Havremiks! Enkel hjemmelaget brødmiks med havre.

Enkel hjemmelaget glutenfri brødmiks med havre.

Ville det ikke være kjekt å ha en enkel miks stående på kjøkkenet? En som både smaker godt og inneholder mye næring? Om du kan spise havre, kan du lage denne enkle, næringsrike og rimelige bakeblandingen, som gir godt bakeresultat og deilig smak. Da er du klar for enkel bakst når som helst. Miksen kan brukes til det meste: Scones, rundstykker, brød, havrekjeks, matmuffins, cookies …

Når du først har laget denne miksen, og forsøkt et par oppskrifter, så vil du nødig være uten, den er så enkel og anvendelig. Dessuten inneholder den mye næring og fiber fra havre, så den er langt sunnere enn mange ferdigkjøpte melmikser.

Med denne kan du kjapt slenge sammen deilige cookies med sjokoladebiter, grovt og godt hverdagsbrød, ferske grove rundstykker, scones og matpakkeruter, og mye mer.

Dette er havremiksen fra brødbøka mi, «Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser». Jeg vil selvfølgelig gjerne at flere skal kjøpe boka, men etterhvert som jeg har laget flere oppskrifter med denne enkle og gode brødmiksen, så synes jeg at den trenger å være tilgjengelig her på bloggen også.

Enkel havremiks

Uten gluten, hvete, egg, melk, soya, mais, ris…..

Du trenger en kjøkkenvekt og stor bakebolle eller kjøkkenmaskin, samt et romslig glass eller en stor boks til å oppbevare havremiksen i.

Ingredienser:

MEL OG GRYN
 • 1 pose (900g) (Axa) glutenfrie havregryn
 • eller 400 g ferdigkjøpt glutenfritt havremel og 500 g glutenfrie havregryn*
STIVELSE
 • 200 g potetmel
 • 200 g tapiokastivelse
BINDEMIDLER OG FRØ
 • 3 ss psyllium/Fiber Husk
 • 3 ts xanthangummi
 • 3 ts salt
 • 3 ts bakepulver
 • 100 g solsikkefrø (kan sløyfes, eller males, om du ønsker det)

*Det ferdigkjøpte havremelet har finere konsistens enn det du maler selv, så med ferdigkjøpt mel trengs det en mindre andel mel.

Slik gjør du:

Dersom du bruker Axa glutenfrie havregryn har du 400 g gryn i en stor bakebolle. Resten av grynene males fint i blender eller kjøkkenmaskin, til et så finkornet mel som du får til.

Bland alle ingrediensene godt i en stor bakebolle eller bollen til kjøkkenmaskinen.

Bland ingrediensene godt.

Hell miksen i et stort fint glass eller en dekorativ boks.

Nå er du klar for kjapp og grei bakst.

MED MAISSTIVELSE

Om du ikke får tak i tapiokastivelse, eller ikke tåler potet, så går det an å bytte enten en eller begge stivelsestyper med maisstivelse. Baksten vil bli like bra når den er fersk, men vil bli tørr raskere. Jeg anbefaler å fryse ned baksten samme dag dersom du bruker maisstivelse.

 

I boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser er det flere oppskrifter med havremiks:

scones og lynraske matpakkeruter.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Havremiks! Enkel hjemmelaget brødmiks med havre.

 1. I havremiksenn bruker du bakepulver. Er det nødvendig i en brødblanding der man tilsetter gjær?

 2. Hei tusen takk for fine oppskrifter! Når det står psyllium husk, mener du finmalt pulver eller loppefrøskall som ikke er finmalt? Har begge deler, så jeg lurer på hvilken jeg skal bruke.
  Mvh Charlie

  1. Hei, jeg bruker stort sett ordet psyllium istedenfor fiber husk (som er et merkevarenavn). Uansett hvilket merke du velger, så er det i utgangspunktet finmalt psyllium jeg mener. Du kan bruke grovere psyllium også, men da må du dosere den etter vekt, ikke volum, ellers får du ikke samme effekt. Lykke til.

 3. Hei:)

  Hva mener du med dette: *Det ferdigkjøpte havremelet har finere konsistens enn det du maler selv, så med ferdigkjøpt mel trengs det en mindre andel mel.

  Noe spesielt jeg må tenke på når jeg skal bruke din melmix i andres oppskrifter?

  1. Hei, Sissel. Den teksten omhandler blanding av havremiks med ferdigjkøpt glutenfritt havremel kontra å lage havremiksen med mel du selv lager av malte glutenfrie havregryn. Dette er en grov miks med mye glutenfri fullkorn og fiber. Svært få andre glutenfrie melblandinger har like mye fullkorn som dette, de fleste melmikser er basert på mest stivelse og max 10-20 % fullkornsmel av glutenfrie kornsorter. Jeg aner derfor ikke hvordan denne grove havremiksen vil te seg i andre oppskrifter enn dem jeg selv har laget for miksen. Disse finner du på bloggen min, og i boka ekte brød uten gluten og ferdige melmikser (utsolgt fra forlaget, men tilgjengelig på biblioteket)

   https://kristinkoker.com/2019/05/10/grovt-brod-eller-rundstykker-av-havremiks/

   https://kristinkoker.com/2019/12/08/morkt-havrebrod-av-havremiks/
   Mvh, Kristin

  1. Hei, Evy. Det er mulig å sløyfe xanthangummi, eller erstatte den med guargummi/guarkjernemel. Men anbefaler å bruke det dersom du har mulighet, siden dette bindemiddelet gir betydelig bedre konsistens og holdbarhet. Du kan ev øke mengden psyllium istedenfor å bruke xanthan også. Men du må være forberedt på at bakeegenskapene blir litt endret. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *