Næring til alle sanser

næring til alle sanser, vi lever ikke av mat alene. Jeg gir næring til sansene mine med duft, fra te, duftlys og parfyme, og gir næring til synssansen med blomster.

 Inneholder reklame 

Nå er det snart høst for alvor, og jeg trekker meg litt mer inn i meg selv, og inn i huset. Når det blir kaldere og mørkere ute er det ekstra viktig for meg å gi næring til alle sanser.

Te

Noen av dere har nok forstått at jeg er ekstremt glad i te. Teen gir næring til luktesansen og den roer meg og sentrerer meg. Jeg er ikke så tålmodig når det gjelder meditasjon, men te for meg er mindfullness og tilstedeværelse. Jeg varierer teen etter humør og årstider, og siden dette innlegget handler mest om duft, så har jeg valgt å vise noen ekstra aromatiske varianter. I koppen min er det en grønn ferskente fra Perchs, den er laget med gunpowder te, en grønn te rullet til kuler, med en svak røykaktig aroma. Perfekt sammen med ferskensmaken. Neste gang kjøper jeg grønn kvedete, som er en smaksrik høstte med kraftige fruktaromaer. I boksen på bildet er det en grønn sencha med kirsebærblomster, denne er nesten som å drikke parfyme, men den er nydelig, synes jeg. Og på en kald vinterdag er det ingenting som varmer sjelen bedre enn en jernkanne fylt med hojicha, en japansk te som er ristet så den får en varm og toastet smak. Kukicha er lignende, men er laget av stilker istedenfor teblader, så den har litt mer hverdagslig og rustikt preg. Jeg drikker japansk te fra små japanske kopper, små nok til å holde inni hånden. Og her kan du se bilde av tehylla mi.

Japansk kukicha fra jernkanne varmer godt når kropp og sjel er gjennomfrosne.

Parfyme

Noen ganger, for å muntre meg selv opp, så går jeg på parfymespa. Det betyr at jeg går inn i den største og beste parfymeavdelingen jeg finner, og prøver parfymer. Trekker ned duftene med dyp magepust, og går og nisnuser på håndledd og duftpinner i timevis etterpå, jeg ser sannsynligvis ut som jeg har mistet vettet. Perfekt aktivitet på en tung regnværsdag. Jeg kjøper nemlig aldri parfyme på første date. Jeg må kjenne etter hvordan duften utvikler seg på huden, hvordan den går fra frekke eller friske toppnoter til varmere hjertenoter og ned til det som kalles bunnoter eller drydown, de langvarige duftsporene. Det er i drydown at en parfyme virkelig gir seg til kjenne. Om jeg liker alle disse tre fasene så kommer jeg tilbake og prøver parfymen en gang til. Og så går jeg nok og lengter en stund, til jeg kanskje får den utvalgte i gave til jul eller bursdag, eller om jeg føler for å skjemme meg selv bort så kjøper jeg parfyme på nett. Denne på linken har kjempestort utvalg av dufter.

På bildet over ser du to av mine favorittdufter. Den ene er Tom Ford Grey Vetiver, som jeg gjerne kan bruke selv, men jeg liker det best når mannen min bruker den, så kan jeg snuse på ham. Og My Burberry er en varm blomsterduft som jeg kan bruke hele året, den er hverken tung og vinterlig eller altfor sommerfrisk. Bare sofistikert.

Mine favorittnoter er blant annet vetiver, oud og eikemose. Sist jeg var i Oslo «ruset» jeg meg på Jo Malones nye English Oak and Hazelnut, den var fantastisk, og en ekte unisexduft.

Duftlys

Jeg er avhengig av å ha levende lys inne når det blir høst og vinter, og jeg synes duftlys kan være fantastiske. Duftlysoholiker, det er lissom meg. Mine favoritter er Rituals, særlig den svarte serien deres med mørke og treaktige dufter, og Voluspa, som både har fantastisk komplekse dufter og lekre innpakninger. Og så følger jeg nøye med på den lokale duftlysprodusenten Lierdalen Lysstøperi, det blir spennende å se hva som kommer derfra etterhvert.

Blomster

Øynene skal ha sitt også, og jeg forsøker så langt jeg kan å alltid ha blomster i huset. Det trenger ikke å være digre buketter med butikkroser, det kan være villblomster eller hageblomster, eller bare noen fine greiner med høstløv. På bildet over er selvdyrkede georginer /dahlia og selvdyrket sølvkrans.

I dag er det solfylt lørdag, jeg har drukket noen kopper med aromatisk te allerede, hagen blomstrer fremdeles og nå kjenner jeg at det passer med en liten dæsj parfyme også, selv om jeg ikke skal noe spesielt i dag. Ønsker dere en sanselig og nydelig dag.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Næring til alle sanser

  1. Elsker posten din om parfyme, har aldri tenkt over det, men det er jo noe litt lukrativt og spa-feeling med det. Tror faktisk jeg skal gjøre det i dag, bare rusle en tur i byen og ha treat-myself dag. Tusen takk <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *