Glutenfri og melkefri sommerferie i Danmark: Vær forberedt!

hjemmebakt glutenfritt brød og matpakke på Danmarksferie

Gluten- og melkefri ferie i Danmark krever endel egeninnsats. Denne sommeren har vi nytt en uke med deilig vær i Danmark, og jeg har gjort meg noen erfaringer. Dette blogginnlegget kan du bruke som en liten huskeliste, om du skal på ferie i Nord- Jylland og dere trenger gluten- og melkefri mat.

Litt om Danmark.

Danmark er en stolt jordbruks- og fiskerinasjon, og all ære til dem for det. Men når basiskostholdet her er enda mer brød- og melkefokusert enn hjemme (jeg trodde knapt at det var mulig) og de trolig har færre med cøliakidiagnose her, så er tilgjengelighet og fokus på glutenfrie serveringstilbud nesten helt fraværende. Vi har vært på Sverige-ferie mange ganger, det er easy peasy, lätt som en plätt, faktisk. Danmark krever mer av meg, både i planlegging av turen, og underveis.

Hvor skal vi bo?

Det finnes massevis av bomuligheter for glade norske sommerfamilier i Danmark. Vi valgte naturlig nok et sommerhus med kjøkken, stekeovn, fryser og alt som trengs for å lage enkle varme måltider. Jeg har også bakt brød underveis, mer om det litt senere.

Hva skal jeg ta med hjemmefra?

Litt av hvert, faktisk, om du ønsker å ligge litt foran i løypa og være forberedt på eventualiteter. For det er ofte litt vanskelig å vite akkurat hva man får lyst på eller behov for underveis i ferien, men nå kan jeg fortelle deg det.

oppvaskmiddel og skuresvamp til hyttetur
Hygiene:
Liten skuresvamp (koster under en krone, og er robust nok til en ukes oppvask). Så slipper du andres gamle oppvaskkost. Kastes når dere reiser hjem.
Liten flaske med oppvaskmiddel, så du har litt de første dagene. Kjøp ev. mer underveis.
Et par kjøkkenhåndklær.

Til baking:
Slikkepott. Fordi det sjelden er  slikkepott i feriehus.
Brødform (eller kjøp underveis, koster 50 Dkr på SuperBrugsen (Coop)). I tilfelle du vil bake brød.
2 ark bakepapir. I tilfelle du vil lage rundstykker eller pizza.
2 poser tørrgjær. Til det eventuelle brødet eller pizza.
Litt bakepulver, i tilfelle du vil lage f.eks brownies eller pannekaker

Eventuelt:
Liten pannekakemiks, fordi det er godt med pannekakefrokost. Se nederst i innlegget.
Brødmiks, fordi du kommer til å få lyst på ordentlig brød.
Oppskrift til superenkel hyttekake, fordi du neppe får kake på café. Ta med kakeform i papir, eller muffinsformer hjemmefra.
Melkefri ost (umulig å oppdrive i Danmark), fordi du kommer til å få lyst på pizza.

Til dagsturer og transportstrekk:
Kjølebag.
Kjøleelementer.
Plastposer til matpakker, og/eller matpapir.

Jeg har også skrevet et innlegg med tips til kjølebagen på tur.

Dette får du kjøpt i Danmark:
Melkefri margarin.
Flytende melkefri margarin (Becel).
Risdrikk og andre vegetabilske melkevarianter.
Frossent glutenfritt brød (Fria, med hvetestivelse…).
Hatting sine glutenfrie brødprodukter.
Trygt kjøttpålegg. (Men les bakpå alt!)
Glutenfrie brødmikser, melmikser og f.eks browniemiks og pizzamiks.
Saftis som er fri for gluten og melk. Det skal være mulig å finne melkefri og glutenfri Choice-is også, men vi fant det ikke.

Hvilke matbutikker er det lurt å handle i?
Jeg liker best Aldi og SuperBrugsen (Coop).
Billig flaskevann finner du på Aldi. Dansk vann er hardt (med mye kalk) og smaker i beste fall meh og med stor sannsynlighet blæh. For å få ungene til å drikke nok vann i sommervarmen er det greit å kjøpe vann i flasker. Aldi har også godt utvalg i økologiske basisvarer som sukker, saft, grønnsaker og ris, for å nevne noe. SuperBrugsen det samme som coop, og det er lett å orientere seg i vareutvalget. DagliBrugsen er mindre, ikke forvent å finne glutenfrihyller der. Ellers finner du glutenfrihyller på Meny, Rema 1000 og Kiwi.

Salamisnacks fra Danmark
Litt om kjøtt i Danmark:
Kjøtt er billigere i Danmark enn i Norge, og danskene er stolte av kjøttproduktene sine. Det er stort utvalg av gode og trygge kjøttpåleggvarianter. Men les på alt! Leverpostei inneholder oftest hvetemel, men det finnes alternativer uten. Kjøttboller er vanskelig å finne, danske frikadeller er nesten uten unntak laget med hvetemel. Hakkebøf (burgere/karbonader som er ustekt) er relativt trygge, oftest laget av rent hakket kjøtt. Salamisnacks og lignende er fine å ha med i nisten på dagsturer.

Hva spiste vi i ferien vår?

På reisen: Vi dro fra Larvik til Hirtshals med Colorline Superspeed. Jeg forhåndsbestilte buffet, og opplevde at det var svært god merking i buffeten, og en egen glutenfri buffet innerst i lokalet. Der var det brød, knekkebrød og litt kjeks, blant annet. Vi fikk ikke sauser, og ikke dessert, men det forventet jeg egentlig ikke. Vi ble gode og mette av ulike varme kjøttvarianter, salat og poteter.
Om du drar til København fra Oslo med DFDS er det også flott buffet, men vær ekstra obs ved frokosten. Der opplevde jeg i fjor at det var helt tomt på det glutenfrie brødfatet til frokost, med unntak av et glutenholdig rundstykke som noen hadde feilplassert. Jeg hadde med eget brød og melkefri margarin den gangen, og det reddet oss.

Restauranter: Vi synes det var veldig vanskelig å finne trygg mat på restauranter og kafeer. Men vi var der midt i juli, og nord-Jylland er ganske landlig, så om vi f.eks hadde vært i en større by utenom den verste sommersesongen så hadde det kanskje gått litt lettere. Ekstra vanskelig blir det av at maten ofte serveres med pommes frites, som uten unntak friteres i samme olje som panert rødspette og annet glutenholdig, og er derfor ikke glutenfri.  Anbefaler ikke å ta sjansen på pommes frites, mannen min var frivillig prøvekanin, og angret etterpå. Vi opplevde vel at vi hverken ble hørt eller tatt på alvor, og valgte å lage resten av middagene i sommerhuset, og ha med matpakker til lunsj.

glutenfri pommes frites og grillede pølser i Fårup sommerland

Fornøyelsesparker: I fornøyelsesparker er det ofte god allergimerking i matserveringene, så sjekk hva de kan tilby der du skal. Vi var på Fårup sommerland, vi fant trygg pommes frites, og grillet egne pølser i en av grillhyttene ved et piknikområde.

Bilturer og dagsturer: Her var det matpakker og kjølebag som reddet oss.

Hjemmelaget glutenfri og melkefri pizzaPizzamel uten gluten fra Danmark

I sommerhuset: Vi laget middager og matpakker i huset, og koste oss med hjemmelaget mat. En av dagene laget jeg pizza med en pizzabunnmiks jeg fant i butikken. Den ble helt ok. Det var umulig å finne melkefri ost i butikkene, så vi tydde til det gamle knepet med knust potetgull. Ikke ost akkurat, men funket fint i et knipetak. Potetmospulver er visst også en grei nødløsning.  (Note to self: ta med en ostebit fra Norge neste gang).

baking av brød med Tjois brødmiksTjois brødmiks

Jeg bakte også et par brød, og anbefaler Tjois mørk brødmiks, dersom du ønsker et brød som ligner dansk rugbrød. Barna vil nok ønske seg et lysere brød. Den lyse på bildet ble tørr, synes jeg.

Glutenfrie kanelsnegler fra Nordic gluten free bakery i DanmarkGlutenfrie frosne kanelsnegler fra Nordic Glutenfree Bakery

Kos:

Vi fant et bakeri med glutenfrie frossenvarer fra Nordic glutenfrie bakery, se lenke nederst i innlegget. Disse produktene leveres i stekefolie, og skal stekes før servering. Vi kjøpte kanelsnurrer, som smakte deilig etter en liten tur i ovnen.

Vi koste oss med sjokolade, det var mulig å finne flere gode varianter som vi tålte. Disse er spormerket, men det gikk bra.

Toms guldbarre vanillefrøer

Toms Guldbarre i varianten vanillefrøer var søt men god, og finnes i de fleste kiosker og matbutikker.

Coop marcipanbrød og coop rom-kokos-chokolade.

SuperBrugsen (Coop) hadde deilige marsipanbrød og rom/kokos-barer som var helt nydelige.

Carletti Maritza sjokolader.

Carlettis Maritza er bringebærgele med mørkt sjokoladetrekk. Finnes som små barer og i pose. De fleste matbutikker har dem.

Aldi hadde endel større sjokoladeplater. Om du finner en Lidl-butikk, så ta en titt i sjokoladehylla der også.

frys-selv-saftis i bilen på ferie

Vi kjøpte saftis underveis, og frys-selv-saftis i matvarebutikkene. Iskompagniet i Løkken har visstnok vegansk is, men vi rakk ikke innom der selv.

Glutenfri info om Danmark

Nettsiden glutenfri-mad.dk har endel info om restauranter i forskjellige byer.

Århus og Vejle: Bageriet for Emma: Vesterbrogade 11B, 7100 Vejle. Vestergade 15, 8000 Århus.

Nordic Glutenfree Bakery. Dette bakeriet har gode og trygge produkter som selges i vanlige bakerier og i kafeer/restauranter. På facebooksiden deres ligger det oppdatert forhandlerliste. Eller send dem en melding i forkant av ferien, for å finne ut om det er utsalgssteder nær ditt feriemål: http://nordicglutenfreebakery.dk/da/dansk/kontakt-os/

Den danske cøliakiforningen har info: https://www.coeliaki.dk/dk/tourist-in-denmark/

God tur!
Har du andre tips til Danmarksferien? Er det noe jeg har glemt?
Send meg en melding eller legg inn tips i kommentarfeltet.

Liten pannekakemiks til ferien:

Om du vil gjøre det enkelt og spare plass i bagasjen, så kan du blande det du trenger til pannekakene, minus melmiks, i en liten plastboks/pose, og blande dette med ferdig glutenfri melmiks som kjøpes der du er på ferie. Easy peasy og kjempegodt.

  • 2-3 ss kokosmel*
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ss kokossukker eller vanlig sukker
  • 1/4 ts salt

Bland alt i en liten plastboks eller pose, og ta med på ferie.

Når du skal lage pannekaker blander du inn 3 egg, 2,5 dl melk som tåles, f.eks rismelk, og 2-3 ss myk melkefri margarin eller nøytral olje. Bland så inn så mye ferdigkjøpt glutenfri melmiks at du får en tykk og fin røre. Jeg brukte ca 2/3 pose Toro lys melmiks, men du kan bruke det melet du har.

Stekes i stekepanne, enten i tørr panne, eller med litt melkefri margarin eller olje.

*Kokosmel gir tykkere og mer fluffy pannekaker, med høyere fiberinnhold. Hopp over om du ikke har.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Glutenfri og melkefri sommerferie i Danmark: Vær forberedt!

  1. Glutenfri zone i Silkeborg har ikke længer fysisk butik. Bageriet for Emma har glutenfrit udsalg i Vejle og Århus (FOR EMMA: Vesterbrogade 11B, 7100 Vejle. Vestergade 15, 8000 Århus).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *