Dronning Maud-Pudding

dronningmaud2_web

Uten gluten, melk, soya, mais, nøtter…

Dette må da være en av de beste norske dessertene noensinne. Etter sigende laget til dronning Maud av en ukjent kokk i Haugesund, på begynnelsen av 1900-tallet, og fremdeles like populær etter hundre år.

Portvinsfromasj legges lagvis med revet sjokolade i en pen glassbolle, og er en dessert som tåler de flotteste anledninger.

Heldigvis er det mulig å lage den melkefri, selv om originalen selvfølgelig ble laget med ekte kremfløte. For anledningen har jeg og hjelpekokken på 6 år pyntet med granateplekjerner og helt ekte bladgull. Er det fest så er det fest!

Dronning Maud-Pudding

passer til 6 grådige voksne og et par småspiste barn 

 • 5 eggeplommer (økologiske egg er alltid best :-))
 • 5 ss sukker
 • 0,5-0,75 dl portvin (evt sherry)
 • 5 plater gelatin
 • 0,5 dl kokende vann
 • 600 ml soyatoo rice whip (2 pakker) eller bruk Schlagfix kremfløte. (Evt. Odense Erlet om det er lettere å få tak i.*)
 • 100 g revet mørk sjokolade (NB pass på at den er melkefri og glutenfri) (Plamil, Lindt 70% eller Coop kokesjokolade kan brukes)
 • Pynt: bær, granateplekjerner e.l.

Riv sjokoladen på den fine siden av et rivjern, bruk en romslig bolle, for sjokoladespon er elektriske og kleber seg til alt. Sett til side. Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis. Fløten piskes luftig i en annen bolle. Bland eggedosis og krem, rør inn portvin. Smak til. Gelatinen bløtes i kaldt vann i noen minutter før den krystes og løses opp i 0,5 dl kokende vann. Hell den varme gelatinblandingen i en tynn stråle oppi kremblandingen mens du pisker. Om gelatinblandingen er kald, kan den stivne før den får blandet seg med kremen, og du får gummiaktige gelatinbiter i desserten. Legg fromasjkremen lagvis i en pen serveringsbolle, og strø revet sjokolade oppå hvert lag. Det gir en flott effekt når man forsyner seg av desserten, stripete fromasj! Sett desserten kjølig fram til servering. Den bør lages samme dag som den skal spises, men trenger minst 2-3 timer for å stivne. Det går fint å lage den tidlig på dagen, før man begynner med middagsforberedelser.

Sett bollen på bordet, gjestene forsyner seg selv, helst med en pen serveringsskje av sølv, da blir det riktig kongelig. Spises fra pene glasskåler.
Det er ikke helt dumt med et lite glass portvin eller sherry ved siden av.

dronningmaud3_web

Variasjon: Mokkafromasj: Om portvin og sherry ikke er brukbart, kan den byttes ut med kaffe, så blir det en mokkafromasj isteden. Da ville jeg løst opp gelatinen i varm kaffe også.

*Det kan være lurt å bestille disse piskefløtene i helsekostbutikken eller velassortert supermarked før jul eller den anledingen man trenger dem. Butikkene kan gjerne skaffe dem om de får noen dagers varsel, selv om de ikke alltid finnes i hylla.

Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Dronning Maud-Pudding

 1. Åh, det er den beste desserten som finnes. Den smakte til og med godt når den er både sukkerfri og melkefri.
  Må bare pirke litt på det du skrev om hvor den kommer fra;-) Tror ikke den har noe med Ålesund å gjøre. Den er også kalt Haugesundsdesserten, og ble komponert til ære for Dronning Maud da hun og Kong Haakon dro til Haugesund på signingsferd i 1906.

  1. Hei og takk for tilbakemelding! Jeg har nok gjort den synden å bruke informasjon fra en artikkel på nettet uten å sjekke om det stemmer. Skal gå inn og endre til Haugesund, er ikke glad i faktafeil jeg heller. Takk for at du sa ifra 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *