Florentiner

Florentiner er løvtynne og luksuriøse karamellflarn som minner om mandelflarn, men de har litt tørket frukt og smak av appelsin i tillegg, og dekoreres ofte med sjokolade. Dette kan fort bli en ny favoritt!

De er ganske enkle å lage, er et spennende tilskudd til julens småkaker, og nydelig tilbehør til desserter. Dette er dessuten en velkommen gave. Hvem vil ikke bli glade for å få disse vakre blondekakene i en pen boks?

Florentiner

uten gluten, hvete, melk, soya, egg

  • 80 g skåldede mandler, skåret i splitter, eller ev. ferdige mandelflak fra butikken
  • 40 g apsikat/syltet appelsinskall eller fruktblanding*
  • 1 ts revet appelsinskall (vask godt!)
  • 60 g sukker, gjerne gyllent rørsukker
  • 45 g melkefri margarin**
  • 1 ss potetmel
  • 1 -2 ss rismel
  • 1/2-1 ml salt (1 klype)
  • 1 ss kokosmelk eller annen fløte som tåles
  • ev. noen cocktailbær, hakket
  • ev en plate kokesjokolade til pynt

Skåldede mandler deles i to og deretter i splitter. Gidder du ikke det, så kan du bruke ferdige mandelflak fra butikken, eller rett og slett hakke mandlene. Men det klassiske i florentiner er mandelsplitter.

Ha sukker, melkefri margarin, revet appelsinskall, potetmel og rismel i en kjele, kok opp under omrøring. (Bruk 1 ss rismel om du ønsker veldig tynne og lette blondekaker, 2 ss om du ønsker litt mer solide kaker som kan dekoreres med sjokolade. Kakene på bildet er laget med 1 ss rismel, men neste gang kommer jeg til å bruke 2 ss.)Rør inn mandler og tørket frukt.

Legg bakepapir på to stekeplater, og sett små teskjefuller på brettene. Det blir omtrent 24 stk, 12 på hvert brett. Klem kakene flate med en slikkepott, og samle dem litt så de er runde og fine, da blir de finere etter steking.

Stekes på 180 grader i 8-10 minutter, følg med så de ikke blir for mørke i kanten.

Avkjøles på stekebrettet. Når de er helt kalde kan de dekoreres med smeltet sjokolade om det ønskes. Min oppskrift gir ganske gjennombrutte kaker, så det mest praktiske er å smelte sjokoladen og ringle forsiktig over med en gaffel, i tynne striper.

Kakene oppbevares best mellom lag av tørkerullark, pent stablet i en kakeboks. Tørkerullarkene beskytter kakene og gjør at de holder seg sprø.

Om du vil lese mer om florentiner, historikk og ulike varianter, anbefaler jeg denne artikkelen fra the Guardian.

Variant med kokossukker: Kakene kan lages med kokossukker om du ønsker en variant uten hvitt sukker. Stekes ca 8-9 minutter, pass godt på, for kokossukker blir fort brent. Kakene blir brunere, og får ikke så fine farger fra den tørkede frukten, men er fremdeles veldig gode.

*Bruk den frukten du har lyst på. Tørkede tranebær, tørkede kirsebær eller hakkede cocktailbær er også veldig godt.

** Jeg bruker rapskokos, men du kan velge annen type om du ønsker. Om du tåler melk kan du bruke meierismør.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *