Lussekatter

 lussekatter uten gluten og melk

Uten gluten, hvete, melk, mais, soya, kan lages uten raffinert sukker

Hos oss tar vi mesteparten av luciafeiringen når lussekattene er varme og nystekte, det er helt umulig å begrense seg, de er uimotståelig myke og fluffy.
Jeg har brukt denne oppskriften i noen år nå, og de blir gode hver gang. Nå har jeg justert litt på meltypene, og skrevet melmengden i gram, så er du enda sikrere på vellykket bakst. Deigen er fin å arbeide med og forme til lussekatter. Pass bare på å ikke steke dem for kort, da kan de falle litt sammen etter steking.

Som med annen glutenfri gjærbakst er de myke og gode den dagen de bakes, men stivelsen i glutenfri bakst tørker/stivner raskere enn i hvetebakst. Det er også et eller annet med safranbakst, den virker raskere tørr, sånn opplevde jeg det før også, da jeg bakte med hvetemel. Om du baker disse dagen før luciafeiringen så bør de faktisk lunkes litt i ovnen om morgenen. Alternativt kan de bakes i god tid og puttes i fryseren, og så tines i stekeovnen om morgenen den 13.

Uten egg? Disse lussekattene blir best med egg i deigen, men jeg har andre oppskrifter uten egg: Safransnurrer med marsipanfyll kan lages uten egg, og jeg har også oppskrift på safransnurrer som også er frie for egg, gjær og sukker.

Lussekatter uten gluten og melk

uten gluten, hvete, melk, soya, mais, nøtter*…..

ca 15 stk, 2 stekebrett.

  •  1/2-1 ts. safrantråder, så mye du synes du har råd til*
  • 1 ts sukker
  • 125 g myk melkefri margarin (evt kokosolje)
  • 5 dl mandelmelk (*kan byttes ut med annen melk for nøttefrie lussekatter)
  • 2 ss psyllium/fiberhusk
  • 1 ss flytende honning
  • 1 pose tørrgjær (for søte deiger)
  • 2 egg

Støt safranen i morter med en ts sukker. Og ikke tro at det går greit med gurkemeie, for det er slett ikke det samme, her må det være ekte safran. Smelt margarin på lav varme i en kjele, hell over mandelmelk og safran, la det bli lunka (37-40 grader) Ta av platen. Ha i gjær, fiberhusk og honning, rør godt. La svelle i 10 minutter omtrent, skal begynne å heve og øke litt i volum. Rør inn eggene. Hell denne blandingen i kjøkkenmaskinens miksebolle. Ha i:

  • 2 ss appelsinjuice**
  • litt revet appelsinskall (av ca 1/4 appelsin eller så.)

Deretter has følgende ingredienser i bollen:

  •  120 g / 1,2 dl sukker (eller 1 dl flytende honning)
  • 240 g brunrismel (ev. hvitt eller en blanding av hvitt og brunt)
  • 120 g tapiokastivelse
  • 100 g lyst hirsemel, havremel, bokhvetemel eller sorghummel
  • 15-20 dråper stevia, kan sløyfes, de blir søte nok uten også
  • 2,5 ts xanthangummi
  • 1/2 ts salt (finmalt havsalt)
Pynt:
  • 1 egg til pensling
  • rosiner og evt. skåldede mandler til dekor
  • ev. perlesukker

Arbeid deigen godt sammen i kjøkkenmaskinen. Skal være seig og ha ganske tykk konsistens, men mer klissete enn en hvetedeig. La gjerne deigen heve i ca 30 min i bollen, men den kan bakes ut direkte om du ønsker det.
Denne deigen er god å forme. Bruk finmalt rismel til utbaking, jeg liker best søtrismel (glutinous rice flour). Klikk ut et passe deigemne (som til en bolle) med slikkepott eller deigskraper. Trilles til en pølse, strø med litt mer rismel om det kleber til underlaget. Formes til ønsket lussekattfasong. (Søk på nettet, så finner du mange fine varianter.) Legges på stekeplate med bakepapir.

lussebakst_web

Når brettet er fullt, sprayes lussekattene med vann fra spruteflaske, legg et rent kjøkkenhåndkle over og sett til heving på et lunt sted. Hever til de ser fyldige og fine ut.

Pensle lussekattene med sammenvispet egg, pynt med rosiner og strø eventuelt litt perlesukker over. Går fint uten også, hvis du ikke ønsker å bruke sukker.

Stekes på 200 grader midt i ovnen i ca 15-17 minutter. Avkjøles på rist, spises lunkne! God luciafeiring!

lussekatter1_web

Lyst på mer? Prøv også safransnurrer med marsipanfyll!

** Om du ikke tåler sitrus sløyfer du appelsinjuice og skall, og bruker bare et par ss mer mandelmelk.

* Det er lurt å kjøpe safran i etniske matbutikker, de som har varer fra Tyrkia/midtøsten pleier å ha safran fra Iran i hele tråder. Det skal være litt dyrt også der, ellers er det garantert ikke safran. Ikke kjøp pulver, safran er verdens mest forfalskede krydder….

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Lussekatter

  1. Hei, jeg har boka di og begynnte å lage lussekatter etter oppskriften i den- så sjekka jeg oppskriften din her og ser at denne har mer fett enn den i boka. Jeg klæsja for sikkerhets skyld oppi mer kokosolje og lussekattene ble kjempegode. Men, er det så å forstå at fettmengden i boka kan justeres opp ? Jeg laga dem forørig med både appelsinjuice og safran og det ble kjmepegodt.

    Bruker boka di mye og følger bloggen/insta- takk for supre glutenfrie oppskrifter 🙂

    og, God Jul

    1. Hei Nina, det er to forskjellige oppskrifter, denne her på bloggen er søtere og fetere. Men begge er gode, fint at det ble bra :-).
      God jul til deg også!

      Hilsen Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *