Ferietips: Paris uten melk og gluten

jai_faim_web

Frankrike og Paris er ikke det aller enkleste stedet å reise på ferie dersom du ikke kan spise gluten og melk, men her kommer mine beste tips:

Hotell

Hvor skal man bo? Det er mange koselige områder i Paris, så du blir sikkert fornøyd nesten uansett hvor du velger å bo. Vi har hatt nytte av å velge hotell med kjøkken på rommet, et leilighetshotell. Det heter apart hotel på fransk. Kjeden jeg har brukt heter Citadines, men det finnes flere andre, google litt først. Det første jeg gjør når jeg kommer på hotellet er å lokalisere nærmeste supermarked og helsekostbutikk.

Google og nettressurser

Jeg sjekker ofte hotell og butikker med google-maps her hjemme før jeg drar, når du zoomer inn på gatene, viser google hvor ulike butikker ligger.

Det er ikke helt lett å være både gluten- og melkefri i Paris. Det finnes et økende antall glutenfrie restauranter og konditorier, men hvorvidt de har noe uten melk vet jeg ikke. Gjør et googlesøk på «glutenfree restaurant Paris». Det finnes også en guide i bokform.

Bloggen Gluten free in Paris er skrevet på fransk, men der finnes det masse bra informasjon også om du ikke leser fransk, for eksempel oversikt over glutenfrie serveringssteder. Her kan du søke på arrondissement eller postnummer for å finne steder i nærheten av der du bor.

Frokost på rommet

Jeg synes det er veldig greit å spise frokost på rommet, og kjøper inn det jeg har lyst på og har i kjøleskapet på rommet. Ulike typer kjøtt som f.eks ferdigstekt andeconfit (confit de canard) oliven, frukt, juice, små begre med ulike typer fruktpuré (i hylla ved siden av yoghurt), alt dette er er lett tilgjengelig. Røkt andebryst (canard fumé) er nydelig luksusmat, som er trygt, men les på pakka. Hummous og lignende kan være godt å ha til frokost på rommet, men dobbeltsjekk på ingredienser, det kan være ferskost (fromage frais) i franske hummous-bokser.
Craquantes de sarrasin (blé noir) er sprø knekkebrød av bokhvete, de er kjempegode.
Blé noir/sarrasin brukes også til pannekaker, så dersom du tåler melk kan du finne ferdig stekte bokhvetepannekaker i kjøledisken. Jeg kjøper også ferdige spansk tortilla-omeletter fra kjøledisken, de smaker godt. Kalde salater som f.eks linsesalat med revet gulrot finner du på supermarkedet. Godt glutenfritt landbrød fås kjøpt i helsekostbutikken eller på supermarkedet.
Melkefri margarin har jeg funnet etter litt leting i kjølediskene. Merket St. Hubert har én eller to varianter. (Google margarine sans lait)
Smørepålegg heter paté á tartiner. Nøttesjokoladepålegg finnes i helsekosten.

Frokost i spisesalen

I Paris er det ofte slik at man betaler ekstra for frokost på hotellet. Om du spiser frokost i hotellets spisesal, så kan det være lurt å ta med en toastpose fra Norge, og kjøpe brød på supermarkedet/helsekosten. Jeg har ikke fått glutenfritt brød på hotellene de gangene jeg har spurt, men for alt jeg vet er det lettere nå.

Supermarkeder
De fleste supermarkedene har en hylle med glutenfrie varer, de fleste tingene er også melke/hvetefrie, men inneholder ofte litt soya.
De ulike supermarkedene har ulikt utvalg, så gå innom alle! Monoprix er veldig bra synes jeg og har godt utvalg. Franprix og ED er enklere, ikke så godt utvalg.

Mørk sjokolade uten melk er relativt greit å finne, og gode nøtteblandinger.

Noen supermarkeder har Kosher-hyller og kjøledisker, Koshervarer er veldig tydelig merket, og der blandes det sjelden inn melkeprodukter på grunn av Kosher-reglene sier at kjøtt og melk aldri skal blandes. En U i en sirkel, med Pareve under, er den tryggeste varianten. Kosher Pareve betyr stort sett fritt for både kjøtt og melk.

Helsekostbutikker
Lokaliser også nærmeste helsekostforretning, den største kjeden er Naturalia. De pleier å ha godt utvalg av glutenfritt, både brød, kaker, og trygge snacks til å ha med seg i veska.

Her er et par nettressurser om å spise glutenfritt i Paris: celiacchicks
og litt på fransk om melkefrie alternativer (uten både kasein og laktose): thierrysouccar

Cafeer og konditorier
Disse må man stort sett hoppe over, men putt en neve glutenfrie madeleines e.l. (fra supermarkedet) i veska når du går ut for dagen, så har du noe å spise til kaffen.Det finnes noen glutenfrie muligheter, f.eks. Helmutnewcake, men om de har noe uten melk, vet jeg ikke. Macarons og cookies uten melk skal visst være tilgjengelige fra BioSphereThankyou my Deer bør ha endel uten melk også, da de er opptatt av å bruke kokosolje og lignende ingredienser.

Bakerier

Chambelland er helt glutenfritt.

Restaurantmåltider
På restaurant er det utfordrende dersom man ikke kan fransk, men jeg synes jeg har klart meg bra med gymnasfransken. Det er en stor flora av ulike etniske restauranter i Paris, og jeg har bl.a. spist nydelig thaimat helt fri for gluten og melk.

Et godt tips er alle de små asiatiske takeaway-sjappene, der ligger maten i disken og det er enkelt å spørre om hva som er oppi maten. Stekt ris og karriretter er relativt trygge.

Fortausrestauranter er heller ikke umulige, ofte har de ganske rene kjøttretter, og jeg har spist f.eks biff og confit de canard med pommes frites. Om de friterer andre ting i frityrgryta må du nesten spørre om, men i mange av fortausrestaurantene er det enkle menyer og til en viss grad mulig å se om de har andre friterte retter med brødsmuler på. Om de ikke har det, så vil pommes frites ofte være helt ok.

Jeg har også spist f.eks. ratatouille, som i Frankrike selvfølgelig alltid vil bli laget med olivenolje, og dermed vil den være melkefri.

Biosphere og Noglu er helt glutenfrie.

Hva med språk og kommunikasjon?

Franskmenn er ikke alltid så stive i engelsk, men derom du tør å by på det lille du kan av fransk, så våger de seg på litt engelsk etterpå. Og sånn får man det til. By på deg selv 😉

Noen nyttige setninger: 

Jeg er allergisk mot gluten og melkeprodukter.
Je suis allergique au gluten et des produits laitiers.

Jeg kan ikke spise hvete, gluten eller melkeprodukter.
Je ne peut pas manger du blé, du gluten ou des produits laitiers.

Har dere noe uten gluten og melkeprodukter?
Avez vous quelque chose sans gluten et produits laitiers?

Eller, mer uformelt: Est-ce qu’on a quelque chose sans gluten et produits laitiers?

Takk for hjelpen/takk for at du hjelper meg.
Merci pour votre aide. / Je vous remercie pour m’aider.

*Tittelen på tallerkenen øverst betyr Jeg er sulten!

God tur til Paris!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *