Havrebrød med hirse og honning

Glutenfritt havrebrød med hirse og honning, på brødfjøl.

Trodde dere at jeg var ferdig med å lage brødoppskrifter etter å ha laget en hel bok? Neida, jeg eksperimenterer videre, og dette her er et kjempegodt brød som jeg bare må dele med dere. Dette har jeg laget til sønnen min. Han vokser som et uvær og trengte et ekstra stort brød, med digre skiver som fyller i en sulten guttemage. Brødet er basert på glutenfri havre og hirse, inneholder ingen hele frø eller egg, og er lett søtet med honning. Det er lyst, har ingen hele korn, men er fiberrikt og inneholder mindre enn 1/3 tilsatt stivelse.

Et perfekt brød til skolestart!

Jeg bruker en stor brødform til dette brødet, så ta fram den største du har, eller kjøp en form som rommer minst 2 liter. Brødformen jeg bruker rommer mellom 2,5 og 3 liter. (Kaiser 31 cm). Du kan også bake ut deigen som to mindre brød, da er det flott å lage to runde brød som stekes uten form. Deigen er formbar og holder seg godt oppe, ingen glutenfri «vaffelrøredeig» her.

Alternativer:

• Om du ikke har hirsemel kan du bruke bokhvetemel eller teff.

• Om du ikke har tapiokastivelse eller ikke tåler potet så kan 100 g av stivelsen byttes med maisstivelse, men da vil brødet bli litt fortere tørt. 

• Om du ikke kan spise havre, ta en titt på matpakkebrødet mitt isteden.

Vil du ha flere brødoppskrifter? Ta en titt på brødboken min Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser, for inspirasjon til hele matpakkehøsten.

Brød med havre, hirse og honning

Uten gluten, hvete, melk, soya, mais, egg. 

Vått:

 • 7,5 dl vann
 • 3 ss olivenolje
 • 3 ss honning (mindre går også bra. Flytende er greiest)
 • 2 ts eddik 7%

Tørt:

 • 250 g glutenfritt havremel
 • 200 g lyst hirsemel (Biogan)
 • 100 g tapiokastivelse
 • 100 g potetmel
 • 4 ss malte chiafrø* (jeg bruker hvite chiafrø)
 • 1 pose tørrgjær
 • 3 ts bakepulver
 • 3 ts xanthangummi
 • 2 ss psyllium (fiberhusk)
 • 2 ts salt

Bland alt det våte i bollen til kjøkkenmaskinen, bruk 7 dl vann og vent med den siste halve desiliteren. Mål opp alle de tørre ingrediensene i en annen bolle og bland dem litt med en skje. Hell de tørre ingrediensene oppi bollen til kjøkkenmaskinen, og start maskinen. Når deigen er godt blandet kan du stanse maskinen og la deigen svelle i et par minutter. Juster ev. med resten av vannet. Deretter lar du maskinen gå i et halvt minutt til. Nå er deigen klar til utbaking, og du fordeler enten all deigen i en stor brødform, eller du kan dele deigen i to og lage to runde landbrød som legges til heving på stekeplate kledd med bakepapir. Glutenfritt havremel er fint til utbaking. Du kan også lage et mindre brød i form og bake ut resten av deigen til rundstykker.

Sprut litt vann på brødet/brødene. Dekk med et rent kjøkkenhåndkle.Heves med undervarme, (på varmekabler, varmeovn eller over kjøkkenvasken fylt med varmt vann.) Eller i romtemperatur om du har god tid. Skal heve seg tydelig, men skal ikke få hull i overflaten eller komme med boblelyder, da har det hevet for lenge 😉

Sett ovnen på 200 grader. Stekes på midterste rille.

Sprut med vann når du setter inn brødet i ovnen, det gir god heving og fin skorpe.

Stort brød stekes på 200 grader  1 time + 10 min. uten form.
Mindre brød i form stekes 50-55 min + 10 min uten form.
Runde landbrød stekes i 50 min.
Rundstykker steker ca 30-35 min.

Avkjøles helt på rist før du skjærer i det.

*Du kan bruke malte linfrø dersom du ikke har chiafrø. Jeg anbefaler forresten å kjøpe hvite chiafrø, de setter ikke farge på brødet.

 

Print Friendly, PDF & Email

18 thoughts on “Havrebrød med hirse og honning

 1. Kan eg bytte honningen mot noko anna? Evt kutte den ut? Har lyst å kunne gi det til 7 mnd gammal baby 🙂

  1. Hei, brødet skal jo stekes i en time og de hypotetiske botulismebakteriene i honning vil neppe overleve det, men du kan bytte med sirup eller lønnesirup, du kan også gå ned i mengde til 1 eller 2 ss. Lykke til!

  1. Hei, xanthangummi får du kjøpt i helsekostbutikker. Utengluten.no har også veldig bra xanthangummi, og det finnes også på iHerb.com.

  1. Hei, det kommer an på deigens temperatur og romtemperaturen, samt gjærmengde. Men jeg pleier å si at det er bedre å heve litt for kort enn for lenge. Jeg setter brødene i ovnen på oppadgående heving, mens det fremdeles er på vei opp og er rundet og fint i formen. Bør ihvertfall heve ca 30-50% i volum. Når det begynner å bli hullete i overflaten og lage boblelyder så har et hevet for lenge. Men stikk gjerne en strikkepinne til bunns i brødet 5-6 steder før steking, for å minske risikoen for hult brød. Lykke til!

 2. Hei!
  Er veldig fornøyd med oppskriftene dine! Hadde fryktet at det skulle bli vanskelig å bake glutenfritt. Så bra at noen har gått foran og utviklet så mange gode brød! Et spørsmål:
  Hvilken type skje måler du opp xantan og psyllium med? Toppet eller strøket skje? Er det måleskjeer eller vanlige bestikk-skjeer? Kan du evt oppgi hvor mange gram av hver?

  1. Hei, så fint at du er fornøyd! Det er hyggelig å høre. Jeg bruker alltid måleskjeer. Dvs 1 ts er 5 ml og 1 ss er 15 ml. Alle mål er strøkne. Det er et grundig introduksjonskapittel i boka mi «Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser», om du ikke har den så anbefaler jeg den. Der står det mer om mål og vekt, blant annet tabeller som viser hvor mye ulike typer mel og gryn veier i ulike mål. Måleskjeer får man kjøpt i de aller fleste kjøkkenbutikker, og hos bl.a. tiger, nille osv.
   Lykke til med bakingen!
   Hilsen Kristin

  1. Hei, jeg pleier å bake ut mine deiger til ca 12 rundstykker. Denne deigen er ganske stor, så kanskje kan du lage flere, det kommer litt an på hvor store du vil ha dem.
   Hilsen Kristin

 3. Hei!
  Jeg har lest igjennom alle spørsmål og svar over her, men jeg har enda en ting jeg lurer på…; tror du det går greit om jeg bytter ut eddiken med sitronsaft? Og i såfall med den samme mengden??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *