Uten gluten, hvete, melk, soya, mais, nøtter, egg….
Jeg vokste opp i de dager da barna startet skoledagen med å stå ved pulten og synge salmer, og kristendomstimene lå tett på timeplanen. I kristendomstimene fikk vi tegne (Hurra!), og jeg har laget flotte tegninger av mange gammeltestamentlige fortellinger. En ting jeg aldri helt forsto, var hvorfor Esau solgte fødselsretten sin for en rett linser. Da jeg ble voksen og fikk smake mat fra andre nabolag, begynte jeg å forstå at Esau kunne tilgis for å skusle bort arveretten for en bolle suppe, for dette smaker godt!
Denne suppa er ikke spesielt fotogen, men den tar igjen med rike og aromatiske smaker. Det finnes utallige varianter, og linsesuppe kan krydres i hvilken retning som helst, den er som et lerret som kan farges som man vil. Min variant har mye midtøstenkryddere, og er slik sett kanskje ikke så langt unna suppa til Esau, men om du vil ha en annen smaksprofil kan du velge italienske urtekryddere, en kartong hermetiske tomater og balsamico, du kan lage den fransk med puy-linser, rødvinseddik, kjøttkraft og kanskje litt bacon, eller du kan velge asiatiske smaker, med ristet sesamolje, fersk koriander og (om du tåler det) tamari eller soyasaus. (Vi bruker denne kokosbaserte varianten, siden soya ikke er brukbart her i huset.) Det er selvfølgelig mulig å bruke flere grønnsaker oppi også, squash eller gresskar, søtpotet, purre….Gjør det du har lyst til!
Jeg liker best å bruke grønne linser til denne suppa, det finnes gode supper med røde linser også, de kommer jeg tilbake til. Jeg liker også å starte denne suppa i god tid, og legge linser i vann dagen før jeg lager den. Det er mulig å lage linsesuppe uten å bløtlegge linsene først, men alle belgfrukter inneholder ganske mye antibeitestoffer og blir mye lettere å fordøye etter noen timer i vann. Alternativt kan du bruke to kartonger økologiske linser, så går suppa raskere å lage.
Ingefær, hvitløk og gurkemeie er antiinflammatoriske, så de passer godt i en rensende og styrkende vintersuppe.
Linsesuppe
ca. 4 porsjoner
- ca 2-3 dl grønne linser eller puy-linser* Bløtlegges i 8-12 timer. Skift gjerne vann underveis.
- 1-2 gulrøtter
- 1-2 stilker selleri
- 1/2 -1 løk
- olivenolje
- ca 2-3 ts malt koriander
- ca 2-3 ts malt spisskummen
- 1-3 ts garam masala
- 1 ts gurkemeie
- evt 2-3 fedd hvitløk, hakket eller presset
- en tommelstor knert ingefær, delt i mindre biter og presset gjennom en hvitløkspresse.
- 2-4 ts buljongpulver, eller bruk kraft om du har. Jeg bruker naturata gjærfritt/glutenfritt bukjongpulver, fra allergihylla i butikken.
- en skvett balsamico
- (urte)salt og pepper, eller kanskje litt chiliflak
Hell av vannet fra de bløtlagte linsene.
Hakk løk, gulrot og selleri, og blank grønnsakene i olivenolje i en kjele. Ha i hvitløk, ingefær og krydder. Rør slik at krydderne får litt varme og olje på seg. Deretter tilsettes linser og nok vann (eller kraft) til at det dekker ingrediensene. Etterhvert som suppa koker og linsene sveller må det tilsettes mer vann.
Kokes til linsene og grønnsakene er møre og gode, og alle smakene samler seg. En skvett balsamico er godt også oppi denne suppa som ellers har midtøstenkrydder. Eller du kan bruke litt sitronsaft. Smak til med salt og evt pepper eller chili. Serveres gjerne med hakket koriander eller persille.
Jeg fryser eventuelle rester i porsjonsbokser, så har jeg en varmende lunsj en annen dag.
* Puy-linser er linsenes Rolls Royce, små spettete linser fra Puy-regionen i Frankrike. Det finnes andre gode franske linser som har andre navn også, så kommer du over en spennende variant i butikken, kjøp dem og prøv dem i en suppe.
Variant: Linsestuing
Linsestuing som tilbehør til kjøtt-eller fiskeretter, eller gode pølser, lager jeg på samme måte, men uten gulrot og selleri, og med mindre væske. Til krydder bruker jeg da mest koriander og litt garam masala. Jeg smaker til med ganske mye balsamico eller balsamicosirup, og peprer godt. Knallgodt tilbehør! Eller prøv den som en vegetarhovedrett med potetmos ved siden av.