Rustikt landbrød med havre

rustikt_havrebrod_web

Her kommer enda et deilig brød, denne gangen med havre som har fått ligge i bløt i noen timer før deigen settes. Jeg bakte dette som et stort rundt landbrød, men det er jo fullt mulig å bruke en brødform også. Dette brødet er bakt uten tilsatt olje i deigen, jeg synes det fungerer bra og gir en konsistens som er enda nærmere vanlig brød.

Rustikt Havrebrød

 • 1 kopp/2,5 dl glutenfrie havregryn
 • saft av 1/2 sitron
 • 5 dl lunkent vann
 • 1 ss honning
 • 1 ss fiberhusk
 • 1/2 kopp/1,2 dl brunhirsemel (bauck), eller bruk bokhvetemel.
 • 3 ss solsikkefrø
 • 3 ss malte chiafrø. Om du ikke har chiafrø kan du bruke malte linfrø.

Bland alt dette i mikserbollen på kjøkkenmaskinen, bruk deigkrok. Bland, og la blandingen stå i minst 8 timer

.havredeig_web

Syren i sitronen hjelper til å bryte ned fytinsyre og andre antibeitestoffer i kornet. Smaken blir også rikere. Har du ikke tid til bløtleggingen, går det selvfølgelig an å hoppe over den og gå videre med oppskriften.

 • 1 pose tørrgjær, eller bare 1 ts om du vil la brødet heve over natten.
 • 3 dl brunrismel
 • 2 dl tapioka
 • 2 ts salt
 • 2 ts xanthan
 • 1/2 ts kalsiumpulver (valgfritt, ekstra kalsium til barna)
 • 1 egg

Ha resten av ingrediensene oppi mikserbollen, og kjør til deigen er smidig og relativt fast.

Bruk litt ris/havre/bokhvete/brunhirsemel og bak ut deigen til et rundt brød som legges på stekebrett med bakepapir. Sprut med vann og legg et rent kjøkkenhåndkle oppå. La heve med undervarme til det er stort og fint, ca 1/2-1 time. Sprut gjerne på mer vann innimellom. Eventuelt kan brødet lages med redusert gjærmengde og heve i lenger tid, fra morgen til kveld eller over natten.

Stekes på 200 grader i ca 55 minutter. Sprut med mere vann før og under steking. Avkjøles på rist, dekket med kjøkkenhåndkle. Se så fint det ble:

havrebrod_skiver_jpg

Vil du ha flere av mine brødoppskrifter? Ta en titt på boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser. Der finner du også denne oppskriften med mål i gram.

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Rustikt landbrød med havre

 1. Du er helt rå og jeg gleder meg til sakte med sikkert til å dukke ned i den glutenfrie hverdagen 🙂

 2. Så fantastisk side du har! Jeg prøver å finne oppskrifter uten en heeeel del ingredienser og du har mange varianter uten både hvete, gluten, egg og mais. Nå skal jeg prøve meg litt frem I oppskriftene dine. Takk!

  1. Hei, jeg bruker xanthan i mine brød fordi både konsistens og holdbarhet blir mye bedre. Om du ikke finner xanthan i butikken kan du forsøke med dobbel mengde frysepulver (til syltetøy,) dette inneholder xanthan. Se mer her: http://kristinkoker.com/ingredienser/ Jeg har også kjøpt xanthan fra iHerb. Skal straks skrive et blogginnlegg om bindemidler også, så følg med 🙂

  1. Hei, ja det går an å bruke surdeig. Da må du la surdeigen inngå som noe av væskemengden, og du kan hoppe over sitronsaft. Det er også fullt mulig å bruke en kombinasjon av surdeig og gjær, som nok er det jeg ville valgt, jeg ville nok brukt ca 1,2 dl surdeig + 1 ts gjær. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *