Bokhvetegrovbrød

bokhvetegrovbrod_web

bokhvetegrovbrod_skiver_web

Et kjempegodt grovbrød, helt uten frø, et ekte grovbrød bakt av glutenfrie fullkornsmel. Veldig god smak!

Dette har jeg prøvebakt mange ganger før jeg nå legger det ut på bloggen. Brødet er fleksibelt og kan bakes med surdeig eller eddik, med eller uten egg, lang eller kort hevetid, mye eller lite gjær.

Men det blir aller best med kald deigvæske, lang hevetid og lite gjær, og surdeig eller eddik for smakens skyld.

Bokhvetegrovbrød

uten gluten, hvete, melk, soya, mais, raffinert sukker, nøtter, kan være eggefritt

Tørt: 

 • 1/2 kopp/1,2 dl bokhveteflak
 • 1/2 kopp/1,2 dl bokhvetemel
 • 1/2 kopp/1,2 dl havremel* (jeg kjører glutenfrie havregryn i kaffekern eller blender)
 • 2 dl tapioka
 • 2 dl brunrismel
 • 1 dl hvitrismel
 • 1/4 kopp/0,6 dl teffmel (f.eks fra Holmen Crisp, Jytte)
 • 1,5 ts salt (uraffinert havsalt, gjerne Helios fint havsalt)
 • 1 stor ts kokossukker
 • 2 ss pofiber
 • 2 ts xanthan
 • 1 ss fiberhusk
 • 1 ts tørrgjær (eller 2 ts dersom du har dårlig tid og vil at brødet skal heve fort)
 • 1 ss tørka brennesle (valgfritt, godt og gratis vitamin- og mineraltilskudd)
 • 1/2 ts kalsiumpulver (valgfritt, vi bruker det fordi vi ikke kan spise melkeprodukter)

Vått:

 • 5 dl kaldt vann (bruk lunkent vann om du har lite tid)
 • 3 ss surdeig + 1 ss riseddik (eller 2 ss riseddik om du ikke bruker surdeig)
 • 3 ss olivenolje
 • 1 egg**

—-

 • bokhveteflak eller valmuefrø til brødformen

Bland alt det tørre i bakebollen på kjøkkenmaskinen. Hell i vann, egg, olje og surdeig + eddik (eller bare eddik).

Kjør maskinen til deigen er blandet, skru maskinen av i et par minutter så fiberhusken kan svelle litt, og kjør deretter maskinen en liten stund til.

Smør en relativt stor brødform og ha deigen i formen. Sprut med litt vann og glatt over deigen med slikkepott. Eventuelt kan formen strøs med bokhveteflak eller valmuefrø, da er det fint å strø bokhveteflak eller valmuefrø på toppen også.

Dekk brødformen med plastfolie og la brødet heve i romtemperatur til det er fint buet og ser ferdig hevet ut. Dette tar 2-3 timer, avhengig av temperaturen i rommet. Du kan også sette brødet til kaldheving over natta, da må det stå i et kjølig rom, som en gang eller kjeller.

Når brødet begynner å se bra hevet ut varmes stekeovnen til 200 grader. Stekes i ca 50-55 minutter, jeg pleier å ta brødet ut av forma når det har stekt i 45 minutter og steke de siste 5-10 minuttene uten form. Avkjøles på rist. Ikke skjær i brødet før det er helt avkjølt.

 

* Kan du ikke spise glutenfri havre? Bruk samme mengde hirseflak som kjøres i blender/kaffekvern på samme måte.

** Uten egg? Bruk 1 ts No egg eggerstatter og 2 ss vann.

Vil du ha flere av mine brødoppskrifter? Ta en titt på boka Ekte brød uten gluten og ferdige melmikser. Der finner du også denne oppskriften med mål i gram.

Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Bokhvetegrovbrød

 1. Hei! Hvordan er det å bruke glutenfritt surdeigspulver her?

  Og å bytte ut lyst rismel og bokhveteflak med mer fullkornrismel og bokhvetemel?

  Mari

  1. Du kan bytte ut hvitt rismel med brunt, det er jeg sikker på at går bra. Du får ikke grovbrødkonsistens på dette brødet om du bytter ut bokhveteflakene med bokhvetemel. Om du har hel bokhvete kan du grovknuse den i blender eller kaffekvern og bruke istedenfor flakene. Det glutenfrie surdeigspulveret smaker ikke så godt synes jeg, men du kan jo gjøre et forsøk og se hvordan det går. Det vil vel ihvertfall tilføre syrlighet.

 2. Hei.

  Ble så glad når jeg fant siden din. Akkurat begynt med glutenfritt. Jeg har ikke brunrismel.Hva kan jeg bytte ut det med ?

  Mvh Anita

  1. Du kan kanskje forsøke med mer hvitt rismel og bokhvetemel, 2/3 hvitt rismel og 1/3 bokhvetemel. Men jeg bruker brunrismel hele tiden, så det trenger du å kjøpe om du vil forsøke noen av mine oppskrifter. Lykke til.

 3. Takk for svar. Jeg hadde jyttemel jeg brukte denne gangen. Har bestilt det andre. Laget eggeloffen i går, hadde ikke brunrismel da heller, men min kresne mann sa at det brødet var det nærmeste han hadde smakt vanlig brød. Så da blir det nok 100 % når alt mel er i hus.

  1. Du kan forsøke med frysepulver (til sylting) da dette inneholder xanthangummi, du må ha mer syltepulver enn xanthan, ca 1,5 ts syltepulver per ts xanthan. Eventuelt kan du forsøke guargummi.Om du ikke reagerer på xanthangummi og andre bindemidler, så anbefaler jeg veldig å gå til innkjøp av det. Det er en link på bloggen til en melpakkefra UtenGluten.no (inkl, xanthan) som passer til mine oppskrifter.

 4. Har endelig fått prøvd dette brødet, og det smakte kjempegodt!!! Jeg strødde formen med valmuefrø for å dempe litt av bokhvetesmaken. Mmmmm-mmmm! Jeg brukte 25 gr ferskgjær, og 2ss hvitvin eddik siden det var det jeg hadde i hus. Det gikk fint. men skal få tak i ris eddik. Det hevet på normal tid, heldigvis sjekket jeg brødet etter 15 min heving. ???????

 5. Dette brødet er veldig pop her i huset. Gikk tom for hvitrismel og xanthan. Senere også brunrismel pga at nettbutikken var tom. Bakte først ved å erstatte det vanlige hvite rismelet med en miks av ulike typer asiatisk rismel og ved å bruke litt mer fiberhusk. Det gikk helt fint – vi merket ingen forskjell. Til slutt brukte jeg noe annet brunrismel jeg har kjøpt på en helsekostbutikk som er mer kornete i konsistens. Det ble bra det også. Når det gjelder riseddik selges det i vanlige butikker typisk på samme sted som sushi-varer/asiatisk. F.eks blue dragon. Litt dumt at flaskene er så små for det blir fort tomt. Har du funnet større flasker noe sted? Jeg bruker 2 ss siden jeg ikke har surdeig. Har ikke lyktes med å lage surdeig.

  1. Så hyggelig å høre at brødet er populært 🙂 Jeg kjøper riseddik i asiabutikker, og da leser jeg nøye på etiketten, den skal kun inneholde risvin/eddik og vann. Vanlig surhetsprosent på riseddik er 4,2 % eller deromkring, mens vanlig norsk eddik er på 7%. Om jeg går tom for riseddik bruker jeg vanlig 7% og da tar jeg litt mindre (ca 2/3 av mengden, 2 ts istedenfor en ss). Fint at du har klart å få bra resultat på oppskriften med litt varierende ingredienser, det er min erfaring også, at det ofte går greit å bytte litt rundt.

 6. Jeg tenkte å prøve meg på denne brødoppskriften i dag, men har verken xanthan eller tapioka. Jeg har kuzu-stivelse i skapet, har du erfaring med det og kan det evt. erstatte xanthan?

  1. Hei, du kan hoppe over xanthan og kanskje bruke litt ekstra psyllium/fiberhusk. Jeg kan ikke garantere for konsistens og holdbarhet,men det går sannsynligvis bra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *