Tyrkisk linsesuppe med mynte – Ezogelin Corbasi / Bruden Ezos suppe

linsemyntesuppe_web

uten gluten, hvete, melk, soya, mais, egg, nøtter……

Denne har jeg savnet! Jeg laget denne suppen mye for 10-15 år siden, og hadde oppskriften fra et blad. Bladet ble borte, og jeg sluttet å lage den, men tilslutt fikk jeg den lysende ideen at jeg kunne søke på nettet og se om jeg fant oppskriften. Og da viste det seg at dette nærmest er en tyrkisk nasjonalrett. Historien forteller at Ezo var en brud som hadde uhell i kjærlighet og visstnok laget denne suppen for å blidgjøre en krevende svigermor. Ezo er basert på en virkelig person men historiene om henne har vokst til mytiske dimensjoner. Denne suppen gis visstnok til tyrkiske bruder for å forberede dem på den uvisse fremtiden de går i møte.

Dette er en fryktelig god suppe, og oppskriften gir nok til å mette en skokk gjester, så hvorfor ikke forsøke denne neste gang du skal servere nattmat på en fest? Eller kanskje på hytta i vinterferien? Dette er god, mettende mat etter en tur ut i skogen på ski eller beina. Lag den gjerne dagen før, den er minst like god dagen etter. Stor porsjon gjør at det blir hyggelige mengder suppe til overs, jeg har fryst ned noen porsjoner med varmende suppe til lunsjer utover vinteren.

Og siden jeg har vegetarjanuar nå, så laget jeg suppen med grønnsakskraft, men det er ingenting i veien for å lage denne med næringsrik kjøttkraft.

Et viktig poeng: denne linsesuppen lages tradisjonelt med bulgur. Bulgur er forkokt og grovknust durumhvete, og en av basismatvarene i de gamle midtøstenkulturene. Jeg har byttet ut bulguren med couscous av ris, kjøpt på iHerb. Den er laget av ristet brun ris, smaker godt og fungerer perfekt i denne suppen, smaken ble akkurat som den skal være. Se på bildet, den ligner veldig på vanlig bulgur. Om du ikke orker å vente to uker på varer fra iHerb, kan du forsøke å bruke hel hirse eller quinoa. I så fall anbefaler jeg å skylle hirsen eller quinoaen veldig godt i vekselsvis kaldt og varmt vann, fordi begge inneholder bitre saponiner/såpestoffer. Om det høres slitsomt ut også, kan du kjøre litt brun ris i kjøkkenmaskinen slik at den blir grovknust. Om det også blir for komplisert, kan du bruke ris, enkelt og greit.

riscouscous_web

Tyrkisk linsesuppe med mynte og bulgur (eller riscouscous…)

Nok til å mette en bataljon….. eller til en kjernefamiliemiddag og noen lunsjporsjoner til fryseren.

 • 1 løk, hakket
 • 4 ss olivenolje, eller 2 ss olivenolje og 2 ss melkefri margarin
 • 3 ss tomatpuré (bruk tomatpuré fra glass, ikke boks….)
 • 4-7 hvitløksfedd, skrelt og presset eller hakket. Jeg brukte 5 fedd.
 • 1-2 hakkede tomater. Fjern skinnet om du gidder, jeg hakker tomaten med skinnet på.
 • 1,5 ss paprikapulver + 2 ts røkt paprikapulver, eller bruk drøyt 2 ss paprikapulver
 • evt 1/2 ts chiliflak
 • 1,5 kopp/ 3,6 dl røde linser. Jeg brukte splittede linser, men de hele/runde går fint, da må suppen bare koke litt lenger.
 • 1/2 kopp/1,2 dl couscous av brunris. NB! Vanlig couscous og bulgur er laget av hvete og inneholder gluten.
 • 2 liter grønnsakskraft eller vann pluss grønnsaksfond eller buljongpulver.
 • ca. 2 ts havsalt
 • 1/2 ts malt hvit pepper
 • 2 ss tørket mynte. Fås kjøpt i etniske matbutikker.
 • Sitronsaft
 • sitronkløfter til servering
 • tørket mynte til å drysse på
 • god olienolje til å ringle over hver porsjon.

Surr løk og hvitløk i olje på ganske lav varme. Skal ikke bli brunt! Ha i tomatpuré, paprikapulver og hakket tomat, rør godt. Ha i linser og couscous, rør om og hell i kraft. Jeg brukte vann pluss en skvett Touch of taste grønnsaksfond, som etter hva jeg kunne se var uten gluten og smaksforsterker. La suppa koke opp, og la den småkoke til linsene har kokt litt istykker og suppa er fyldig og fin. Rør innimellom. Justér væskemengden, jeg måtte ha i endel mer vann underveis. Smak til med salt og litt sitronsaft.

Serveres i suppeskåler, dryss på litt mynte og ringle over litt god olivenolje, og servér en sitronbåt ved siden av. Om du har litt godt brød passer det perfekt med litt brød ved siden av.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *