Går det an å lage sveler uten kefir eller annen syrnet melk? Joda, men man må være litt smart. Disse gode svelene har en røre som får syrne/fermentere med probiotika i noen timer, det syrner røra og gir en smak som minner om yoghurt eller syrnet melk. Prøv, de er kjempegode! Om du synes probiotikasveler høres litt for pussig ut, så fungerer røra helt fint uten også, da kan den stekes med det samme. Men tro meg, syrningen gir en ekstra god smak, på samme måte som surdeigsbrød smaker mer enn vanlig brød. Samtidig blir næringsstoffene i melet bedre tilgjengelig for kroppen. Win/win!
Svelerøre:
Vått:
- 2 egg
- 1/4 kopp smeltet el. flytende melkefri margarin. Evt kan du bruke kokosolje, men smaken blir litt annerledes.
- 1 klype salt
- 2 dl kokosmelk*
- 1,5-2 dl rismelk eller annen melk du liker/tåler
- 1 ss sitronsaft
- 7 dråper vaniljestevia
Tørt:
- 4 ss/ 1/4 kopp (60 ml) kokosmel
- 2 kapsler probiotika, åpne kapslene og tøm pulveret i melet. Jeg bruker Culturelle, fra iHerb.
- 1 ts natron
- 1,5 dl hvitt rismel
- 0,5 dl potetmel
- 1/2 ts xanthan
- Evt 1 ss sukker eller annen søtning, f.eks agave.
Rør sammen vått og tørt, røra skal være tykk.
La den stå på kjøkkenbenken over natten eller fra morgen til ettermiddag. Stek sveler/lapper på takke eller i tørr stekepanne (ikke for varm). Ekstra gode når de er hjerteformede 🙂 Bruk en speileggform og hell røra oppi, la stivne i et lite minutt, løft formen rett opp og så er du klar for å lage flere.
Sveler på tur:
Fyll røra i en beholder som kan tas med i ryggsekken, ta med en liten stekepanne eller en takkeplate, og så kan du steke sveler over bål i skogen. Det kan hende at du trenger å smøre panna, så det ikke svir seg.
Om du skal på f.eks hyttetur og har lyst til å lage sveler i løpet av turen, kan du blande de tørre ingrediensene + evt 1 ts vaniljesukker, pakkes i en plastpose for å ta minst mulig plass i bagasjen. Ta med 2 egg og en boks kokosmelk, og olje eller margarin. Når du vil lage svelerøra blander du de tørre ingrediensene fra posen med eggene, hele boksen med kokosmelk, og ca 1/2 dl olje eller smeltet margarin. Vi har gjort dette på campingtur, fungerer bra!
* Om du har kokosyoghurt i huset, kan du bruke det istedenfor kokosmelk, da trengs det ikke ekstra probiotika.
Hei Kristin! Vet du om det funker å bruke vanlig kulturmelk i denne oppskriften? Jeg tenkte å prøve meg på den, men vi har ikke melkeallergi i huset. Så da lurer jeg på om jeg kan droppe både kokosmelk, rismelk og probiotika og heller bruke tilsvarende mengde kulturmelk? På forhånd takk! Hilsen fast leser 🙂
Ja, det tror jeg kommer til å gå helt fint. Kanskje du må justere væskemengden litt, så ta oppi melken litt og litt.
Takk, det fungerte veldig fint. Kjempegod oppskrift, ble stor slager i heimen! 🙂
Flott 🙂 Ta også en titt på Folkemuseets tykke pannekaker og Prinsessenes og piratenes pysjpannekaker. http://kristinkoker.com/2014/11/04/folkemuseets-tykke-pannekaker/
http://kristinkoker.com/2014/11/03/prinsessenes-eller-piratenes-pysjpartypannekaker/
Hei.
Er det bare kokosmelk man får syrnet på denne måten, eller vil det fungere med eksempelvis havremelk også? Tenker da på gryr fyldig som er glutenfri.
Hilsen Siri
Det er absolutt verdt et forsøk med gryr fyldig. Denne fantes ikke da jeg publiserte oppskriften, men den er både god, glutenfri og en mulig løsning her. Lykke til, gi meg gjerne tilbakemelding om hvordan det går. Hilsen Kristin