Kanelsnurrer

kanelsnurrer1_web

Uten gluten, hvete, melk, soya, mais.

Bolleoppskriften min kan like gjerne brukes til kanelsnurrer. De blir kjempegode!

Bolledeig

Vått:

 • 5 dl mandel- eller rismelk (Bruk den melken du liker og tåler. Mandelmelk gir fyldigere smak enn rismelk)
 • 1 ss fiberhusk
 • 1 pose tørrgjær
 • 25-30 dråper stevia (gjerne vaniljestevia)
 • 2 egg
 • 100 g blå soft eller annen melkefri margarin, i biter.

Tørt:

 • 1 kopp/2,4 dl hvitt rismel
 • 1 kopp/2,4 dl brunt rismel
 • 1/2 kopp/1,2 dl  tapioka
 • 1/2 kopp/1,2 dl potetmel
 • 1/2 kopp/1,2 dl søtrismel
 • 3 ss pofiber
 • 3 ts xanthan
 • 1 ts bakepulver
 • 1/2 ts salt
 • 1 dl sukker*
 • 1/2 ts kalsiumpulver**
 • 2 ts kardemomme, (eller ta av skallet fra ca 15 grønne kardemommekapsler og mal i kaffekvern. Fantastisk smak!)

Kanelfyll:

 • 4 ss blå soft
 • 4 ss sukker*
 • 2 ts kanel
 • 1 ts vanila vaniljesukker

I tillegg trenger du:

 • Sammenvispet egg eller mandelmelk til pensling
 • Perlesukker (valgfritt)

Bland alt det tørre i mikserbollen på kjøkkenmaskinen. Bruk deigkrok/blad.

Varm melken i en liten kjele, visp inn fiberhusk og ta kjelen av platen, væsken skal være håndvarm.

Rør inn tørrgjær, egg og steviadråper, la gjerne blandingen svelle litt.

Hell væskeblandingen oppi mikserbollen, og sett igang mikseren. Kjør til alt er blandet, og deigen er smidig. Ha i margarin, og kjør mikseren litt til, til margarinen er innarbeidet i deigen. Den blir mer klissete enn en hvetedeig, men fastere enn mange glutenfrie deiger.

Jeg pleier å bake ut deigen med én gang, jeg synes glutenfri deig hever raskere enn hvetedeig, og at det er nok med én heving. Jeg bruker en bakematte (spisebrikker i plast fungerer veldig bra), og bruker søtrismel som utbakingsmel.
Del deigen i to, kjevle ut den ene delen til et avlangt flak. Smør med halvparten av kanelfyllet. Du kan lage store eller små kanelsnurrer: Vil du ha store snurrer rulles deigen sammen på langs, for små snurrer rulles den sammen på tvers. Skjær rullen i skiver, bruk skarp kniv. Plasser snurrene på stekebrett med bakepapir. Gjør det samme med resten av deigen.
Sprut med vann, dekk med et rent kjøkkenhåndkle, og sett til heving på et lunt sted. Jeg liker å bruke undervarme, mine snurrer hever oppå en varmeovn. La heve til du synes de er passe store, 1/2 til 1 time. Jeg spruter med vann flere ganger i løpet av hevetiden, da sprekker ikke baksten, den hever bedre, og resultatet blir mye bedre enn om man ikke spruter med vann.

Pensle gjerne snurrene med sammenpisket egg, eller litt mandelmelk. Dryss litt perlesukker på om du vil.

Varm ovnen til 200 grader mens snurrene hever. Bruk gjerne varmluft, men da er det nok med 180 grader. Sprut med vann også når snurrene setter inn i ovnen. Steketid er ca 20 minutter. Men pass på, steketid varierer fra ovn til ovn.

Kanelsnurrene avkjøles på rist. Smaker aller best lunkne. Om de skal spises dagen etter er det lurt å lunke dem litt i ovnen.

*Sukkerfri variant: Sukker kan byttes ut med xylitol eller sukrin. Her i huset får vi vondt i magen av sukkeralkoholer, så om jeg ønsker å lage bolledeig helt uten vanlig sukker bruker jeg agavesirup istedenfor sukker. Mye av søtsmaken i bollene kommer uansett fra stevia. Det er mulig å bruke palmesukker/kokosblomstsukker også, men da får baksten mørkere farge og en karamellaktig brunsukkersmak. Palmesukker kan kjøres i mikseren til litt sunnere melis, eller du kan kjøre xylitol eller sukrin til fint pulver og bruke det. Kanelfyllet kan gjerne lages med palmesukker.

** Fordi vi ikke drikker melk og spiser melkeprodukter, har jeg ofte litt kalsiumpulver oppi bakst som barna skal spise.

kanelsnurrer2_web

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Kanelsnurrer

 1. Ja nå ble vi overrasket! Deigen ble jo klisset, så da jeg fikk rullet den sammen og smurt på kanel/smør/sukker (jeg smeltet smøret nesten) , så skar jeg opp i deler. Men det så ikke pent ut ? Men da de kom inn i ovnen og begynte å steke ble de perfekte!! Nam nam!!! Håper du lager bakebok med alt det andre du lager også ?????????

 2. Bra at det ble godt da 🙂 I boka med brød blir det mengdeanvisninger i gram også, det blir mer presist enn mare dl/kopper. Og for å skjære fine biter er det veldig kjekt med en sånn deigskrape i stiv plast, det går bedre enn med kniv.

  1. Du trenger ikke smelte myk margarin (rapskokos eller blå soft flora), men om du bruker hard margarin kan det være lurt (rapskokos steke/bake eller blå melange). Til fyllet må også margarinen være myk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *