Vår gode frokostgrøt

 

glutenfri frokostgrøt, glutenfri hirsegrøt, glutenfri havregrøt, grøt med kollagenpulver, grøt med eple og kanel grøt med kokosmelk
Vi lager noen ganger grøt til frokost, og nå er det gjerne havregrøt. Tidligere var det hirsegrøt, før vi begynte å spise havre igjen, og noen ganger blander jeg hirse og havre. Det blir godt uansett. Jeg har kokosmelk, revet eple, vanilje og kanel oppi grøten, og den blir rund og myk og smaksrik. Kokosmelken bidrar med sunt fett, som gir bedre metthetsfølelse. Om den serveres med noen skiver spekepølse eller litt kokt egg ved siden av, så er proteininntaket også sikret. Jeg har også begynt å ha i litt kollagenpulver, for et ekstra proteintilskudd med lett tilgjendelige aminosyrer. Bra for hele kroppen.

Havre inneholder mye fytinsyre, så her kan det være lurt å forberede grøten dagen før. Da har du havregrynene i en liten kjele, presser oppi litt sitronsaft (ca 1 ss) og heller på vann så det dekker grynene godt. La stå over natten. Før grøten lages kan du helle av bløtevannet.

Til to gode eller tre små porsjoner trenger du:

 • ca 1 dl glutenfrie havregryn eller hirseflak, evt litt av hvert.
 • rismelk eller mandelmelk
 • 1 lite revet eple (jeg skreller det først) eller 1/2 stort eple.
 • 1 ts kollagenpulver*
 • 5-6 steviadråper, gjerne french vanilla
 • klype salt
 • et dryss vanilje
 • et dryss kanel
 • kokosmelk
 • eventuelt lønnesirup eller lønnesukker til servering

Sånn gjør du: Havregryn/hirseflak (bløtlagte eller tørre) has i en liten kjele. Hell på nok rismelk til at det dekker såvidt. Ha i salt, revet eple, vanilje og kanel. Kok grøten opp under omrøring, la den koke i 3-4 minutter. Om det trengs har du i mer rismelk. Den tykner og da kan du ha i litt kokosmelk, det er passe med 1/2 -1 dl. Smak til med steviadråper. Serveres med et dryss lønnesukker eller annet søtt om det ønskes. For meg er den er søt nok uten. Litt bær på toppen kan være godt.

 • Kollagen er omtrent det samme som gelatin, men kollagenpulver er hydrolysert, dvs. at proteinene i gelatinet er brutt ned i aminosyrer. Det blir lettere fordøyelig enn gelatin, og aminosyrene blir lett tilgjengelige i kroppen.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *