Matpakkemaraton!

matpakkemaraton_web

I morgen er det første skoledag, og jeg kan se fram til en laaang høst med matpakkeproduksjon. Sukk. Noen ganger hadde det vært så deilig å kunne ty til et ferdigkjøpt kneipp, og litt nugatti kanskje? Men dengang ei. Her må det bli hjemmebakt brød og sunt pålegg, og helst endel matpakker uten brød også, junior går lei av brød innimellom. I dag har jeg ryddet i brødskuffen i fryseren, og har bakt så mye jeg orket for å starte skoleåret med litt ekstra på lur i fryseren. Jeg baker jo underveis, et par ganger i uka, men det er så godt å ha noe å ty til de ukene det ikke blir tid til baking. I dag har jeg bakt matpakkebrød, gulrotruter, og disse gode polarbrødene. Jeg har bakt knekkebrød og noen «lunchbox cookies» også, men de er visst ikke helt klare for deling enda. Jeg laget minipaier i går, som kan fryses og tines forsiktig i stekeovnen om morgenen, og puttes i matpakka med litt grøntfor ved siden av. For et par dager siden laget jeg aprikosbiter, som er fine å sende med som en liten godbit i matpakka. Larabar er også kjempefine matpakkegodbiter. Siden 6-åringen her i huset har sin aller første skoledag i morgen (hurra!), skal jeg nok bake en kake også. Det ble visst ingen skogtur denne helga, nei….

Ellers er følgende populære innslag i matpakkene her i huset:

Baguette. Kokt skinke, salat og majones er favorittfyllet. Smaker heeelt annerledes enn brødskiver, sier junior. Jeg baker dem av samme deigen som brødet, men det sier jeg jo ikke til ham. Prøv en av brød-eller rundstykkeoppskriftene mine .

Stekt ris: Rester av kokt ris stekes med erter, gulrøtter, skinkebiter og evt. rester av svinekjøtt eller kylling, og sammenvispet egg med litt salt og pepper oppi. Kanskje noen reker om man liker det. Godt både til frokost og lunsj! Noen barn vil nok gjerne ha litt ketchup til.

Kyllingvinger eller kyllingklubber: Frosne eller ferske, grilles eller stekes i ovnen med godt med krydder. (Men ikke grillkrydder da, det er nesten bare den forhatte smaksforsterkeren, E 621) Jeg har kjøpt Seasoned Salt fra grillsortimentet på Rema 1000 denne sommeren, det er uten smaksforsterker og perfekt til kylling. Husk å sende med servietter!

Sprø kyllingpinner. Jeg panerer strimler av kyllingfilet med egg og smuler (gari), og steker i ovnen. Kjempegodt både til middag og matpakke.

Wraps med f.eks kylling, agurk og majones, eller skinke, majones og mango. Jeg lager chapatideig på søndag, og har boksen med deig stående i kjøleskapet. Jeg har en takkeplate til komfyren, og det tar bare fem minutter å kjevle ut noen chapati om morgenen. Da kan jeg steke ferske chapati/wraps til frokost og lunsj utover i uka. Når chapatiene brukes til matpakke, tar jeg pålegg/fyll inni mens de er lunkne, pakker i serviett eller kjøkkenpapir, og legger det deretter i matboksen. Papiret trekker til seg ev. fuktighet fra brødet, så det ikke blir klamt i matboksen.

Kjøttboller eller pølsebiter fra gårsdagens middag er også fine å ha i matpakka.

Kjøttpuddingmuffins er også godt!

Egg er alltid godt, hardkokt egg og en liten reise-saltbøsse med tape over hullene, eller omelett. Eller eggerøre og spekeskinke.

Grove vafler er et alternativ jeg bruker når jeg ikke har rukket å bake brød. Vaffelrøra lager jeg oftest før jeg legger meg, og om morgenen steker jeg vafler til frokost og matpakke.

Eller sveler, nam!

For tusen millioner fine bilder og masse matpakketips, anbefaler jeg en liten tur innom Pinterest.

Er det andre som har gode innspill til matpakkeideer? Jeg setter pris på en kommentar 🙂

Her er en favoritt fra husets lille frøken: frosne erter! Ja, frosne, rett fra fryseren… Nå har jeg kjøpt noen nye søte plastbokser som passer fint til å fylle med nettopp erter. Send med en liiiten skje, så blir det gøy å spise 🙂

frosneerter_web

Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Matpakkemaraton!

  1. Fantastisk med matpakketips. Her er de ikke helt fornøyd med brøene jeg har laget. Ble litt mye samme brød en stund. Så da må vi finne på noe nytt. Polarbrød kan bli populært hvis jeg lykkes. Ett spørsmål: når du skriver 3 ss chiafrø malt mener du 3 ss hele frø eller malte frø. Jeg merker at det er stor forskjell i volum før og etter maling i kaffekvern.

    1. Hei igjen. Jeg mener 3 ss hele frø som deretter males. Jeg bruker elektrisk kaffekvern. Det gjelder alle oppskriftene mine, jeg starter alltid med hele frø. Malte frø blir så fort harske, så det pleier jeg ikke å kjøpe. Håper du blir fornøyd med polarbrødene! Kristin

  2. Polarbrødene ble godt mottatt hos barna. Jeg laget de faktisk med 3ss kværnet chia og det gikk bra. Nå må jeg lage dobbel porsjon så vi kan fryse ned noe. De hever veldig mye så jeg lurer på om jeg kan redusere gjærmengden. Selv tåler jeg dårlig gjær, så disse er kun for de andre. Takk for flott oppskrift.

  3. Tusen takk for masse inspirasjon og matkunnskap! Jeg lurer på hva slags pålegg man kan kjøpe når man skal holde seg unna melk, gluten, hvetestivelse, mais og soya. Jeg ser at du lager mye godt, men noen ganger er det godt å kunne kjøpe ferdig også.. Og jeg leser og leser på ingredienslister. Kan du si noe om hvilke merker/typer som tåles hos dere?

    1. Takk! Og ja, det blir mye lesing, til man finner ut hva som går bra, etter det blir det mest rutine. Her hos oss tåler vi det meste av Gildes kjøttpålegg, men unngår varianter som inneholder hydrolysert protein (det er oftest mais/soya) Maisglukose går bra her hos oss, og alle Gildes varianter har glukose av mais eller potet. Alle variantene fra Gildes God og mager er uten melk og gluten. Stabburet fersk ovnsbakt leverpostei er kjempegod, det er den i oval boks i kjøledisken. Den runde boksen (både fersk og hermetisk) inneholder mel. Kaviar, majones, egg, bacon, makrell i tomat (stabburet) Kylling/kalkunpålegg fra Solvinge (Rema 1000) er bedre enn variantene fra Prior, (de har ofte hydrolyserte proteiner og smaksforsterker). Hjelper dette noe? Anbefaler facebookgruppa Gluten og melkefri mat, tips og oppskrifter. https://www.facebook.com/groups/129841707117867/

      1. Bedre seint enn aldri: Tusen takk! Det hjalp 🙂 Flere tips her jeg ikke hadde fått med meg. Men trodde ikke at verken go’ og mager-produktene eller kaviar var «reint» nok (jfr Biomed for noen år siden), og har holdt oss helt unna alt det står glukose på, men tror vi må begynne å løsne opp litt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *