Salte kjeks med spisskummen

saltekjeks2_web
Uten gluten, hvete, melk, soya, mais….

Disse salte kjeksene har en deilig smak av spisskummen, og er kjempegode! Jeg har latt meg inspirere av Elana Amsterdam fra Elanas Pantry, hun har oppskrifter på kjempegode kjeks basert på mandelmel i sin Gluten free almond flour cookbook. På websiden hennes kan du søke på «crackers», da finner du mange oppskrifter med og uten egg, alle basert på mandelmel. Men ihvertfall: jeg hadde lyst på kjeks med en tydelig kornsmak, og har ingen spesiell grunn til å holde oppskriftene mine kornfrie eller «grain free», så i min oppskrift har jeg i tillegg til mandelmelet tatt med tre typer glutenfritt fullkornsmel: havre, bokhvete og brunris. Jeg synes det ble kjempegodt! Om du ikke liker spisskummen kan du krydre kjeksene med noen  spiseskjeer sesamfrø isteden, eller hva med å bytte ut spisskummen med norsk karve? Om du kan spise ost er det selvfølgelig det perfekte følget til salte kjeks, her i huset bruker vi ofte dette pålegget oppå, gjerne med halve druer eller litt paprika til pynt.

Salte kjeks med mandelmel og spisskummen

  • 2,4 dl/1 kopp mandelmel
  • 1 dl brunrismel
  • 1 dl glutenfritt havremel*
  • 1 dl bokhvetemel
  • 1 ts havsalt (helios fint havsalt)
  • 2 ts spisskummenfrø
  • 60 ml/1/4 kopp melk, velg den du tåler og liker, jeg brukte mandelmelk.
  • 1 egg
  • 75 g melkefri margarin (blå soft)

Slik gjør du:

Bland alt det tørre i en bolle, og ha i margarin, melk og egg, rør godt til deigen samler seg og margarinen er godt blandet med resten. Jobb eventuelt deigen sammen med hendene. Deigen skal danne en fin samlet klump, den skal ikke være tørr eller smulete, og heller ikke for klissete.

Ta fram 2 ark bakepapir og legg deigen mellom de to arkene. Bruk kjevle og kjevle deigen ut så tynt som mulig, den skal bli nesten like stor som bakepapirarket (type pizzaark). Om papiret krøller seg fast i deigen løftes det forsiktig av og legges på igjen, snu gjerne deigleiven med papir og alt underveis i kjevlingen. Skrell av det øverste bakepapirarket og skjær deigen i ruter, bruk gjerne en baketrinse eller pizzahjul.

Legg hele arket på et stekebrett. Stekes på 160 grader ca 25-30 minutter, men pass på. Om ovnen din steker ujevnt kan det være lurt å velge varmluft, men da blir steketiden kortere, så du må følge med. De er ferdige når de er gylne og fine. Jeg måtte ta ut kjeksene i kanten av brettet før de midterste var ferdige. Avkjøles på rist og oppbevares i lufttett boks.

*Kan du ikke spise havre? Forsøk med 1,5 dl brunrismel og 1,5 dl bokhvetemel isteden.

saltekjeks1_web

Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Salte kjeks med spisskummen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *