Chilipasta

chilipasta_web

Da jeg skjønte hvor enkelt det var å lage hjemmelaget chilipasta, så følte jeg meg både litt dum (hvorfor har jeg ikke gjort dette før?) og litt snytt (45 kroner for et knøttlite glass med sambal oelek???). Men nå har jeg lært, og kommer nok til å lage hjemmelaget chilipasta fra nå av. Det er rørende enkelt, og så lenge du husker å ikke gni deg i øynene mens du holder på så lover jeg deg en super chilipasta helt uten tårer.

Min chilipasta er av asiatisk type, jeg bruker koreansk chili, og litt samme smaker som i sambal oelek, med hvitløk og litt eddik. Smaken blir fyldig og kjempegod.
Det første du må gjøre, er å kjøpe en stor pose chiliflak på nærmeste asiabutikk. (Eller kjøp på nettet om du ikke har en asiabutikk nær deg). Jeg kjøpte den minste posen jeg fant, den var på 500 gram…. Det står nok Red pepper powder eller noe lignende på posen. Om du får hjelp i butikken, så er det koreanske navnet gochugaru.
Koreansk chili er finmalte flak med en rund og relativt mild hete, og den er fruktig i smaken. Den ferdige chilipastaen får smaker som minner om soltørket tomat og ovnsstekt paprika. Lukter og smaker kjempegodt! Sterk, men ikke kjempesterk, helt perfekt etter min mening.

Koreansk chilipasta.

mengde: 1 syltetøyglass.

Uten gluten, hvete, melk, soya…..

  • 1 kopp (2,4 dl) koreanske chiliflak
  • 1 kopp kokende vann
  • 1 ts salt (uraffinert havsalt eller himalayasalt)
  • 3 ss riseddik
  • 2 ss sukker
  • hvitløk etter ønske, jeg brukte 6 fedd

Ha alle ingrediensene i en god blender eller matmølle, og kjør til du har en tykk og jevn pasta. Blir den for tykk så må du justere med litt mer kokende vann. Skrap ned fra kantene med en slikkepott om det trengs underveis.

Ha pastaen i et helt rent syltetøyglass (kokt/varmet i ovnen som når man koker syltetøy.) med strikkpakning, og oppbevar pastaen i kjøleskap. Edit: Denne posten ble publisert i 2019. I 2023 har jeg fremdeles litt igjen av chilipastaen jeg laget da. Den har ikke mugnet eller blitt dårlig, men har fått en mørkere farge. Den holder seg kjempelenge i kjøleskap, altså. Om du vil gardere deg mot eventuell mugg, så hell gjerne et lite lag nøytral matolje på toppen av chilipastaen, så kommer det ikke luft til den. Eller frys den i passende porsjoner og ta fram etterhvert.

Perfekt til kimchi, chili con carne, supper, wokretter og ellers overalt hvor du synes at du trenger chili. Bruk av vanlig chilipulver er bare tøys og tull når man har en så god chilipasta i huset.

Keep it hot!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Chilipasta

  1. Hei. Det er grilltid og da skal det lages Currywurst Berlin. Da trengs en god chilipasta og som deg vil jeg lage den selv. Men det du skriver er ikke entydig. I brødteksten før ingrediensene går chiliflak og chilipulver om hverandre. I siste avsnitt er chilipulver «tøys og tull». Jeg antar det er chiliflak du bruker – eller? God middag – hold deg frisk! Hilsen Per Odd

    1. Hei, takk for kommentar, jeg skal gå inn og presisere. Det som skal brukes er koreansk tørket chili, som selges i poser i asiabutikker som et grovt pulver, egentlig er det en mellomting mellom chiliflak og chilipulver. Denner chilipastaen blir absolutt best om du finner den koreanske chilien. Lykke til! Hilsen Kristin

  2. Hei og takk for svar. Og takk for Lykke til, for det kan jeg trenge. Prøvde meg frem med de chiliflakene jeg har i krydderskuffen – de er med frø – og den pastaen ble ikke akkurat hva jeg vil kalle «rund og fruktig». Kruttsterk vil jeg kalle den. Så jeg prøver meg frem med halvparten av oppgitt mengde i sausoppskriften min. Og kanskje doble ølmengden 🙂 Det undrer meg ikke om det blir koreansk chili neste gang. Hilsen Per Odd

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *