Supergodt surdeigsbrød med spiret bokhvete

surdeig_spiretbokhvete1_web

Uten gluten, hvete, melk, mais, soya, egg, nøtter, gjær….

Dette er yndlingsbrødet mitt, og jeg er lykkelig når jeg har dette på lur i fryseren. Jeg rister skiver godt i brødristeren, nydelig med eggerøre og røkelaks, for eksempel.

Brødet er mørkt, har god tyggemotstand, er aromatisk og deilig. Jeg liker det best med masse karve som smakstilsetning, men liker du ikke karve er det bare å hoppe over. Eller velge noe annet, for eksempel spisskummen. Dette brødet må jeg ha til jul, men jeg baker det hele året. Barna vil ikke ha det, men det gjør ingenting, da blir det mer til meg!

Brødet tar litt tid å bake, fordi bokhveten skal spires, men det er ikke mye jobb. Jeg bruker hele bokhvetefrø som spires. Spiringen bryter ned endel antinæringsstoffer og øker proteininnholdet i frøene, så det er både sunt og godt med spiret korn og frø. Den lange heve/syrnetiden til brødet bryter også ned antinæringsstoffer i mel, korn og frø, så dette brødet er snillere mot kroppen enn vanlig brød hevet med gjær.

Sett deigen enten om morgenen og stek brødene om kvelden, eller sett deigen om kvelden og stek brødene om morgenen.

Først må du lage surdeig, du kan lage den av rismel eller bokhvetemel. Har du allerede en surdeigskultur kan du ta fram surdeigsglasset fra kjøleskapet og mate det med mer rismel eller bokhvetemel og vann når bokhveten settes til spiring. Har du aldri laget surdeig før? Da kan du glede deg! Surdeigsbakst gir aroma, brød og skorper som ellers er vanskelige å få til med glutenfri bakst.

bokhvete_spiring_web

Dag 1: 200 g hel bokhvete settes til spiring. Jeg brukes spirekasse, men du kan spire i et norgesglass med en løsvevd klut over åpningen, festet med en strikk. Jeg kjøper bokhvete fra risenta eller saltå kvarn. Grovsjekk at det ikke er glutenholdige korn oppi bokhvetefrøene (hvetekjerner eller lignende. Hele korn, linser etc må alltid gåes over for å sjekke dette). Skyll frøene 2-4 ganger i løpet av dagen. Etter et døgn omtrent vil du se at frøene begynner å få små hvite haler, nå er de klare til bruk. Skyll frøene godt en gang til og la dem renne av seg.

Dag 2:

Skyll frøene om morgenen igjen. Når de har spiret et døgn omtrent vil du se at frøene begynner å få små hvite haler, nå er de klare til bruk. Skyll frøene godt en gang til og la dem renne av seg.

 • Ha den spirede bokhveten i bollen til kjøkkenmaskinen og kjør til den er grovknust.

Ha i resten av ingrediensene:

 • 1,5 kopp/3,6 dl aktivisert surdeig
 • 3 dl vann
 • 200 g bokhvetemel
 • 100g bokhveteflak eller 100 g havregryn
 • 150 g brunrismel
 • 2 ts xanthan
 • 100 g solsikkefrø
 • 50 g sesamfrø (velg de brune, for de har mest kalsium)
 • 3 ss olivenolje
 • 2 ss karve (kan sløyfes eller byttes med andre brødkrydder som fennikel eller spisskummen)
 • 2 ts uraffinert salt (grått eller rosa)
 • Valgfritt: 3 ss linfrø eller skallede hampfrø (hvite) (grønne hampfrø med skall er fullstendig uspiselige)

Kjør kjøkkenmaskinen til deigen er godt blandet.

Smør to brødformer (ikke for store) med olje eller melkefri margarin, fordel deigen oppi. Dekk med plastfolie og deretter et rent kjøkkenhåndkle, la stå på kjøkkenbenken fra kveld til morgen, eller fra morgen til kveld. Minst 8 timer hevetid.

bokhvetesurdeig_heving_web
Stekes på 200 grader i 1 t 15 min-1 t 20 min. Jeg liker brødene ganske hardt stekt, for da smaker skorpen så godt. Avkjøles på rist, dekket med rent kjøkkenhåndkle. Holder seg noen dager pakket i kjøkkenhåndkle og deretter plastpose, jeg pleier å skjære ett av brødene i skiver og fryse ned med én gang.

Håper det smaker!

surdeig_bokhvete_skiver_web

Vil du ha flere av mine brødoppskrifter? Ta en titt på boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser. Der finner du også denne oppskriften med mål i gram.

Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Supergodt surdeigsbrød med spiret bokhvete

 1. Brødet ditt gir meg vann i munnen, liker godt at du snakker om en godt stekt skorpe.
  Det finnes oppskrifter på brød som legges hele ned i glohete
  Jernkjeler for å få den fine «franske» skorpen. Har du prøvd denne metoden med glutenfritt.?
  Mvh
  Hanne Clason

 2. Hei, kom over bloggen i letingen etter et glutenfritt surdeigs brød. Vil gjerne prøve denne og har alt utenom brunrismel..blir det stor forskjell hvis man bruker vanlig rismel?det har jeg. Konsistensen på det er vel ganske likt brunrismel? Eller annet alternativ?har erfart at det bør være ganske likt i kvalitet i glutenfri bakst, siden det har mye å si for væsken og hvor fuktig brødet blir..

  1. Hei, du kan forsøke å lage surdeigen på hvitt rismel, bokhvetemel eller for den saks skyld jyttemel, om du har det og tåler det. Smaken blir litt forskjellig med de ulike meltypene. Jeg regner med at det ofte brukes fullkornmel i surdeig frodi det sikkert finnes mer villgjær på skallet av kornet enn det gjør i kjernen, men i min surdeig så tilføres jo villgjær fra rosiner. Lykke til, håper du kommer til å synes at surdeigsbaking er gøy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *