Gremolata

gremolata1_web

Italienerne kan noen lure triks, her er et av dem, det heter gremolata. Det er en smaksrik topping med sitron, hvitløk og persille. Denne enkle smaksblandingen kan løfte det enkleste måltid. Prøv du også! Tradisjonelt drysses denne blandingen på retter som ossobucco med kalvekjøtt, men prøv den som topping på f.eks grateng eller lasagne, eller som smaksgiver til f.eks fiskefilet som skal stekes i ovnen. En rustikk suppe som minestrone eller lignende blir garantert mer spennende med litt gremolata på toppen. Prøv den også til f.eks dampet brokkoli eller ovnsstekte rødbeter. Standardoppskriften på gremolata har bare sitron, hvitløk og persille, men det finnes mange varianter. Jeg har mandler i min, for det gir både god smak og deilig crunch til toppingen. Mandlene kan ristes før de hakkes/males, dersom du skal strø gremolataen på suppe eller gryterett, men om du skal bruke den som strø på f.eks fisk, lasagne eller annet som allikevel skal stekes etterpå, så er det ikke nødvendig.

Gremolata

Dette er veiledende mengder, juster etter egen smak, lag dobbelt porsjon om du trenger mye.

  • revet skall av 1/2 økologisk sitron
  • 1 hvitløksfedd, presset eller grovhakket
  • en neve mandler, hakket eller grovmalt. Mandelmel kan brukes. Bruk da ca 1 dl.
  • 1 stor neve persilleblader, glattbladet persille er best, eller bruk bladene fra en bunt fersk persillerot.
  • evt. litt (urte)salt

Hakk, press, riv og bland ingrediensene. Ha i salt om du vil.

Det skal bli en grovkornet blanding som vist på fotoet under.
Bruk den til hva du vil! Holder seg noen dager i en tett boks i kjøleskapet.

gremolata2_web

Pastagrateng med cashewbechamel og gremolatatopping:

gremolata3_web

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *