17.mai-kake med marengskrem

17.maikake med marengskrem, vaniljekrem og bær

 

Denne kaken er et sukkerbrød fylt med vaniljekrem og jordbær, dekket med en luftig marengskrem, og pyntet med bær i flaggfargene. Perfekt til 17.-maifeiringen! Til marengskremen trenger du cremor tartari eller pottaske, det fås på apoteket.

Sukkerbrød: 

 • 4 egg
 • 120 g sukker
 • 50 g potetmel
 • 50 g hvitt rismel
 • 20 g tapioka

(til sammen 120 g glutenfritt mel)

 • 1 ts bakepulver

Pisk eggedosis  av eggene og sukkeret, bland de ulike meltypene og bakepulveret, og vend forsiktig inn i eggedosisen. Ha røra i springform der bunnen er dekket med bakepapir. Stekes i ca 20-30 minutter på 190 grader, prøv med en kakepinne om den er ferdig, og pass på så den ikke blir for mørk. Noen liker å sette sukkerbrød inn i kald ovn og deretter steke kaken mens ovnen varmes opp, i så fall må den steke litt lenger. Avkjøl sukkerbrødet i formen, på rist. Jeg setter ofte formen opp ned, og lar kaken avkjøles slik, så faller ikke sukkerbrødet sammen.

Vaniljekrem med kokosmelk:

 • 250 ml kokosmelk (Santa Maria Organic. Kjøp en boks som skvulper når du rister på den. Om den ikke skvulper har kokosmelken skilt seg)
 • 4 eggeplommer
 • 1/2 vaniljestang, delt på langs, skrap evt. ut frøene og ha oppi kremen
 • 2-4 ss sukker
 •  1 ss potetmel eller maisstivelse/maisenna

Bland alt i en liten kjele, og varm opp under omrøring. Smak til hvor søt du ønsker kremen. Kremen skal tykne når den nærmer seg kokepunktet, men skal ikke koke. Avkjøles helt.

Marengskrem:

 • 6 ss/90 ml vann
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 knivsodd cremor tartari (pottaske) fra apotek
 • 8 ss/ 120 ml sukker
 • 1 eggehvite

Ha eggehviten i en mikserbolle, bruk vispekrok. Kok opp vann, sitronsaft, cremor tartari  og sukker. Hell den varme sukkerlaken i bollen til eggehviten, i en tynn stråle mens maskinen går. Piskes til kremen er blank og stiv, det tar noen minutter.

Til fyll og pynt:

 • kokosmasse (kan sløyfes)
 • friske bær: blåbær, jordbær, bringebær

Montering:

Del det avkjølte sukkerbrødet i to, dynk snittflatene med noen spiseskjeer fruktsaft, f.eks eplejuice eller saft fra en ananasboks. Fyll avkjølt vaniljekrem inni kaken, og gjerne oppdelte jordbær. Legg på den øverste halvdelen av sukkerbrødet. Dekk hele kaken med marengskrem, dryss på kokosmasse og pynt med bær etter ønske. Marengskremen ser flottest ut samme dagen, så ikke pynt kaken altfor lang tid før servering. Ikke vær redd for å servere kaken til «vanlige folk», som tåler gluten og melk. De kommer helt sikkert til å like den!

marengskremkake2_web

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *