Genialt godt grytebrød, med eller uten surdeig.

grytebrod_web

Jeg ble inspirert av en oppskrift jeg fant på www.boligpluss.no.

Det finnes flere kilder til ideen om å steke brød på høy varme i støpejernsgryte, og prinsippet fungerer kjempefint på glutenfritt brød, det får en skorpe du trodde du ikke skulle få smake igjen. Minner meg om de gode brødene på Åpent bakeri i Oslo. Glutenfritt brød blir ofte fort tørt, men dette brødet er spisbart etter 5 dager, det blir ikke tørt!

Grytebrødet er low-tech, her trenger man ikke kjøkkenmaskin. Det er raskt å røre sammen, hever over natten og stekes dagen etter.

Nødvendig utstyr er en støpejernsgryte på minst 2 liter, med lokk. Jeg bruker en emaljert Le Creuset-gryte, men vanlig støpejern skal gå bra.

Med surdeig:

Vått:

 • 1, 25 dl surdeig + 4,75 dl vann, tilsammen 6 dl.
 • 2 ss olivenolje
 • 2 ss  honning
 • 1 ss salt (helios fint havsalt er supert)
 • 1 ts tørrgjær

Tørt:

 • 5 dl brunt rismel (eller bland brunt og hvitt rismel etter eget ønske)
 • 1 dl brunhirsemel (bauck) eller gf havremel
 • 1 dl hirseflak (oppbevares i fryseren, så blir de ikke bitre) eller gf havregryn, dvs at om du ikke har hirseflak kan du bruke 2 dl havregryn, eller omvendt.
 • 1 dl gf havregryn
 • 2 dl tapioka
 • 2,5 ts xanthan
 • 2-3 ss solsikkefrø

Bruk gjerne andre typer glutenfritt mel, så lenge du bruker ca 6 dl gf fullkornsmel, 2 dl flak/gryn og 2 dl stivelse burde det gå bra.

Et par ss malte chiafrø, skallede hampfrø e.l er også godt oppi.

Bland alle ingrediensene i en romslig bolle. Vannet kan være kaldt. Rør ut honningen i vannet om du ikke bruker flytende honning.

Deigen skal være fuktig, men ikke for løs, så juster evt med litt mer rismel.

Glatt overflaten på deigen med en slikkepott og dekk bollen med et lokk. Settes til heving over natten eller minst 8 timer. Jeg bruker ofte litt forsiktig undervarme, og da kan man knipe inn litt på tiden.

Når deigen har hevet ferdig forvarmes ovnen til 250 grader, sett inn støpejernsgryta i ovnen imens, den skal også holde 250 grader.

Når ovnen og gryta er varm, tas gryta ut av ovnen. Bruk grytekluter, da! Hell deigen oppi den glovarme gryta, bruk en slikkepott for å få med alt. Brødet får en rustikk fasong, det er noe av sjarmen.

Sett lokket på gryta (om knotten er av melamin må den skrues løs, dekk i så fall hullet med skruen, lokket skal være tett mens brødet steker.)

Sett gryta inn i ovnen igjen, stek 30 minutter med lokk, deretter 15 minutter uten lokk, skru så av ovnen og la brødet stå i 15 minutter på ettervarmen.

Tas ut og avkjøles på rist.

Dette gir et smakfullt brød med fantastisk skorpe.

Lykke til, og prøv å la være å skjære i brødet før det er helt avkjølt.

Variant uten surdeig:

Bruk 6 dl vann og 1 ts tørrgjær. Blir veldig godt det også, men brødet får en fantastisk smak om det brukes surdeig.

 

Vil du ha flere av mine brødoppskrifter? Ta en titt på boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser. Der finner du også denne oppskriften med mål i gram.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Genialt godt grytebrød, med eller uten surdeig.

 1. Dette brødet var enkelt å lage, bare ett problem, det ble rått, klissette inni… Igjen. Alle glutenfrie brød jeg prøver meg på blir klissette inni… Har du erfaring med dette? Er det bare å ha det lenger inni ovnen? Har prøvd det også men da ble det kjempetørt… Skulle gjerne funnet utav dette snart. Barna liker ikke rå brød 🙁 Hilsen frustrert baker…

  1. Hei, dette brødet blir ikke klissete her hos meg, men det skal stekes ganske godt, og trenger ganske lang hevetid. Om det ikke heves nok, eller ikke stekes nok så kan du oppleve at det blir klissete. For lang hevetid er også et problem, da kan brødet kollapse og bli hult inni, med rå og deigete innmat. Så det er mest en treningssak, å lære seg når brødet er passe hevet men ikke overhevet. Om du og barna tåler hvetestivelse, så er nok det beste tipset for å få til brød som ligner mest mulig på vanlige kjøpebrød å bake med melmikser som inneholder hvetestivelse.

 2. Hei! Dette brødet ble veldig godt i forhold til andre glutenfrie brød, men litt kompakt og fuktig. Sikkert fordi deigen ikke hevde så mye på 12 timer, men jeg tror det er lurt å sette den litt lunere enn på min kjøkkenbenk. Det blir sikkert bra neste gang.

  Men én ting jeg lurer på. Er det ikke stor forskjell på å ta 1,25 dl surdeig med mye bobler og lite? Jeg skal altså ta surdeigen ut av kjøleskapet, blande inn vann og mel igjen, og la den boble opp. Går det an å beskrive hvor lenge eller hvor mye?

  Jeg brukte forresten Ultra Pro fra Tupperware, og det fungerte fint å steke i.

  1. Hei, brukte du gjær i tillegg, eller bare surdeig? Det trengs litt gjær i dette brødet, i oppskriften står det angitt 1 ts. Hevetid er avhengig av romtemperatur, så om det ikke har hevet nok på 12 timer bør du heve det på et varmere sted neste gang, eller øke litt på gjærmengden. Når du bruker surdeigen skal den være aktivert, dvs at den skal ha vært ute fra kjøleskapet lenge nok til å boble opp og være livlig. Du kan ta kjøleskapskald surdeig og blande med lik mengde rismel og vann (her blir det ca 0,6 dl surdeig, 0,3 dl vann og 0,3 dl rismel) og la stå over natten, da vil du få en fin og aktiv deig til bakingen. Om du er interessert i surdeigsbaking så er det et helt kapittel i boka mi om surdeig, og flere oppskrifter. I boka er alt veldig grundig forklart. Lykke til! https://www.cappelendamm.no/_ekte-br%C3%B8d-kristin-granli-9788202513573

   1. Takk for svar og tips om boka. Jeg har den nå, og den ser veldig bra ut! Takknemlig for alle timer du har brukt til eksperimentering, så vi andre kan bruke litt færre…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *