Havreknekkebrød med surdeig

glutenfritt havreknekkebrød med surdeig, ligger på bakebord med kjevle.

Dette knekkebrødet er så godt! Dette er en deig med bare glutenfrie fullkorn, og ingen tilsatt stivelse. Surdeig og lang liggetid gir godt utvikle smak og litt krydder gir ekstra god smak. Anbefales! Oppskriften er min omarbeidede versjon av havreknekkebrød fra boken «Nytt brød, godt bakverk uten gluten».

Dette er en ganske stor deig, og tar litt tid å kjevle og steke, men jeg tror du vil synes at det er verdt innsatsen. (Hvis deigen halveres går det raskere, men da blir det også fryktelig fort tomt i knekkebrødboksen.)

Du trenger surdeigsstarter for å bake denne oppskriften. Enda bedre forklart i boka mi Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser. Der er det også et kapittel med knekkebrød og kjeks.

Uten surdeig: Om du ikke har surdeig og vil bake allikevel, kan du bruke dobbelt mengde gjær, plusse på en ss eddik, og la deigen heve i kjøleskap i ett døgn før du baker ut. Da vil du også få utviklet smaken godt.

Havreknekkebrød med surdeig.
  • 6 dl vann
  • 30 g daddelsirup eller kokossirup (bruk vanlig mørk sirup om du heller vil det)
  • 1,2 dl aktiv surdeig
  • 1 ts brødkrydder*
  • 1 ts karvefrø
  • 1 ts tørrgjær
  • 300 g glutenfritt havremel
  • 60 g glutenfrie havregryn
  • 80 g bokhvetemel
  • 1 ts salt
  • 4 ss pofiber**
  • 2 ss fiberhusk
  • 2 ts nypeskallmel (kan sløyfes om du ikke har, gir syrlig smak og antioksidanter)

Bland, vann, surdeig og sirup i bakebollen. Ha oppi alle de tørre ingrediensene, og jobb deigen godt sammen. jeg bruker kjøkkenmaskin, men det går an å gjøre det for hånd også. La deigen stå tildekket på kjøkkenbenken i 6-24 timer før utbaking. (Eller i kjøleskapet, om du ønsker mindre surdeigssmak.) Da utvikler deigen aroma, og surdeigen gjør knekkebrødene både mer smaksrike og lettere fordøyelige.

Deigen er nok til ca 10-12 store runde knekkebrød. Eggestore emner trilles til boller og kjevles ut, gjerne med rutekjevle. Om du bruker vanlig kjevle skal knekkebrødene prikkes med gaffel. Bruk en rund utstikker og lag et hull midt i hvert knekkebrød, om du vil.

 

Hvert knekkebrød stekes på 200 grader i 10 minutter, deretter snus knekkebrødet og stekes i 7-10 min på den andre siden. Pass på, det er kort vei fra understekt til svidd. Om du har et perforert stekebrett så kan du gjerne bruke dette, det gjør det lettere å få knekkebrødene ordentlig sprø.

Jeg oppbevarer mine knekkebrød i en kakeboks. Om de er for store for boksen din, så brekk dem i biter.

Fantastisk gode med ost som tåles, og reddiker, druer eller paprika. Perfekt når man er sulten på noe småsalt utpå kvelden.

TIPS:

Om du ikke rekker eller orker å bake ut hele deigen på én gang, så sett deigen i kjøleskapet til dagen etter, det går fint. Deigen blir syrligere i smaken etterhvert. En gang laget jeg deigen kvelden før jeg våknet med en kraftig forkjølelse, og boksen ble stående i 6 dager i kjøleskap før jeg klarte å stå på bena lenge nok til å kjevle og steke dem. Da var de ganske syrlige, men fremdeles kjempegode synes vi.

*Brødkrydder: 2 ts anisfrø, 2 ts karvefrø og 4 ts fennikelfrø males og has på et lite glass.

** Om du ikke får tak i pofiber, så kan du bruke 2 ss kokosmel og 2 ss malt fibrex isteden.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Havreknekkebrød med surdeig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *