg har brukt opp pakken, kommer jeg til å forsøke med hakket glutenfri havre. Om du ikke orker å vente to uker på varer fra iHerb, kan du forsøke å bruke hel hirse eller quinoa. I så fall anbefaler jeg å skylle hirsen eller quinoaen veldig godt i vekselsvis kaldt og varmt vann, fordi begge inneholder bitre saponiner/såpestoffer. Om det høres slitsomt ut også, kan du kjøre litt brun ris i kjøkkenmaskinen slik at den blir grovknust. Om det også blir for komplisert, kan du bruke ris, enkelt og greit.

riscouscous_web

Tyrkisk linsesuppe med mynte og korn

Nok til å mette en storfamilie….. eller til en kjernefamiliemiddag og noen lunsjporsjoner til fryseren.

  • 1 løk, hakket
  • 4 ss olivenolje, eller 2 ss olivenolje og 2 ss melkefri margarin
  • 3 ss tomatpuré (bruk tomatpuré fra glass, ikke boks….) pluss 1-2 hakkede tomater.
  • eller bruk en kartong hakkede tomater.
  • 4-7 hvitløksfedd, skrelt og presset eller hakket. Jeg brukte 5 fedd.
  • 1,5 ss paprikapulver + 2 ts røkt paprikapulver, eller bruk drøyt 2 ss paprikapulver
  • evt 1/2 ts chiliflak
  • 1,5 kopp/ 3,6 dl røde linser. Jeg brukte splittede linser, men de hele/runde går fint, da må suppen bare koke litt lenger.
  • 1/2 kopp/1,2 dl couscous av brunris, hakket glutenfri havre, quinoa eller hirse.
    NB! Vanlig couscous og bulgur er laget av hvete og inneholder gluten.
  • 2 liter grønnsakskraft eller vann pluss grønnsaksfond eller buljongpulver.
  • ca. 2 ts havsalt
  • 1/2 ts malt hvit pepper
  • 2 ss tørket mynte. Fås kjøpt i etniske matbutikker.
  • Sitronsaft
  • sitronkløfter til servering
  • tørket mynte til å drysse på
  • god olivenolje til å ringle over hver porsjon.

Surr løk og hvitløk i olje på ganske lav varme. Skal ikke bli brunt! Ha i tomatpuré, paprikapulver og hakket tomat, rør godt. Ha i linser, resten av krydderet og brunriscouscous, rør om og hell i kraft. Jeg brukte vann pluss en skvett Touch of taste grønnsaksfond, som etter hva jeg kunne se var uten gluten og smaksforsterker. Andre ganger bruker jeg hjemmekokt kjøttkraft sammen med vann. La suppa koke opp, og la den småkoke til linsene har kokt litt istykker og suppa er fyldig og fin. Rør innimellom. Justér væskemengden, jeg måtte ha i endel mer vann underveis. Smak til med salt og litt sitronsaft.

Serveres i suppeskåler, dryss på litt mynte og ringle over litt god olivenolje, og servér en sitronbåt ved siden av. Serveres veldig gjerne med disse knallgode flate brødene med koriander og teff.
Og mens vi spiser kan vi tenke over hva vil skal gjøre for å komme maktesløsheten og likegyldigheten til livs.

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe?
Denne donasjonssiden er et veldig bra sted å starte:
https://www.youcaring.com/chios-east-shore-rescue-team-517584

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *