Matpakkebrød

matpakkebrod1_web

Enkel og grei brødoppskrift, her er målene i dl. for en gangs skyld. Glimrende til matpakka! Om brødet ikke er spist opp etter et par dager, skjærer du i skiver og fryser resten. Tin i brødristeren etter behov.

REVIDERT OPPSKRIFT:

På bakgrunn av tilbakemeldinger har jeg endret litt på mengdeangivelse (gramvekt er nå med), melblanding, melmengde og væskemengde, for å få et brød som er mer solid og som gir et tryggere resultat. Smaken er enda bedre i denne varianten. Fremdeles barnevennlig og fiberrik:

Tørt:

 • 150 gram / 2,5 dl brunrismel
 • 75 gram / 1,5 dl tapioka
 • 110 gram / 2 dl hirseflak (Kan byttes ut med havregryn, men hirseflak fungerer veldig bra her)
 • 60 gram / 1 dl hirsemel
 • 1,5 ts salt
 • 2 ts xanthan
 • 1 ss fiberhusk
 • 2 ss fibrex, malt
 • 2 ss solsikkefrø, malt
 • 3 ss linfrø, malt
 • 1 pose tørrgjær

Vått:

 • 4,5 dl vann
 • 2 ss olivenolje (eller annen olje)
 • 1 ss honning
 • 1 egg

Jeg har omtrent sluttet med å blande fiberhusk i væsken når jeg baker brød, det funker like bra å blande fiberhusk i melet og la deigen svelle litt i bakebollen. Jeg bruker også kald deigvæske. Dette gir litt lenger hevetid, men mindre gjærsmak på brødet.

Følg ellers anvisningene under her, og la brødet steke i 50 minutter på 200 grader, ta det deretter ut av formen og la det steke videre i 15 minutter. Avkjøles på rist.
IKKE skjær i brødet før det er helt avkjølt.

—–

Original oppskrift:

Tørt:

 • 3 dl brunrismel ( 1 1/4 kopp)
 • 2 dl tapioka (drøyt 3/4 kopp)
 • 1,2 dl hirseflak (1/2 kopp) (Kan byttes ut med havregryn, men hirseflak fungerer veldig bra her)
 • 1,5 ts salt
 • 2,5 ts xanthan
 • 2 ss fibrex, malt
 • 2 ss solsikkefrø, malt
 • 3 ss linfrø, malt
 • Evt. 2 ss skallede hampfrø eller gresskarfrø, hele
 • 1/2 ts kalsium** (kan sløyfes. )

Mal fibrex og frø i en elektrisk kaffekvern, det er enklest. Frøene kan selvfølgelig brukes hele også, men malte frø er fine til å gi en grovbrødtekstur til glutenfrie brød.

Bland alt det tørre i mikserbollen til kjøkkenmaskinen. Bruk deigkrok/blad.

Vått:

 • 3 ss olje eller melkefri margarin. F.eks olivenolje, nøytral kokosolje eller blå soft.
 • 5 dl vann
 • 1 ss fiberhusk
 • 1,5 ss honning
 • 1 pose tørrgjær
 • 1 egg

Smelt kokosolje eller blå soft i en liten kjele, ha i vannet. Om du bruker olivenolje kan du bare lunke vannet.

Ta kjelen av platen når vannet er lunkent. Visp inn fiberhusk, honning og tørrgjær. La svelle i noen minutter, det skal bli tykt og seigt. Ha oppi egget og rør.

Hell væsken oppi mikserbollen og sett på  mikseren. Kjør til deigen er tykk og seig.

Smør en stor brødform, strø den evt. med brunrismel. Hell i deigen, sprut på litt vann og klapp den jevn med en slikkepott. Strø med frø om du vil.

matpakkebrod2

Sprut med mer vann, legg et rent, brettet kjøkkenhåndkle oppå. Heves med undervarme, i ca 30 minutter. Mine brød hever oppå en varmeovn, men varmekabler går veldig fint. Sprut med vann et par ganger under hevingen, og når brødet settes inn i ovnen.

Varm opp ovnen til 200 grader. Stekes i ca 45 minutter med form og deretter 15 minuttene uten form. Legg matpapir på toppen om det blir mørkt oppå. Avkjøles på rist, forsøk å ikke skjære i brødet før det er avkjølt.

** Fordi vi ikke drikker melk og spiser melkeprodukter, har jeg ofte litt kalsiumpulver oppi bakst som barna skal spise. Kjøpes her.

Vil du ha flere av mine brødoppskrifter? Ta en titt på boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser. Der finner du også denne oppskriften med mål i gram.

Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Matpakkebrød

 1. Lagde dette brødet i går kveld og var såååå spent på resultatet. Det var helt fantastisk!! Godt og mykt med litt sprø skorpe. Helt perfekt! Takk for oppskrift:)

 2. Dette brødet er aldeles nydelig – som alt annet du lager! Før bakte jeg det med Baucks fullkorn-rismel, og det gikk helt fint. De siste gangene har jeg brukt brunt rismel fra storsekk (utengluten.no). Brødet hever fint og steker fint, men klapper sammen etter at jeg har tatt det ut av ovnen. Og jeg får en irriterende rårand. Hva bør jeg gjøre annerledes? Har prøvd litt fastere deig, litt mer xanthan og lengre steketid, men det blir like ille.

  1. Hei, så bra at du liker brødet! Jeg baker stort sett alltid med melet fra utengluten, og det går bra, men jeg merker at dette brødet trenger ganske lang steketid, og det må ikke skjæres i før det er helt kaldt. Om skorpa får hull når det tar ut av formen har det også en tendens til å klappe sammen litt og få en rårand. Så mitt råd er egentlig å steke ganske lenge, evt steke de ti-femten siste minuttene uten form så skorpen blir stødig og solid, og vente til det er helt kaldt. lurt å smøre brødformen godt eller evt ha bakepapir i formen så du er sikker på å få det helt ut av formen. Det skal ikke være nødvendig å lage deigen enda fastere, den er allerede mye fastere enn glutenfrie deiger ofte er. Håper det løser seg! Om du ikke får det til med utengluten-melet så vil jeg gjerne ha tilbakemelding. Det kan jo hende at melet i storsekken har en høyere fuktighetsprosent enn bauck-melet, jeg vet ikke.

 3. Hm. Har prøvd trikset med å steke på slutten uten form, men de begynner å synke sammen idet jeg tar dem ut av formen – selv om jeg gjør det etter 55 min på 200 grader. Bruker bakepapir, så det er aldri noe vanskelig å ta dem ut av formen heller. Er veldig forsiktig når jeg gjør det. Men enda lenger steketid skal jeg prøve – ser på bildet ditt at brødet er enda hardere stekt enn mine. Hvor i ovnen steker du dem? De er så gode og ser så innbydende ut i matpakka at jeg bare MÅ få dem til igjen 🙂 Takk!

 4. Steker dem midt i ovnen. Kanskje det bare er litt mer mel som er trikset….. og de må være såpass hardt stekt at skorpen holder dem opps, på et vis.

 5. Hei. Jeg har prøvd denne oppskriften din i dag og alt gikk veldig fint helt til vi skulle smake på brødet… det var helt «gummi» inni. Dette har skjedd tidligere også når jeg har prøvd å bake glutenfritt… Skal det være slik eller er det jeg som gjør noe feil? Vi satt brødet inn igjen i ovnen på 200 grader i 30 min til med det hadde akkurat samme konsistens etterpå også. Hard, mørk skorpe og gummi inni… Hilsen litt oppgitt, glutenfri baker

  1. Hei, det var synd. Det er viktig at brødet får lang nok steketid i utgangspunktet, og avkjøles helt etter steking før du skjærer i det. Jeg baker med mel fr Authentic foods, kjøpt hos utengluten.no. Nybakte glutenfrie brød kan ofte være noe mer klebrige inni enn brød med gluten. Det er fordi stivelsen er annerledes. Stivelsen i hvete er helt unik, og vanskelig å etterligne fullstendig.Jeg baker ikke med ferdige melmikser og ikke med maisstivelse. Mine brød er nok noen ganger litt klebrige inni når de er helt nybakte, men holder seg til gjengjeld i flere dager. Glutenfrie brød bakt med mye maisstivelse blir gjerne fryktelig tørre i løpet av et døgn. Om du tåler hvetestivelse kan du kanskje forsøke å bake med en melmiks som inneholder det. Det pleier å være vanskelig å ettersteke brød, det hjelper som oftest ikke.

 6. Arrowrootstivelse kan godt brukes i brød, istedenfor maisstivelse og potetstivelse. Om den får samme egenskaper som tapioka er jeg litt usikker på, tapioka gir brødet en mer stretchy tekstur. Men jeg tror det burde være mulig å bruke arrowroot, kanskje med en litt kortere konsistens på brødet. Arrowroot er dyrt her i Norge, derfor har jeg blitt vant til å bruke billigere tapioka, og derfor finner du ikke ofte arrowroot i mine oppskrifter.

  1. Fibrex er sukkerroefiber, og finnes fra forskjellige produsenter. Jeg bruker oftest Dansukker Fibrex, som selges i hvit pappeske med rød logo. Finnes ihvertfall hos allergimat på nettet, dersom ingen butikker nær deg tar det inn: https://www.allergimat.no/butikk/s/products/view.html?p=2779385. Finnes også fra Jonassen, i helsekostbutikken, klar plastpose med sort skrift, og fra Finax. http://www.allergikost.no/glutenfritt/melbrod-og-kakeblandinger/joco-sukkerroefiber http://www.allergikost.no/glutenfritt/melbrod-og-kakeblandinger/finax-fibrex-fin Jeg er ikke så gld i den fra finax, synes den har smakt litt rart, muggent liksom, men det kan jo være at jeg har vært uheldig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *