Fyrsten i mitt liv!

fyrstekake3_web
Farsdag betyr fyrstekake her hos oss, for det er husbondens absolutte favoritt. Så da baker jeg selvfølgelig til min hjertenskjær.
Denne kan du servere til hvem som helst uten unnskyldninger om at den er glutenfri. Mørdeigen er nydelig og fyllet smaker ekstra godt med noen «hemmelige ingredienser» oppi. Mørdeigen er mammas gode mørdeig som jeg har gjort gluten- og melkefri. Hun bruker denne deigen også til eplekake, da fyller hun deigskallet med eplebiter, drysser på sukker og kanel, og dekker med gitter av deig. Anbefales det også!

Fyrstekake

Uten gluten, hvete, mais, soya, melk

Mørdeig:

 • 150 g blå soft
 • 1,5 dl sukker/140 gram
 • 3 eggeplommer
 • 2 ss ris-eller mandelmelk
 • 1 ml smørsmak eller 1/2 ts smør-emulsjon (kan sløyfes)

—-

 • 1 dl tapioka
 • 1 dl mandelmel
 • 1/2 dl potetmel
 • 2 dl brunrismel (hvitt rismel kan brukes)
 • 1/2 ts xanthan
 • 1,5 ts bakepulver
 • 1/4 ts salt

Makronfyll:

 • 3 eggehviter, stivpisket
 • 175 g mandler, kjøres i blender eller males i kvern
 • 150 g melis
 • 5 romdråper
 • 1/4 ts kardemomme
 • 1/4 ts mandelessens* eller noen mandeldråper
 • 2 ss ris-eller mandelmelk

Sett stekeovnen på 175 grader. Pisk margarin og sukker hvitt, ha i eggeplommene og pisk litt til. Ha i smørsmak om du vil. Jeg bruker ikke ofte kunstig aroma når jeg baker, men akkurat til mørdeig er det fint med litt sterkere smørsmak enn det blå soft kan bidra med. Aroma kan kjøpes på nettet eller på cacas-butikken i Oslo.
smorsmak_web
Ha i melk og deretter meltypene, bakepulver, salt og xanthan.
La deigen hvile i kjøleskap i en halv time før deigen trykkes ut i en springform (med bakepapir i bunnen) eller hjerteformet bakeform. Deigen er løs, men det skal den være, det er da den blir god! Bruk litt rismel på hendene for å unngå at all deigen fester seg på fingrene. Om du bruker hjerteform så er det lurt å smøre den med litt margarin og legge noen strimler bakepapir i bunnen, så er kaken lettere å få ut av formen. Spar 1/3 av deigen for å lage gitteret på toppen.
fyrstekake1_web

Fyllet:

Bland stivpiskede eggehviter med malte mandler, melis, romdråper, melk, kardemomme og mandelessens. Ikke dropp noen av disse smakstilsetningene, sammen gir de en fantastisk god smak på fyllet. Hell fyllet oppi deigskallet, trill strimler av mørdeig og lag gitter på toppen av kaken. Bruk litt rismel til hjelp når du triller ut den klissete mørdeigen. Legg strimlene forsiktig på fyllet så de ikke synker nedi.

fyrstekake2_web
Stekes nederst i ovnen i ca 45 minutter. Avkjøles på rist før den tas ut av formen.

Jeg er rimelig sikker på at også fyrsten i ditt liv vil like denne.

*Mandelessensen er laget av 90 % alkohol og 10% bittermandelolje. Litt lettere å dosere enn ekte bittermandelolje.
Om du har bittermandelolje fra apoteket kan du bruke 2 dråper.

Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Fyrsten i mitt liv!

 1. Hei!
  Fyrstekaken din ser fantastisk ut! Jeg har veldig lyst til å prøve meg på denne, men jeg er litt usikker på mandelmelet i mørdeigen. Hva har du brukt her? (Definisjonen på hva som er mandelmel varierer svært mye og hvis du har brukt fettredusert og jeg bruker malte mandler/mandelmel fra f eks Iherb så tror jeg ikke at resultatet blir like bra).
  Håper på rask tilbakemelding!
  Bloggen din er er super!
  Vennlig hilsen Tove

  1. Takk for det, og ja, den er veldig god, så du burde prøve den 🙂
   Jeg bruker nesten aldri avfettet mandelmel. Jeg kjøper enten lyst mandelmel fra http://www.utengluten.no, eller ground almonds/almond powder fra innvandrerbutikker, oftest er merket TRS. (Det er ikke merket som glutenfritt, men vi har aldri hatt noen problemer med det, og det er rimelig i innkjøp.) Mandelmel fra iHerb blir omtrent det samme. Det jeg altså mener med mandelmel er skåldede, finmalte mandler. Jeg anbefaler også kokeboken the gluten free Almond flour cookbook, du finner den på amazon.
   Hilsen Kristin

   1. Tusen takk for raskt svar og nyttig info. Jeg er veldig spent på om jeg får til kaken. Skal prøve i morgen.
    Hilsen Tove

 2. Hei Kristin!
  Jeg har en samboer som er allergisk mot hvete, soya og mais, så vi ble SÅ glade da vi fant bloggen din. Bakte fyrstekake i går, og vi ble superfornøyde! Det smakte helt fantastisk. Så tusen takk, vi gleder oss til å prøve flere ting fra bloggen din.
  Lurte på om du har noen god oppskrift på sjokoladekake i langpanne?
  Ha en god dag!
  Hilsen Synne

  1. Så hyggelig å høre! Ja, jeg har oppskrift på barnevennlig sjokoladekake i langpanne, men har ikke hatt tid til å legge den ut på bloggen.(Jeg blogger på fritiden, og den er det ikke nok av.) Men jeg skal gjøre et hederlig forøk på å legge den ut i løpet av uka.

   1. Det er veldig snilt av deg, men selvsagt ingen hast, forstår at du også har andre ting å tenke på. Jeg og samboeren min har et deilig brød vi pleier å bake ca en gang i uka, om du er interessert så kan jeg sende deg oppskrift om du ønsker å prøve. Selvsagt fri for hvete, mais og soya. Er heller ikke noen meieriprodukter i det, men olivenolje.
    Synne

 3. Hei! Har lyst å prøve å bake denne 🙂 men fikk ikke tak i topioka eller xhantan på helsekost i dag… Hva ville du erstattet det med? Håper det kunne gå greit uten, hva med johannesbrødkjernemel ift xhantan, eller er det for en annen virkning?

  1. Hei, du kan forsøke å bruke frysepulver isteden, det inneholder noe xanthan. Bruk dobbelt mengde frysepulver i forhold til xanthan. Tapioka er en glutenfri stivelse som har god bindeevne, og er ikke helt lett å erstatte. Jeg kjøper den i asiabutikker, til en tier for posen. Men om du tåler maisstivelse kan du forsøke maisena, eller du kan forsøke med arrowrootstivelse.

 4. Takk for tips! Skal se om jeg finner tapioka. Er det andre ting det også er lurt å kjøpe billigere på innvandrerbutikker? Ser du har nevnt mandelmel (almond powder)… Mange gode oppskrifter på bloggen din! Kommer nok til å prøve flere 🙂 jeg lager de uten vanlig sukker, men det er jo bare å erstatte med annet 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *